Ingredience
4 pšeničné burger briošky M&S
1 plechovka předvařené cizrny
100 g vařené červené čočky
1 ks střední cuketa
1 ks malá mrkev
2 lžíce tahini
1 lžíce hořčice
2 lžíce lněných semínek (ponořených ve vodě)
2 lžic mandlového mléka
5 lžic kukuřičné mouky
1 lžíce mletého kmínu, červené sladké papriky, kajenského pepře
špetka sušeného chilli
1 šalotka
2 stroužky česneku
3 lžíce olivového oleje
citronDresink / Tapenáda:
4 ks středně velké červené papriky
1 lžíce olivového oleje
1 lžička Balsamica
1 lžíce mandlového mléka
sůl, pepř
3 stonky čerstvého koriandru
1 lžíce šťávy z jednoho půlky citronuNa ozdobení burgeru:
hrst rukoly
hrst fazolových klíčků
150 g sýru halloumi
červená cibule (může být i nakládaná červená cibule)Příloha:
batátové hranolky
sůl, pepř,
olivový olej
lžička sušeného tymiánu
Postup
- Nejprve si připravíme těsto na bochánky. Jako první je důležité si dát vařit čočku dle návodu na obalu. Poté si do pánve nalijeme olivový olej. Na šalotce a česneku orestujeme cuketu, aby chytla barvu. Tuto směs smícháme spolu se slitou a okapanou cizrnou. Poté vložíme do blendru, přidáme mandlové mléko a směs rozmixujeme. Rozmixovanou směs přendáme do větší mísy, do které přidáme další ingredience – tahini, koření, mrkev, čočku, lněná semínka ponořená ve vodě (ty mají texturu slizkou, právě aby těsto spojily), sůl, pepř, citronovou šťávu a nakonec mouku. Vše spolu pořádně zamícháme – vytvoří se nám textura těsta. Na pečící papír si vytvarujeme z těsta bochánky a pečeme do zlatova na 200 °C cca 35 minut.
- Společně do trouby přidáme i batátové hranolky, které pouze polijeme olivovým olejem, okořeníme a pečeme cca 15 minut do zlatova na stejnou teplotu jako vegetariánskou směs bochánků.
- Jako další si připravíme paprikovou tapenádu. Nakrájené papriky si orestujeme na olivovém oleji, až chytnou hnědou ogrilovanou barvu, přidáme k nim ocet balsamico a 1 minutu spolu ještě restujeme. Chutě se tím hezky propojí. Vychladlou směs dáme opět do blendru. Než začneme mixovat, přidáme opět koření, mandlové mléko a citronovou šťávu. Po rozmixování si do směsi nakrájíme najemno lístky koriandru a dáme směs vychladnout do lednice.
- Poté si vše vyndáme z trouby. Je čas si ogrilovat na olivovém oleji na plátky nakrájený sýr halloumi, který opečeme do zlatova a zároveň si ohřejeme na pánvi nebo v troubě pšeničnou briošku.
- Jak na skladbu burgeru – spodní část housky natřeme řádnou vrstvou paprikové tapenády. Na tapenádu přijdou fazolové klíčky, rukola, poté pečená placka, halloumi sýr a jako finální tečka dobrá vrstva nakládané červené cibule.
- Přeji vám dobrou chuť.
- Tento recept pro Vás připravil z produktů M&S Milan Juřica // FoodMILLBlog. Fotografie nafotilo Crea Studio.