Spaghetti all’amatriciana podle FoodMillBlog

Spaghetti all’amatriciana vděčí za svůj název italskému městu Amatrice, které se nachází v regionu Lazio. Obyvatelé Amatrice jsou na tento svůj tradiční recept patřičně hrdí a úzkostlivě si ho brání. V roce 2017 byly dokonce spaghetti all’amatriciana navrženy do programu světového kulturního dědictví UNESCO. První písemná zmínka o tomto původně pasteveckém receptu pochází z 18. století. Od té doby vzniklo nespočet různých variant. Každá z nich je jedinečná, ale vždy jde o kombinaci typicky lokálních surovin jako jsou uzené vepřové maso, vyzrálý ovčí sýr Pecorino a rajčata. V tomto receptu vás naučíme verzi, kterou lze snadno připravit ze surovin a produktů M&S. Už se těšíte?

servings

Počet porcí

2 porce

preparation

Doba přípravy

35 minut

Ingredience

  • 180 g spaghetti nebo bucatini
    120 g zauzené pancetty nebo guanciale
    1 střední červená cibule
    250 g rajčatové passaty – loupaná rajčata San Marzano
    70 g strouhaného ovčího sýra Pecorino Romano
    1 dcl červeného vína
    čerstvý černý pepř, sůl
    extra panenský olivový olej

Najít nejbližší obchod pro ingredience

Postup

  1. Nejprve si nakrájíme pancettu nebo guanciale na cca půl centimetru silné plátky. Plátky orestujeme v pánvi na olivovém oleji do křupava a dáme stranou. Platí, že čím mastnější pancetta je, tím lépe chutná. U guanciale si žádné takové problémy dělat nemusíme!
  2. Ve stejné pánvi osmažíme červenou cibuli nakrájenou na středně silné plátky. Když cibule začne sklovatět, podlijeme ji červeným vínem. Jakmile se víno začne vypařovat, nasypeme do pánve rajčata a pomalu dusíme. Čím pomaleji, tím lépe.
  3. Mezitím si v horké osolené vodě uvaříme těstoviny (al dente). Do rajčatové omáčky po chvilce přihodíme osmaženou pancettu nebo guanciale a mícháme (můžeme si nechat pár plátků na zdobení stranou). Nezapomeňte omáčku ochutnat a dochutit čerstvým mletým pepřem, případně solí. Jakmile máme těstoviny uvařené, smícháme je v pánvi s omáčkou a přidáme nastrouhaný ovčí sýr Pecorino Romano. Vše důkladně zamícháme. Pokud je to třeba, můžeme použít ještě trochu osolené vody z těstovin. Jakmile je omáčka důkladně promíchaná s těstovinami, můžeme začít servírovat.
  4. Spaghetti all’amatriciana podáváme posypané Pecorinem Romanem, plátky křupavé pancetty, čerstvě mletým pepřem a pár kapkami olivového oleje.
  5. Wine pairing: M&S This is..., Italian Red 2019. K masové omáčce se skvěle hodí víno z řady M&S This is... s výstižným názvem Italian Red. Je vyrobeno z lokálních červených hroznů a vyznačuje se lehkým tělem, ale přitom příjemně intenzivní chutí, která vám bude připomínat lesní ovoce. Italian Red je příjemně pitelné a nebudete kvůli němu muset rozbíjet kasičku.
  6. Přeji vám dobrou chuť.
  7. Tento recept pro vás z M&S potravin v rámci placeného partnerství připravil Milan Juřica. a Carolina Soldati // FoodMillBlog a Mill_Carol_ Fotky nafotil: 360co
Subscribe
Upozornit na

1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Josef
4 let před
Hodnocení :
     

Cibule do těchto těstovin nepatří