Telecí Osso bucco s omáčkou z červeného vína a bramborovou kaší od FoodMILLblog

Osso buco je tradiční italský pokrm, oblíbená specialita především z města Milána. „Osso“ je v italštině „kost“, „buco“ znamená „díra“, tedy „kost s dírou“. A proč tak zvláštní název? Základem jídla je totiž plátek masa z telecího kolene, který je uříznutý napříč i s kostí z dolní části nohy (kližky). Při velice důkladném a pomalém dušení se můžete těšit na dokonalou delikatesu, která se rozpadá na jazyku.

servings

Počet porcí

2 porce

preparation

Doba přípravy

120 minut

Ingredience

  • 700 g telecí Osso bucco

     

    800 g zeleninová směs Soffrito (mrkev, celer, červená a bílá cibule)

     

    0,7 l červeného suchého vína dvě kostky másla

     

    8 středních brambor

     

    čerstvé bylinky (tymián, rozmarýn, šalvěj)

     

    dva lístky sušeného bobkového listu

     

    stroužek česneku

     

    trochu mléka

     

    trocha hladké mouky

     

    olivový olej

     

    hrubý pepř a sůl

     

Najít nejbližší obchod pro ingredience

Postup

  1. Telecí Osso buco si osolíme, opepříme a zasypeme zlehka hladkou moukou. Na velké pánvi si rozehřejeme olivový olej, telecí z obou stran zprudka orestujeme a dáme stranou.
  2. Na velké pánvi si orestujeme na olivovém oleji směs Soffrito a stroužek česneku. Poté přidáme telecí ke směsi restované zeleniny a zalijeme červeným vínem. Přidáme čerstvé bylinky, bobkový list a poté pečeme v troubě pod pokličkou pomalu na 170 °C po dobou maximálně dvou hodin.
  3. Mezitím si uvaříme do měkka oloupané brambory v osolené vodě a připravíme z nich kaši. Já ji obvykle vyšlehávám pomocí mixéru a pomalu přitom přidávám teplé mléko s máslem. Na závěr dochutíme solí, můžeme přidat i špetku strouhaného muškátového oříšku pro vůni.
  4. Asi po hodině a půl maso zkontrolujeme a pokud se nám zdá měkké, tak proces pomalého pečení ukončíme. Maso si dáme stranou a zbylou šťávu scedíme, část zeleniny použijeme na omáčku z červeného vína (bez bylinek a bobkového listu).
  5. V malém hlubokém hrnci si znovu orestujeme na másle zeleninu z pomalého pečení, přidáme cca 1,5 dcl červeného vína a šťávu z výpeku, máslo a necháme vše povařit. Poté tyčovým mixérem celou směs důkladně rozmixujeme do hladké omáčky, dochutíme solí, pepřem či případně další kostičkou másla.
  6. Servírujeme na sváteční velké talíře s bramborou kaší a omáčkou z červeného vína a zeleniny, ozdobíme bylinkami.
  7. Wine pairing: VACQUEYRAS, Domaine De La Curníére, Francie, 2015 Tento sváteční recept doporučuji párovat společně s francouzským vínem Vacqueyras. Vřele Vám doporučuji otevřít Vacqueyras dopředu, ať se hezky provzdušní. Toto víno pochází z jižní Rhôny a je to blend odrůd Grenache, Syrah a Mourvèdre. Víno chutná úžasně po švestkách, koření a pepři a určitě si ho užijete nejen s telecím Osso bucco.
  8. Přeji vám dobrou chuť. Tento recept pro Vás připravil z produktů M&S Milan Juřica // FoodMILLBlog. Fotografie nafotilo Crea Studio.