Tradiční Velikonoce s Hot Cross Buns od FoodMILLblog

Tyto bochánky jsou opravdu tradiční, typické pro velikonoční svátky ve Velké Británii a peče je snad každá rodina. Základem je kynuté těsto a čokoláda. My jsme se inspirovali tímto receptem a zkusili jej trochu pikantně obohatit, a to právě tím, že jsme místo čokolády přidali nakrájené oříšky a brusinky. I sama královna by si je jistě dala k čaji o páté. Tak Happy Easter a dobrou chuť!

servings

Počet porcí

20 bochánků

preparation

Doba přípravy

10 minut příprava + 1,5 hod. kynutí + 25 minut pečení

Ingredience

  • Těsto:

    5 + 1/2 hrnku hladké mouky Plain white flour

    2 pytlíky sušeného droždí (16 g)

    4 vejce

    12 lžic másla (rozpuštěného)

    1 hrnek mléka plnotučného

    1/2 hrnku cukru třtinového cukru

    špetka soli

    1 lžička mleté skořice

    1 lžička mix spice (mix koření na pečení)

    1 balíček (100 g) pistácií

    1 balíček (100 g) půlená jádra pekanových ořechů

    1 balíček (100 g) sušených brusinek

  • Glazura těsta:

    1 bílek

    2 lžíce vody

    špetka soli

     

    Poleva na kříže:

    10/20 vrchovatých lžic cukr moučka

    1 lžíce Golden syrup

    2 lžíce mléka

    šťáva z 1/5 citronu

Najít nejbližší obchod pro ingredience

Postup

  1. Nejprve si rozehřejeme 12 lžic másla a také mléko. Poté si vybereme větší mísu, ve které smícháme teplé (ne horké) mléko. Do něj nasypeme dva sáčky sušeného droždí a promícháme. Dále přidáme cukr, špetku soli, rozpuštěné vychladlé máslo a nakonec přidáme koření. Směs promícháme a postupně přisypáváme mouku. Až bude těsto pěkně lepkavé, přidáme oříšky, brusinky a promneme suroviny pospolu na vymoučeném vále. Poté vrátíme těsto zpět do mísy a necháme pod utěrkou kynout alespoň 1 hodinu.
  2. Po kynutí těsto vyjmeme na pomoučený vál, rozdělíme ho na 24 bochánků, vložíme na plech vyložený pečícím papírem a necháme opět 30 minut kynout, aby bochánky nabyly ještě na objemu.
  3. Nyní si připravíme glazuru. Bílek, vodu a špetku soli spolu promícháme a natřeme na bochánky. Abychom si usnadnili nanášení glazury, naplníme směsí cukrářský, zdobící sáček, odstřihneme nůžkami špičku a bochánky křížem libovolně potřeme. Pečeme na 180 stupňů 25 minut. Bochánky pěkně nabydou a zezlátnou.
  4. V průběhu pečení si mezitím připravíme polevu, kterou posléze ozdobíme naše vychladlé Hot cross buns. Cukr prosejeme přes síto, přidáme mléko, citrónovou šťávu, zlatý sirup a ručně ušleháme do husté, mírně tekutější směsi. Pokud byste ji měli řidší, přidejte moučkový cukr, tím dosáhnete lepší konzistence.Nyní můžete opět použít cukrářský sáček a libovolně zdobit dle vlastní fantazie vychlazené bochánky. Garantuji vám, že určitě nezůstanete jen u jednoho kousku, podávejte s typickým Earl Grey čajem.
  5. Přeji vám dobrou chuť. Tento recept pro Vás připravil z produktů M&S Milan Juřica // FoodMILLBlog a Kristýna Juřicová. Fotografie nafotilo Crea Studio.
Subscribe
Upozornit na

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments