Vánoční rybí polévka s mořskými plody od FoodMillBlog

Ryby a mořské plody bezesporu patří na vánoční tabuli, v mém případě si nedokážu představit Štědrý den bez kapra a rybí polévky. Ovšem ne všichni holdují typické české sladkovodní rybě jménem kapr. A proto jsem pro Vás připravil španělskou alternativu silné rybí polévky s různými mořskými plody (caldereta de pescado).

Tato polévka může být pro někoho i hlavní chod, záleží na Vás, jaké druhy ryb si do ní přidáte a jaký mix mořských plodů zkombinujete. Co je ale důležité, jako základ připravit silný rybí vývar a výborně vychlazené katalánské šumivé víno CAVA brut, pak Vám všechno krásně zapadne do sebe :-) Tato polévka je velice snadná, a taaak moc dobrá!

servings

Počet porcí

4 porce

preparation

Doba přípravy

20 minut

Ingredience

  • 250 g skotských slávek 

    160 g syrové, loupané královské krevety

    200 g chlazených hřebenatek (mušle sv. Jakuba) 

    100 g sépiové kroužky

    250 g Treska obecná nebo mořský vlk 

    0,7 l silného rybího vývaru

    čerstvé chilli, petržel 

    400 g loupaná rajčata ve vlastní šťávě 

    2 dcl červeného suchého vína 

    3 stroužky česneku 

    špetku sušeného fenyklu 

    špetku sušených semínek koriandru 

    čerstvý petržel 

    bobkový list

    1 cibule

    1 šalotka 

    sůl, pepř, olivový olej

    starší bageta na rozpečení 

Najít nejbližší obchod pro ingredience

Postup

  1. Ve velkém hrnci si na olivovém oleji osmahneme na jemno nakrájenou cibuli, šalotku a česnek do sklovata, poté přidáme bobkový list, špetku sušeného fenyklu a sušeného koriandru a zamícháme. Přidáme loupaná rajčata a neustále mícháme, po několika sekundách přidáme do hrnce i červené víno a opět promícháváme, po pěti minutách přidáme část rybího vývaru a celou polévku dochutíme. Pozvolna vaříme.
  2. Jakmile jsme si jistí chutí vývaru – můžeme do polévky pomalu přidávat jednotlivé mořské plody a ryby, které musí být dokonalé očištěné.
  3. Nejprve vložíme do polévky očištěné krevety a mušle sv. Jakuba, poté sépiové kroužky a lehce předsmažené kusy rybích filetů (treska, mořský ďas nebo pražma), až na úplný konec přidáme slávky. Polévku necháme znovu pozvolna probublávat cca 10 minut a na úplný závěr přidáme nakrájenou petržel. Nezapomeňte polévku na závěr případně dosolit. Mezitím si připravíme v troubě plátky rozpečené starší bagety, kterou opečeme na olivovém oleji. Po vytažení z trouby bagetky čerstvým česnekem potřeme.
  4. Rybí polévku servírujeme do teplých, hlubokých talířů. Nejprve vložíme do talíře mořské plody, ryby a pak zalijeme přes sítko horkým rybím vývarem. Můžeme ozdobit čerstvou petrželkou, olivovým olejem a hrubým pepřem. Podáváme s křupavou česnekovou bagetou a nezapomeňte na plátek citronu. Pokud chcete mít polévku naprosto perfektní a ještě o něco ji posunout dále, můžete ji ozdobit praženým mořským chřestem.
  5. Wine pairing: CAVA Brut Vintage 2015, Španělsko.
    Výtečnou polévku a mořské plody je třeba zapít něčím výjimečným, vybral jsme proto pro Vás ročníkovou, španělskou CAVU brut, která je vyrobena klasickou metodou (dozrávání v láhvi). Očekávejte velice bohatou krémovou chuť s tóny po zeleném jablku, která doplní tento rychlý ale velice bohatý oběd nebo večeři.
  6. Přeji Vám Všem krásné a pohodové Vánoce a všechno nejlepší do nového roku 2020, hodně zdraví, dobré nálady, úsměvů ve tváři a v neposlední řadě kvalitní požitek z jídla a pití. Dobrou chuť!

    Tento recept pro Vás připravil z produktů M&S Milan Juřica // FoodMILLBlog. Fotografie nafotilo Crea Studio.