Vánoční Skořicové Rolky podle FoodMILLBlog

Nenapadlo vás někdy jak je v podstatě velice zvláštní, že si u nás spojujeme orientální koření jako je skořice s tak jednoznačně zimním svátkem jako jsou Vánoce? Možná je to proto, že tyto neodolatelně voňavé svitky uschlé kůry skořicovníku dodávají pokrmům krásně uklidňující pocit tepla a pohody. A jak jinak navodit trochu zimní harmonie než skořicovými rolkami? Tyto luxusní malé bochánky jsou ideální jako sladká tečka na závěr brunche či jako odpolední svačinka. Skořicové rolky jsou velmi slavné, typické pro severní Evropu a některé anglosaské země. Jejich příprava doma je velmi jednoduchá. My jsme je navíc obohatili džemem z červených plodu M&S Food a máslem s brandy z nové řady M&S Food Collection, které celému pokrmu dodávají nenapodobitelný vánoční šmrnc. Charakteristikou těchto rolek je těsto, které není klasickým kynutým těstem, protože je připraveno neobvyklým způsobem: suché a tekuté ingredience mícháme zvlášť a až na konci je spojíme do krásného těsta. Nakonec vše ozdobíme sladkou polevou, případně i pekanovými ořechy či jinými cukrovými ozdobami.

servings

Počet porcí

preparation

Doba přípravy

90 minut

Ingredience

  • Ingredience na těsto:

    600 g hladké mouky 00 

    120 g plnotučného mléka

    120 g vody

    80 g másla

    60 g cukru 

    25 g droždí 

    1 vejce

     

    Ingredience na náplň:   

    100 g cukru

    15 g skořice

    1 balení másla Brandy Butter M&S Food Collection

    1 balení džemu Merry Berry Preserve M&S Food

     

    Ingredience na polevu  

    200 g moučkového cukru 

    5 lžic vody

     

Najít nejbližší obchod pro ingredience

Postup

  1. Máslo si rozpustíme v malém rendlíku a necháme ho vychladnout. Mezitím si ve velké míse smícháme cukr, hladkou mouku a špetku soli. V druhé míse pak smícháme „mokré“ ingredience: vejce, plnotučné mléko, droždí a 120 ml vody (při pokojové teplotě). Až budou jednotlivé ingredience smíchané, spojíme suché i mokré dohromady a promneme rukama.
  2. Těsto necháme asi hodinu kynout při teplotě asi 25 °C (například v troubě se zapnutým světlem) pokryté potravinářskou fólií. Mezitím si připravíme směs cukru (100 g) a skořice (asi 15 g).
  3. Po hodině těsto vyndáme a vyválíme jej válečkem – snažíme se mu dodat obdélníkový tvar. Poté ho potřeme ho máslem a džemem, a nakonec posypeme cukrem a skořicí. Těsto srolujeme, vytvoříme valeček a pak ho nakrájíme na poměrně silné plátky. Tyto plátky umístíme na vymazaný plech dostatečně daleko od sebe.
  4. Plech posypeme zbylým cukrem a necháme rolky ještě 30 minut kynout. Následně pečeme při 180 °C po dobu asi 30 minut. Po vyndání z trouby necháme rolky pár minut vychladnout a poté vše ozdobíme cukrovou polevou – tu připravíme smícháním 200 g moučkového cukru s velmi malým množstvím vody, asi 4-5 lžicemi. Pokud chcete rolkám dodat nečekaný křupavý zvrat, můžete je posypat praženými pekanovými ořechy.
  5. Doporučujeme rolky podávat ještě vláčné, abyste si co nejvíce vychutnali jejich nenapodobitelně hřejivou chuť. Přejeme vám dobrou chuť a krásný a pohodlný adventní čas.
  6. Tento recept pro vás z M&S potravin v rámci placeného partnerství připravil Milan Juřica. a Carolina Soldati // FoodMillBlog a Mill_Carol_