Vánoce po italsku: Hovězí Brasato s bramborovou kaší, růžičkovou kapustou a černou kapustou od FoodMillBlog

Hovězí dušené na červeném víně je lahodný pokrm typický pro oblast Piemontu. Díky vznešené a bohaté chuti se z tohoto receptu stala jedna ze stálic italské vánoční tabule. Zpravidla se totiž podává na Boží hod k obědu. V tomto receptu je nejdůležitější proces marinování a poté pozvolného vaření se správnými surovinami a vínem. Je dost příjemné, jak se při pozvolném vaření uvolňují všechny vůně koření a vína. Doporučujeme na tento recept si udělat čas třeba mezi svátkami a jsem si zcela jistý, že hosté budou překvapeni nejenom chutí a vůní omáčky a měkkosti masa, ale i výborným červeným vínem Valpolicella Ripasso. Pro tento slavnostní recept jsme se rozhodli použít jedno z typických vín z regionu Benátska, a to sice Valpolicella Ripasso, které je často označováno za „mladší sestru“ vína Amarone. Říká se mu tak proto, že se vyrábí metodou nazývanou právě „Ripasso“. Ta spočívá ve dvojité fermentaci vína Valpolicella (které je samo o sobě vyrobeno ze tří různých odrůd – Corvina, Rondinella a Corvinone) s přídavkem výlisků z právě stočeného Amarone. Pokud se rozhodnete připravit si náš dnešní recept, doporučujeme vám pořídit si alespoň dvě lahve. Jednu využijete k marinování masa a druhou si můžete vychutnat s výsledným pokrmem nebo jen tak mezi svátky.

servings

Počet porcí

5 porcí

preparation

Doba přípravy

3 hodiny 30 minut (+12 hodin marinování)

Ingredience

  • Brasato:

    zhruba 1 kg hovězího masa (British Beef Roasting Joint M&S) 

    2 velké mrkve

    2 řapíky celeru 

    3 šalotky 

    1 láhev Valpolicella Ripasso M&S 

    30 g másla

    několik bobulek jalovce

    pár bobkových listů 

    0,3 l zeleninového vývaru na podlití

    sůl

     

    Příloha:

    1,5 kg brambor určených na  br. kaši 

    40 g másla

    230 ml plnotučného mléka

    50 g Parmigiano Reggiano

    muškátový oříšek

    200 g černé kapusty – Cavolo Nero 

    200 g růžičkové kapusty

    150 g kadeřávku

     

Najít nejbližší obchod pro ingredience

Postup

  1. K přípravě našeho dnešního receptu jsme použili maso od M&S, zaručením je jeho vysoká kvalita a zároveň ho koupíte už svázané, což mu pomáhá zachovat si tvar během vaření a zaručuje, že se maso rovnoměrně propeče. Pokud nemáte možnost koupit tento druh masa můžete nahradit loupanou plecí, hovězím krkem nebo falešnou svíčkovou.
  2. Zeleninu si oloupeme a nakrájíme ji na kousky – nemusejí být nutně stejně velké. Ty pak dáme do velké mísy, spolu s masem, bobkovým listem a jalovcem. Vše zalijeme jednou lahví Valpolicella Ripasso a pak nechte 12 hodin odpočívat v chladu ( špíz, balkón, chodba).
  3. Po 12 hodinách vyjmeme maso z mísy, necháme jej okapat. V hluboké pánvi necháme rozpustit máslo a marinované maso na něm osmahneme ze všech stran. Následně maso z pánve vyjmeme a odložíme ho stranou. Vínovou marinádu přelijeme do kastrolu, ve kterém jste upravovali maso a deglazujeme připečenou šťávu ze dna, tak aby se uvolnily všechny chutě. Glazované přípečky přelijeme do velkého hrnce a přidáme hovězí. Hrnec by měl být nejlépe litinový nebo kameninový, ale můžete také použít slow cooker. Slow Cooker si nastavíme na funkci „slow“ na 6 hodin, nebo „high“ na 4 hodiny. Pokud používáte hrnec klasický, přikryjte ho pokličkou a nechte maso vařit na velmi mírném ohni tři hodiny. Čas od času maso zkontrolujeme a polijeme ho šťávou. Zhruba v půlce pečení maso osolíme a pokud to bude potřeba, přidáme trochu vývaru.
  4. Po třech hodinách by maso mělo být měkké a zapíchnutá vidlička by se do něj měla zanořit bez větších obtíží. Vyjmeme maso z hrnce a odstraníme provázek. Šťávu a zelenina, která zbyla v hrnci rozmixujeme tyčovým mixérem, znovu jej povaříme, zredukujeme a dochutíme podle potřeby a přidáme větší kostku másla. Výsledná omáčka by měla být hustá a krásně tmavá.
  5. Jako přílohu si připravíme bramborovou kaši: brambory povaříme, rozmačkáme je a přidáme máslo, mléko, parmezán a muškátový oříšek a celé rozmixujeme do hladké kaše. Černou kapustu a růžičkovou kapustu blanšírujeme v horké, osolené vodě (cca 3min.), pak zchladíme v ledové vodě, osušíme a po chvilce orestujeme v pánvi na troše másla. Nakonec opláchneme a osušíme zelený kadeřávek, který pak vložíme do trouby s trochou oleje a špetkou soli a necháme jej péct na 120 °C, dokud nebude krásně křupavý, ale stále zelený!
  6. Tak, a máte hotovo! Hovězí nakrájíme na tenké plátky a podáváme s br. kaší a blanšírovanou, křupavou zeleninou, nezapomeňme vše polít silnou omáčkou z vína a otevřít si ke slavnostnímu obědu druhou lahev Valpolicella Ripasso z Cantina Valpantena.
  7. Wine pairing: Valpolicella Ripasso, Cantina Valpantena, DOC, 2017.
  8. Ročník 2017 Valpolicelly Ripasso z Cantiny Valpatena má oslnivou rubínově červenou barvu, která místy přechází do granátové. Na vůni je to nezaměnitelně Valpolicella Ripasso – lze v něm zaznamenat vůni dřeva, pražených tónů a typického tmavého ovoce zejména švestek a višní. Po prvním ochutnání je pocit hřejivý, s plným tělem, bohatý na třísloviny a dokonale vyvážený díky přítomnosti zbytkového cukru. Jedná se o velice intenzivní a komplexní víno. Valpolicella Ripasso je dokonale vyvážená a mám dobré zkušenosti, že je velice oblíbená u žen a jsme si jistý, že kápne do noty i pánům.
  9. Přejeme vám dobrou chuť a příjemné svátky!
  10. Tento recept pro vás z M&S potravin v rámci placeného partnerství připravil Milan Juřica. a Carolina Soldati // FoodMillBlog a Mill_Carol_ Fotky nafotil: 360co
Subscribe
Upozornit na

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments