Špenátový salát s marinovaným lososem, quinoou a vařenými brambory od FoodMILLblog

Wine pairing: Workhorse, Chenin Blanc, JAR, 2017 M&S Pro milovníky speciálních, letních salátů jsem připravil velice osvěžující recept, kde dominuje čerstvý, marinovaný losos v marinádě z vymačkané mučenky, která dodá spolu s křupavou quinoou celému jídlu osvěžující chuť a lehkost. Počátky tohoto receptu jsou v Latinské Americe, kde se marinovaná ryba nazývá Cevice. Inspiroval jsem se tímto receptem a upravil jej dle své chuti tak, aby k němu nejlépe sedlo oblíbené minerální víno z Jihoafrické republiky Workhorse, Chenin Blanc 2017 z kolekce M&S, jehož odrůda byla spontánně vyšlechtěna ve Francii a dostala se až do Kapských hor v Africe.

servings

Počet porcí

4 porce

preparation

Doba přípravy

30 minut (1,5 hodiny marinování)

Ingredience

  • 400 g malých nových brambor

  • 150 g vařená quinoa (světlá)

  • 90 g vylisovaná mučenka (fresh džus) M&S

  • 100 g listů mladého špenátu

  • 240 g chlazeného skotského lososa Lochmuir M&S

  • 150 g cherry rajčat

  • 3 lžíce extra vergine olivového oleje

  • hrst pražených slunečnicových a dýňových semínek

  • hrubá sůl a hrubý pepř

  • dvě limetky

  • trochu cukru

Najít nejbližší obchod pro ingredience

Postup

  1. Lososa si očistíme a nakrájíme na pravidelné kostky. Doporučuji použít lososa té nejlepší kvality a hlavně bez kůže. Džus z mučenky smícháme s vymačkanou limetkou, přidáme špetku hrubé soli a pepře, a tyčovým mixérem tuto marinádu promixujeme tak, aby semínka mučenky byla co nejjemnější. Zhruba polovinu marinády dáme stranou, jelikož ji ke konci použijeme jako zálivku na výsledný salát. V misce smícháme kousky lososa s marinádou a necháme marinovat v lednici přibližně 1,5 hodiny.
  2. Podle návodu si uvaříme quinou. Vaříme ji na skus tak, aby nebyla rozvařená. Poté ji scedíme, necháme chvilku okapat a zprudka ji osmahneme nasucho na pánvi do křupava. Můžete přidat trochu olivového oleje.
  3. Malé brambory uvaříme ve slupce do měkka v osolené vodě a necháme okapat. Pokud se vám zdají některé kousky brambor větší, přepůlte je. Cherry rajčátka umyjeme a přepůlíme.
  4. Pokud máme všechno připraveno, ve velké míse smícháme brambory, očištěný špenát, marinovaného lososa a přidáme křupavou quinou. Všechno zalijeme zbylou marinádou a pořádně celou směs promícháme a ochutnáme, případně osolíme a opepříme. Pokud se vám zdá marináda kyselá, můžeme ji trochu dochutit cukrem.
  5. Salát servírujeme do velkých hlubokých talířů a na závěr posypeme křupavými semínky.
  6. Přeji vám dobrou chuť. Tento recept pro Vás připravil z produktů M&S Milan Juřica // FoodMILLBlog. Fotografie nafotilo Crea Studio.
Subscribe
Upozornit na

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments