Toskánská polévka Ribollita podle FoodMillBlog

Ribollita je velice známá toskánská polévka plná zelenina a poctivého vývaru, podávaná s křupavým chlebem. Je výborná v sychravých dnech, nebo jen tak pro zahnání hladu, podporu zdraví a doplnění vitamínů. Zahřeje na těle i na duši a mnozí si ji rádi vychutnávají i jako hlavní chod. Tuhle toskánskou klasiku jsem pro vás vyšperkoval černou kapustou. Věděli jste, že se díky velkému obsahu vitamínů a minerálních látek řadí mezi tzv. “superpotraviny”? Obsahuje vysoký podíl téměř všech vitamínů skupiny B, dále pak vitamín C a vitamín E. Z minerálních látek v ní najdete hojně zastoupený vápník, hořčík a železo. A kdo bude chtít doplnit červené krvinky a lahodně párovat tento výtečný chod s vínem, vybral jsem pro vás cenově dostupné, a přitom chuťově vyvážené Montepulciano D‘Abruzzo.

servings

Počet porcí

6 porcí

preparation

Doba přípravy

60 minut

Ingredience

  • 130 g zauzené pancetty nebo slaniny

    200 g černé kapusty (cavolo nero) (M&S)

    3 středně velké mrkve

    1 cibule + 3 stroužky česneku

    1 velká brambora

    200 g směs fazolí (M&S)

    270 g loupaných rajčat ve vlastní šťávě

    hrst čerstvých fazolových lusků a baby cukety

    0,75 litr zeleninového vývaru

    čerstvé bylinky (bazalka, petržel)

    olivový olej

    strouhaný parmazán

    pečivo na rozpečení

     

Najít nejbližší obchod pro ingredience

Postup

  1. Mrkve, bramboru a cibuli očistěte a nakrájejte na kostičky. Na stejně velké dílky nakrájejte pancettu. Česnek nasekejte najemno a hlávky (listy) černé kapusty nakrájejte na proužky. Baby cuketu rozkrájejte na kostičky a fazolové lusky přepulte.
  2. V hlubokém hrnci rozehřejte olivový olej a nejdřív na něm opečte pancettu. Poté chvilku restujte cibuli a česnek, nakonec přidejte mrkev s bramborem, cuketou a fazolovými lusky. Vše velice krátce orestujte a neustále přitom míchejte. Jakmile se vám bude zdát zelenina pěkně osmažená, přidejte plechovku loupaných rajčat, lehce orestujte a pak zalijte 750 ml teplého vývaru. Přidejte černou kapustu a bylinky, uvařený mix fazolí, přiklopte pokličkou a vařte zhruba hodinu na středním až mírném plameni. Podle potřeby přidejte sůl a pepř na dochucení.
  3. Polévku podávejte s opečeným chlebem či italskou ciabattou, kterou můžete zakoupit v sekci pečiva M&S. Nezapomínejte na to, že tato polévka má ráda hodně olivového oleje i již zmiňovaného pečiva. :-) Pěkně a řádně tedy vše zakápněte tím nejlepším oliváčem. Ozdobit můžete čerstvou bazalkou a pro labužníky ochuťte polévku strouhaným parmazánem. Někdo z vás si určitě nedokáže představit tuto italskou delikatesu bez sklenky červeného vína. Doporučuji proto červené Montepulciana D`Abruzzo, které má velice rafinovanou chuť višní, černého pepře a krásné střední tělo.
  4. Wine pairing: Montepulciano D`Abruzzo, 2018, DOC, M&S.
  5. Přeji vám dobrou chuť.
  6. Tento recept pro Vás připravil z produktů M&S Milan Juřica // FoodMILLBlog. Fotografie nafotilo Crea Studio.
Subscribe
Upozornit na

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments