Treska pečená v papilotě s bramborami a zeleninou od FoodMillBlog

Všichni si uvědomujeme, že bychom do svého jídelníčku měli pravidelně zařazovat rybí maso. Ale s rybami to není jen tak, a možná právě proto si ne všichni troufnou si je připravit doma. Nesprávná úprava totiž může vést ke ztrátě chuti a živin. Například smažení či pečení napřímo rybu vysušuje. Proto bych se s vámi dnes rád podělil o svůj oblíbený trik – tresku pečenou v papilotě. Jedná se o jednu z nejrychlejších a nejšetrnějších úprav, která zachová rybu hezky šťavnatou. Ryba se v papilotě rovnoměrně dusí a neztrácí tak nic ze své chuti.

servings

Počet porcí

4 porce

preparation

Doba přípravy

40 minut

Ingredience

  • 4 ks filetů tresky cca (500g) 

    600 g brambor (Grenaille) 

    100 g růžiček brokolice či květáku 

    50 g baby mrkve

    6 stroužků česneku 

    100 g cherry rajčátek

    čerstvé bylinky (rozmarýn, petrželová nať, kopr) 

    50 g hrášku (může být i mražený) 

    50 g másla 

    papír na pečení 

    mořská sůl, hrubý černý pepř

    olivový olej

     

Najít nejbližší obchod pro ingredience

Postup

  1. Oloupané brambory uvaříme v osolené vodě a poté je necháme lehce vychladnout. Mezitím si připravíme a nakrájíme zeleninu a bylinky, které budeme péct společně s Treskou. Cherry rajčata rozpůlíme, mrkev nakrájíme na kolečka, růžičky brokolice také přepůlíme.
  2. Troubu si předehřejeme na 180-190 °C. Rozložíme si jeden arch papíru na pečení. Do středu umístíme mix zeleniny (brokolice, cherry rajčat, mrkve, hrášku, či případně další zeleniny), přidáme filety tresky, které po stranách obložíme čerstvými bylinkami a plátky česneku. Celou směs zakápneme olivovým olejem, osolíme a opepříme. Určitě doporučuji přidat i pár kostiček másla. Teď už jen papír stáhneme a vytvoříme pevně utažený balíček, který bude neprodyšně uzavřený. Tento stejný postup opakujeme i u ostatních filet.
  3. Pečeme maximálně při teplotě 180-190 °C po dobu 15 minut. Uvnitř balíčku se vytváří pára, tím pádem bude treska vařená v páře spolu s bylinkami, jejichž chuť a aroma se krásně rozvinou a prostoupí jak masem, tak i zeleninou.
  4. Mezitím si v hluboké pánvi osmahneme na másle uvařené brambory, přidáme nasekaný stroužek česneku, nasekaný kopr a petrželovou nať. Nemusím připomínat, že je nezbytně nutné máslem promastit všechny brambory, aby je bylinky hezky obalily. Ochutnáme, případně osolíme.
  5. Po upečení vytáhneme z trouby, balíček otevřeme a podáváme s bylinkovými bramborami. Nezapomeneme vše zakápnout extra virgin olivovým olejem a citronem. K lehkému pokrmu se bude skvěle hodit lehké bílé suché víno Chenin Blanc z argentinského regionu Mendoza „Fisherman’s catch“.
  6. Wine pairing: Fisherman’s Catch, Chenin blanc, M&S.
  7. K tomuto lehkému rybímu pokrmu jsem vybral argentinské víno „Fisherman’s Catch“, které je vyrobeno z moštové odrůdy Chenin Blanc. Tato odrůda se perfektně hodí k rybám jako je právě treska a samozřejmě i kuřecímu masu. Vyniká svojí ovocností s tóny exotického ananasu, jablek a citrusů. Rozhodně stojí za to toto víno ochutnat.
  8. Přeji Vám dobrou chuť!
  9. Tento recept pro vás z M&S potravin v rámci placeného partnerství připravil Milan Juřica - @FoodMillBlog. Fotky nafotil: 360co
Subscribe
Upozornit na

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments