Ingredience
250 g skotských slávek
160 g syrové, loupané královské krevety
200 g chlazených hřebenatek (mušle sv. Jakuba)
100 g sépiové kroužky
250 g Treska obecná nebo mořský vlk
0,7 l silného rybího vývaru
čerstvé chilli, petržel
400 g loupaná rajčata ve vlastní šťávě
2 dcl červeného suchého vína
3 stroužky česneku
špetku sušeného fenyklu
špetku sušených semínek koriandru
čerstvý petržel
bobkový list
1 cibule
1 šalotka
sůl, pepř, olivový olej
starší bageta na rozpečení
Postup
- Ve velkém hrnci si na olivovém oleji osmahneme na jemno nakrájenou cibuli, šalotku a česnek do sklovata, poté přidáme bobkový list, špetku sušeného fenyklu a sušeného koriandru a zamícháme. Přidáme loupaná rajčata a neustále mícháme, po několika sekundách přidáme do hrnce i červené víno a opět promícháváme, po pěti minutách přidáme část rybího vývaru a celou polévku dochutíme. Pozvolna vaříme.
- Jakmile jsme si jistí chutí vývaru – můžeme do polévky pomalu přidávat jednotlivé mořské plody a ryby, které musí být dokonalé očištěné.
- Nejprve vložíme do polévky očištěné krevety a mušle sv. Jakuba, poté sépiové kroužky a lehce předsmažené kusy rybích filetů (treska, mořský ďas nebo pražma), až na úplný konec přidáme slávky. Polévku necháme znovu pozvolna probublávat cca 10 minut a na úplný závěr přidáme nakrájenou petržel. Nezapomeňte polévku na závěr případně dosolit. Mezitím si připravíme v troubě plátky rozpečené starší bagety, kterou opečeme na olivovém oleji. Po vytažení z trouby bagetky čerstvým česnekem potřeme.
- Rybí polévku servírujeme do teplých, hlubokých talířů. Nejprve vložíme do talíře mořské plody, ryby a pak zalijeme přes sítko horkým rybím vývarem. Můžeme ozdobit čerstvou petrželkou, olivovým olejem a hrubým pepřem. Podáváme s křupavou česnekovou bagetou a nezapomeňte na plátek citronu. Pokud chcete mít polévku naprosto perfektní a ještě o něco ji posunout dále, můžete ji ozdobit praženým mořským chřestem.
- Wine pairing: CAVA Brut Vintage 2015, Španělsko.
Výtečnou polévku a mořské plody je třeba zapít něčím výjimečným, vybral jsme proto pro Vás ročníkovou, španělskou CAVU brut, která je vyrobena klasickou metodou (dozrávání v láhvi). Očekávejte velice bohatou krémovou chuť s tóny po zeleném jablku, která doplní tento rychlý ale velice bohatý oběd nebo večeři. - Přeji Vám Všem krásné a pohodové Vánoce a všechno nejlepší do nového roku 2020, hodně zdraví, dobré nálady, úsměvů ve tváři a v neposlední řadě kvalitní požitek z jídla a pití. Dobrou chuť!
Tento recept pro Vás připravil z produktů M&S Milan Juřica // FoodMILLBlog. Fotografie nafotilo Crea Studio.