Ingredience
- 1 kus většího avokáda
- 50 g plátky lososa Lochmuir - jemně uzený (M&S)
- 2x žloutek kachního vejce (M&S)
- hrubá mořská sůl
- hrubý čerstvý pepř
- čerstvý kopr na zdobení
- extra panenský olivový olej
- žitné krekry nebo bageta (podle chuti)
Postup
- Předehřejeme si troubu na 190 °C. Avokádo podélně nakrojíme, rozpůlíme a lžičkou vyjmeme pecku. Kolem otvorů po pecce avokáda pomocí lžíce vyhloubíme větší otvor na kachní žloutek.
- Po vyhloubení avokádo zlehka osolíme a opepříme, vložíme do vyhloubeniny plátek uzeného lososa a poté opatrně nalijeme kachní žloutek. Vyhloubeninu do avokáda mějte raději větší, ať Vám žloutek nevyteče, byla ho škoda.
- Avokáda opatrně položíme na plech a pečeme cca 12-15 minut, dokud se nám žloutek z vrchu zatáhne. Pokud chcete mít žloutek méně tekutý, doporučuji péct 15-20 minut.
- Poté avokádo dozdobíme čerstvým koprem, osolíme žloutek hrubou mořskou solí, zakápneme extra panenským olivovým olejem a podáváme s krekry nebo rozpečenou bagetou.
- Wine pairing: Když k tomuto receptu přidáte šumivé víno CAVA, tak určitě nikoho nezklamete. Tato šumivá suchá, španělská CAVA je vyráběná tradiční metodou dozrávání v láhvi a je perfektně chuťově složená. Mimo jiné toto šumivé víno bylo oceněno bronzovou medailí v soutěži vyhodnocování vín IWSC 2016.
- Tento recept pro Vás připravil z produktů M&S Milan Juřica. Fotografie nafotilo Crea Studio.