Ingredience
Těsto:
5 + 1/2 hrnku hladké mouky Plain white flour
2 pytlíky sušeného droždí (16 g)
4 vejce
12 lžic másla (rozpuštěného)
1 hrnek mléka plnotučného
1/2 hrnku cukru třtinového cukru
špetka soli
1 lžička mleté skořice
1 lžička mix spice (mix koření na pečení)
1 balíček (100 g) pistácií
1 balíček (100 g) půlená jádra pekanových ořechů
1 balíček (100 g) sušených brusinek
Glazura těsta:
1 bílek
2 lžíce vody
špetka soli
Poleva na kříže:
10/20 vrchovatých lžic cukr moučka
1 lžíce Golden syrup
2 lžíce mléka
šťáva z 1/5 citronu
Postup
- Nejprve si rozehřejeme 12 lžic másla a také mléko. Poté si vybereme větší mísu, ve které smícháme teplé (ne horké) mléko. Do něj nasypeme dva sáčky sušeného droždí a promícháme. Dále přidáme cukr, špetku soli, rozpuštěné vychladlé máslo a nakonec přidáme koření. Směs promícháme a postupně přisypáváme mouku. Až bude těsto pěkně lepkavé, přidáme oříšky, brusinky a promneme suroviny pospolu na vymoučeném vále. Poté vrátíme těsto zpět do mísy a necháme pod utěrkou kynout alespoň 1 hodinu.
- Po kynutí těsto vyjmeme na pomoučený vál, rozdělíme ho na 24 bochánků, vložíme na plech vyložený pečícím papírem a necháme opět 30 minut kynout, aby bochánky nabyly ještě na objemu.
- Nyní si připravíme glazuru. Bílek, vodu a špetku soli spolu promícháme a natřeme na bochánky. Abychom si usnadnili nanášení glazury, naplníme směsí cukrářský, zdobící sáček, odstřihneme nůžkami špičku a bochánky křížem libovolně potřeme. Pečeme na 180 stupňů 25 minut. Bochánky pěkně nabydou a zezlátnou.
- V průběhu pečení si mezitím připravíme polevu, kterou posléze ozdobíme naše vychladlé Hot cross buns. Cukr prosejeme přes síto, přidáme mléko, citrónovou šťávu, zlatý sirup a ručně ušleháme do husté, mírně tekutější směsi. Pokud byste ji měli řidší, přidejte moučkový cukr, tím dosáhnete lepší konzistence.Nyní můžete opět použít cukrářský sáček a libovolně zdobit dle vlastní fantazie vychlazené bochánky. Garantuji vám, že určitě nezůstanete jen u jednoho kousku, podávejte s typickým Earl Grey čajem.
- Přeji vám dobrou chuť. Tento recept pro Vás připravil z produktů M&S Milan Juřica // FoodMILLBlog a Kristýna Juřicová. Fotografie nafotilo Crea Studio.