Vaječné Pappardelle s houbovým ragú a čerstvou klobáskou od FoodMILLblog

Babí léto je ideální období pro sběr hub a přípravu různých pokrmů z nich. Tento recept, který jsem pro Vás připravil je ovlivněný více střední Itálií (Toskánsko a Umbrie), kde houby a posléze i lanýže mají vysokou a nezapomenutelnou gastronomickou úroveň. Pokud nebudete mít štěstí ve hledání čerstvých hub, nezoufejte, použijte sušené z loňských let kombinované s čerstvou hlívou, nebo žampiony.

servings

Počet porcí

4 porce

preparation

Doba přípravy

35 minut

Ingredience

  • 100 g čerstvá hlíva ústřičná M&S

    80 g domácích sušených hříbků (Hřib smrkový )

    100 g čerstvá královská hlíva ústřičná M&S

    50 g čerstvé mladé žampiony dvouvrstvé M&S

    300 g vaječné těstoviny pappardelle

    200 g čerstvých klobásek s bylinkami M&S

    1 střední cibule + 1 stroužek česneku

    čerstvé snítky bylinek: (tymián, rozmarýn, šalvěj)

    2 dcl zeleninového vývaru

    1,5 dcl suchého bílého vína

    2 větší plátky másla

    hrubý, čerstvě mletý černý pepř, sůl

    extra vergine olivový olej

    trochu lanýžového oleje

    trochu strouhaného parmazánu

Najít nejbližší obchod pro ingredience

Postup

  1. Předehřejeme si troubu na 180 °C. Na plech na pečící papír dáme péct bylinkové klobásky, které ručně vymačkáme ze střívka. Pečeme dozlatova cca 18 min. tak, aby se zatáhly, ale zevnitř zůstaly šťavnaté. Poté je vytáhneme, necháme vychladnout v pokojové teplotě a posypeme hrubým pepřem, můžeme zlehka osolit.
  2. Veškeré čerstvé houby si důkladně očistíme a opláchneme ve vodě, nakrájíme na silnější, podélné, různorodé plátky. Pokud používáme sušené houby, tak je dejte do teplé vody nabobtnat. Střední cibuli nakrájíme najemno, česnek pouze přepůlíme.
  3. Ve velké pánvi na olivovém oleji orestujeme cibuli s česnekem, přidáme všechny nakrájené houby a za neustálého míchání restujeme. Po chvilce přidáme scezené sušené houby, s nimi bylinky a podlijeme vínem. Jakmile se nám vypaří alkohol z vína, podlijeme směs zel. vývarem. Stáhneme plamen a dusíme pod pokličkou. Občas promícháváme, případně podlijeme trochou vývaru.
  4. Mezitím si v horké, osolené vodě uvaříme dle návodu pappardelle. Nezapomeňte, že je budeme míchat s houbovou směsí, takže raději víc all-dente.
  5. Jakmile je houbové ragú uvařeno, vytáhneme z něj snítky bylinek a přidáme dva poctivé plátky másla. Zamícháme, ochutnáme, opepříme a osolíme. Ragú by mělo mít hezkou strukturu omáčky, která se zamíchá do pasty.
  6. Uvařené pappardelle smícháme pěkně zlehka s houbovým ragů, pokud při míchání zjistíme že máte málo omáčky, přidáme trochu vývaru a másla tak, aby vznikla dokonalá crema, dochutíme solí a pepřem. Servírujeme do hlubokého talíře, zdobíme bylinkami, praženou šalvějí a strouhaným parmezánem.
  7. Pokud jste milovníci lanýžového oleje, určitě si pár kapek dopřejte. Komu bude chybět maso, tak si jistě ozdobí svou porci pečenou bylinkovou klobáskou z excelentní řady M&S.
  8. Wine pairing: Pinot Grigio, Burra Brook, Austrálie, 2018 K tomuto jídlu bych doporučil víno Burra Brook Pinot Grigio z Austrálie, které ocenil i prestižní Decanter bronzovou medailí. Tento styl Pinotu je velice podobný italskému a určitě stojí za to jej ochutnat. Budete překvapeni, že i v Austrálii se pěstuje skvělé Pinot Grigio.
  9. Přeji vám dobrou chuť. Tento recept pro Vás připravil z produktů M&S Milan Juřica // FoodMILLBlog. Fotky nafotilo: Crea Studio