Ingredience
Korpus:
150 g pšeničných sušenek Digestives M&S
60 g nesoleného máslaNáplň:
500 g ricotty
300 g mascarpone a 150 g na polevu
150 g cukru krystal
citronová kůra z chemicky neošetřeného citronu
pár kapek citronové šťávy (cca 15)
3 vejce
špetka soli
2 lžičky vanilkového extraktuVrchní část dortu:
150 g mascarpone
kapka smetany
vanička jahod
vanička malin
citronová šťáva (pár kapek)
1 lžička cukru krystal
cukr moučka na posypání
Postup
- První si připravíme korpus, a to rozmixováním sušenek v mixéru. Do směsi přidáme rozpuštěné máslo a promícháme, aby se sušenky a máslo spojily. Poté vyplníme směsí dortovou formu. Korpus dáme na 10 minut péct na 180 °C. Poté vytáhneme z trouby a necháme zchladnout. Mezitím se pustíme do náplně.
- Ricotta má trošku jinou (lepší) konzistenci než mascarpone. Je jemnější, a proto se musí prolít sítkem - klasickým, co máte na těstoviny. Poté, co “prosejeme” ricottu, přidáme k ní mascarpone. Hněteme pouze stěrkou, ne robotem, dostaly by se do náplně bubliny, a to by v troubě nedělalo dobrotu. Poté, co se krémy hezky spojí, můžeme do nové mísy smíchat vejce, cukr, citronovou kůru, kapky citronu, vanilkový extrakt a špetku soli. Hezky spolu ručně zašleháme a poté postupně zpracováváme do krému.
- Na vychladlý korpus vylijeme náplň a dáme péct na 150 °C cca 1 hodinu (záleží na troubě). Až bude cheesecake hotový, poznáte to lehkou zlatavou barvou na povrchu.
- Až cheesecake vychladne, můžeme si připravit vrchní vrstvu dortu. 150 g mascarpone spojíme s cukrem, citronovou šťávou (pár kapkami) a smetanou.
- Na vychladlý cheesecake rozetřeme rovnoměrně mascarpone a ozdobíme nakrájeným ovocem. V našem případě jahodami a malinami, které se tak dobře doplňují a to nejen na oko, ale i na chuti. Před podáváním necháme cca 1 hodinu vychladnout v lednici.
- Wine pairing: Pokud chcete tuto sladkou radost ještě více umocnit, nalijte si k dezertu šampaňské Champagne OUDINOT, Epernay, cuvée brut. Jsem zcela přesvědčený, že ať už připravuje recept kdokoliv, budete mít oba dva radost a úsměv na tváři.
- Tento recept pro Vás připravil z produktů M&S Milan Juřica // FoodMillBlog. Fotografie nafotilo Crea Studio.