Ingredience
700 g telecí Osso bucco
800 g zeleninová směs Soffrito (mrkev, celer, červená a bílá cibule)
0,7 l červeného suchého vína dvě kostky másla
8 středních brambor
čerstvé bylinky (tymián, rozmarýn, šalvěj)
dva lístky sušeného bobkového listu
stroužek česneku
trochu mléka
trocha hladké mouky
olivový olej
hrubý pepř a sůl
Postup
- Telecí Osso buco si osolíme, opepříme a zasypeme zlehka hladkou moukou. Na velké pánvi si rozehřejeme olivový olej, telecí z obou stran zprudka orestujeme a dáme stranou.
- Na velké pánvi si orestujeme na olivovém oleji směs Soffrito a stroužek česneku. Poté přidáme telecí ke směsi restované zeleniny a zalijeme červeným vínem. Přidáme čerstvé bylinky, bobkový list a poté pečeme v troubě pod pokličkou pomalu na 170 °C po dobou maximálně dvou hodin.
- Mezitím si uvaříme do měkka oloupané brambory v osolené vodě a připravíme z nich kaši. Já ji obvykle vyšlehávám pomocí mixéru a pomalu přitom přidávám teplé mléko s máslem. Na závěr dochutíme solí, můžeme přidat i špetku strouhaného muškátového oříšku pro vůni.
- Asi po hodině a půl maso zkontrolujeme a pokud se nám zdá měkké, tak proces pomalého pečení ukončíme. Maso si dáme stranou a zbylou šťávu scedíme, část zeleniny použijeme na omáčku z červeného vína (bez bylinek a bobkového listu).
- V malém hlubokém hrnci si znovu orestujeme na másle zeleninu z pomalého pečení, přidáme cca 1,5 dcl červeného vína a šťávu z výpeku, máslo a necháme vše povařit. Poté tyčovým mixérem celou směs důkladně rozmixujeme do hladké omáčky, dochutíme solí, pepřem či případně další kostičkou másla.
- Servírujeme na sváteční velké talíře s bramborou kaší a omáčkou z červeného vína a zeleniny, ozdobíme bylinkami.
- Wine pairing: VACQUEYRAS, Domaine De La Curníére, Francie, 2015 Tento sváteční recept doporučuji párovat společně s francouzským vínem Vacqueyras. Vřele Vám doporučuji otevřít Vacqueyras dopředu, ať se hezky provzdušní. Toto víno pochází z jižní Rhôny a je to blend odrůd Grenache, Syrah a Mourvèdre. Víno chutná úžasně po švestkách, koření a pepři a určitě si ho užijete nejen s telecím Osso bucco.
- Přeji vám dobrou chuť. Tento recept pro Vás připravil z produktů M&S Milan Juřica // FoodMILLBlog. Fotografie nafotilo Crea Studio.