Ingredience
Brasato:
zhruba 1 kg hovězího masa (British Beef Roasting Joint M&S)
2 velké mrkve
2 řapíky celeru
3 šalotky
1 láhev Valpolicella Ripasso M&S
30 g másla
několik bobulek jalovce
pár bobkových listů
0,3 l zeleninového vývaru na podlití
sůl
Příloha:
1,5 kg brambor určených na br. kaši
40 g másla
230 ml plnotučného mléka
50 g Parmigiano Reggiano
muškátový oříšek
200 g černé kapusty – Cavolo Nero
200 g růžičkové kapusty
150 g kadeřávku
Postup
- K přípravě našeho dnešního receptu jsme použili maso od M&S, zaručením je jeho vysoká kvalita a zároveň ho koupíte už svázané, což mu pomáhá zachovat si tvar během vaření a zaručuje, že se maso rovnoměrně propeče. Pokud nemáte možnost koupit tento druh masa můžete nahradit loupanou plecí, hovězím krkem nebo falešnou svíčkovou.
- Zeleninu si oloupeme a nakrájíme ji na kousky – nemusejí být nutně stejně velké. Ty pak dáme do velké mísy, spolu s masem, bobkovým listem a jalovcem. Vše zalijeme jednou lahví Valpolicella Ripasso a pak nechte 12 hodin odpočívat v chladu ( špíz, balkón, chodba).
- Po 12 hodinách vyjmeme maso z mísy, necháme jej okapat. V hluboké pánvi necháme rozpustit máslo a marinované maso na něm osmahneme ze všech stran. Následně maso z pánve vyjmeme a odložíme ho stranou. Vínovou marinádu přelijeme do kastrolu, ve kterém jste upravovali maso a deglazujeme připečenou šťávu ze dna, tak aby se uvolnily všechny chutě. Glazované přípečky přelijeme do velkého hrnce a přidáme hovězí. Hrnec by měl být nejlépe litinový nebo kameninový, ale můžete také použít slow cooker. Slow Cooker si nastavíme na funkci „slow“ na 6 hodin, nebo „high“ na 4 hodiny. Pokud používáte hrnec klasický, přikryjte ho pokličkou a nechte maso vařit na velmi mírném ohni tři hodiny. Čas od času maso zkontrolujeme a polijeme ho šťávou. Zhruba v půlce pečení maso osolíme a pokud to bude potřeba, přidáme trochu vývaru.
- Po třech hodinách by maso mělo být měkké a zapíchnutá vidlička by se do něj měla zanořit bez větších obtíží. Vyjmeme maso z hrnce a odstraníme provázek. Šťávu a zelenina, která zbyla v hrnci rozmixujeme tyčovým mixérem, znovu jej povaříme, zredukujeme a dochutíme podle potřeby a přidáme větší kostku másla. Výsledná omáčka by měla být hustá a krásně tmavá.
- Jako přílohu si připravíme bramborovou kaši: brambory povaříme, rozmačkáme je a přidáme máslo, mléko, parmezán a muškátový oříšek a celé rozmixujeme do hladké kaše. Černou kapustu a růžičkovou kapustu blanšírujeme v horké, osolené vodě (cca 3min.), pak zchladíme v ledové vodě, osušíme a po chvilce orestujeme v pánvi na troše másla. Nakonec opláchneme a osušíme zelený kadeřávek, který pak vložíme do trouby s trochou oleje a špetkou soli a necháme jej péct na 120 °C, dokud nebude krásně křupavý, ale stále zelený!
- Tak, a máte hotovo! Hovězí nakrájíme na tenké plátky a podáváme s br. kaší a blanšírovanou, křupavou zeleninou, nezapomeňme vše polít silnou omáčkou z vína a otevřít si ke slavnostnímu obědu druhou lahev Valpolicella Ripasso z Cantina Valpantena.
- Wine pairing: Valpolicella Ripasso, Cantina Valpantena, DOC, 2017.
- Ročník 2017 Valpolicelly Ripasso z Cantiny Valpatena má oslnivou rubínově červenou barvu, která místy přechází do granátové. Na vůni je to nezaměnitelně Valpolicella Ripasso – lze v něm zaznamenat vůni dřeva, pražených tónů a typického tmavého ovoce zejména švestek a višní. Po prvním ochutnání je pocit hřejivý, s plným tělem, bohatý na třísloviny a dokonale vyvážený díky přítomnosti zbytkového cukru. Jedná se o velice intenzivní a komplexní víno. Valpolicella Ripasso je dokonale vyvážená a mám dobré zkušenosti, že je velice oblíbená u žen a jsme si jistý, že kápne do noty i pánům.
- Přejeme vám dobrou chuť a příjemné svátky!
- Tento recept pro vás z M&S potravin v rámci placeného partnerství připravil Milan Juřica. a Carolina Soldati // FoodMillBlog a Mill_Carol_ Fotky nafotil: 360co