Valentýnský vanilkový cheesecake od FoodMILLblog

Cheesecake, jakožto tvarohový dort, má tradici již v Římě, kde si na něm pochutnávali řečtí atleti. Poté se rozšířil dále do světa a milovníci sladkých dortů jej milují. Ano, my taky! Rozhodl jsem se, že na svátek svatého Valentýna připravíme s mojí sestrou Kristýnou jednoduchý, ale originální recept. Dort je lehký na konzistenci a skvěle si padne do noty s čerstvým ovocem, jako jsou jahody a maliny, které si můžete koupit prostřednictvím M&S i v zimě. A nebo si jej můžete polít čokoládou. Fantazii se meze nekladou a při romantickém večeru se chutím neodolává!

servings

Počet porcí

na 1 koláč

preparation

Doba přípravy

60 minut

Ingredience

  • Korpus:
    150 g pšeničných sušenek Digestives M&S
    60 g nesoleného másla

    Náplň:
    500 g ricotty
    300 g mascarpone a 150 g na polevu
    150 g cukru krystal
    citronová kůra z chemicky neošetřeného citronu
    pár kapek citronové šťávy (cca 15)
    3 vejce
    špetka soli
    2 lžičky vanilkového extraktu

    Vrchní část dortu:
    150 g mascarpone
    kapka smetany
    vanička jahod
    vanička malin
    citronová šťáva (pár kapek)
    1 lžička cukru krystal
    cukr moučka na posypání

Najít nejbližší obchod pro ingredience

Postup

  1. První si připravíme korpus, a to rozmixováním sušenek v mixéru. Do směsi přidáme rozpuštěné máslo a promícháme, aby se sušenky a máslo spojily. Poté vyplníme směsí dortovou formu. Korpus dáme na 10 minut péct na 180 °C. Poté vytáhneme z trouby a necháme zchladnout. Mezitím se pustíme do náplně.
  2. Ricotta má trošku jinou (lepší) konzistenci než mascarpone. Je jemnější, a proto se musí prolít sítkem - klasickým, co máte na těstoviny. Poté, co “prosejeme” ricottu, přidáme k ní mascarpone. Hněteme pouze stěrkou, ne robotem, dostaly by se do náplně bubliny, a to by v troubě nedělalo dobrotu. Poté, co se krémy hezky spojí, můžeme do nové mísy smíchat vejce, cukr, citronovou kůru, kapky citronu, vanilkový extrakt a špetku soli. Hezky spolu ručně zašleháme a poté postupně zpracováváme do krému.
  3. Na vychladlý korpus vylijeme náplň a dáme péct na 150 °C cca 1 hodinu (záleží na troubě). Až bude cheesecake hotový, poznáte to lehkou zlatavou barvou na povrchu.
  4. Až cheesecake vychladne, můžeme si připravit vrchní vrstvu dortu. 150 g mascarpone spojíme s cukrem, citronovou šťávou (pár kapkami) a smetanou.
  5. Na vychladlý cheesecake rozetřeme rovnoměrně mascarpone a ozdobíme nakrájeným ovocem. V našem případě jahodami a malinami, které se tak dobře doplňují a to nejen na oko, ale i na chuti. Před podáváním necháme cca 1 hodinu vychladnout v lednici.
  6. Wine pairing: Pokud chcete tuto sladkou radost ještě více umocnit, nalijte si k dezertu šampaňské Champagne OUDINOT, Epernay, cuvée brut. Jsem zcela přesvědčený, že ať už připravuje recept kdokoliv, budete mít oba dva radost a úsměv na tváři.
  7. Tento recept pro Vás připravil z produktů M&S Milan Juřica // FoodMillBlog. Fotografie nafotilo Crea Studio.