Ingredience
200 g toskánské černé kapusty
4 vejce
hrst čerstvého špenátu
1 velká zelená paprika
1 velká bílá cibule
2 stroužky česneku
špetku mletého římského kmínu
hrst čerstvé petrželové natě
1 avocado
hrst čerstvého koriandru na zdobení
vločky uzených chilli papriček M&S
sezam – černý, bílý na zdobení
limetka, sůl a pepř
olivový olej
Příloha: plochý pita chléb z celozrnné pšeničné mouky M&S
Postup
- Zelenou papriku očistíme a nakrájíme na pravidelné, tenké plátky. Cibuli nakrájíme na tenká půlkolečka a hrst petrželky najemno.
- Očištěnou a nakrájenou kapustu povaříme v horké, osolené vodě tak, aby nám změkla. Poté ji scedíme, zchladíme v ledové vodě a necháme okapat.
- Ve velké pánvi orestujeme na olivovém oleji papriku, po chvilce přidáme cibuli, okapanou kapustu a vše pozvolna restujeme. Přidáme prolisovaný česnek, nakrájenou petrželku a římský drcený kmín. Ucítíte opravdovou vůni orientu. Přidáme špenát a dochutíme solí a hrubým pepřem. Jakmile je celá směs osmažená a kompaktní, vytvoříme uprostřed hnízda, do kterých rozklepneme vajíčka a celou pánev vložíme do předem vyhřáté trouby zapéct na 4 - 5 minut na max. 150 °C tak, aby se vajíčka hezky zatáhla. Poté vytáhneme a rozdělíme na dvě porce, nebo můžeme Shakshuku konzumovat spolu s rozpečeným pita chlebem rovnou z pánve přesně jako obyvatelé Středního východu.
- Nakonec ještě posypeme vločkami uzených chilli papriček, zakápneme limetkou, olivovým olejem, poklademe plátky avokáda a posypeme sezamem.
- Tento recept pro Vás připravil z produktů M&S Milan Juřica // FoodMILLBlog. Fotografie nafotilo Crea Studio.