Spagetti Carbonara od FoodMILLblog

Špagety Carbonara patří k mým nejoblíbenějším receptům z italské gastronomie. Je to pravý tradiční recept z oblasti římské metropole a regionu Lazia. Jistě existuje po celém světě několik variant, několik chutí, ale já pro Vás připravil recept, který jen tak někde nedostanete. K tomuto receptu jsem zvolil další moje oblíbené a světoznámé červené víno Valpolicella, které se vyrábí ze třech odrůd (Corvina, Corvinone a Rondinella). Pokud se Vám líbí tato kombinace, tak Vám tento recept vřele doporučuji.

servings

Počet porcí

3 porce

preparation

Doba přípravy

20 minut

Ingredience

  • 250 g čerstvých (chlazených) vaječných špaget

  • 6 bio slepičích vajec

  • 40 g Parmigiano Reggiano (18 měs.)

  • 40 g Pecorino Romano (vyzrálý ovčí sýr)

  • 100 g uzené sušené slaniny – pancetty

  • 3 silnější plátky vepřového guanciale (nasolený a sušený vepřový lalok)

  • extra vergine olivový olej

  • hrst čerstvé petrželky

  • hrubý černý pepř

  • sůl

Najít nejbližší obchod pro ingredience

Postup

  1. Do velkého hrnce s vařící a osolenou vodou dáme vařit čerstvé vaječné špagety. Vařte opravdu podle návodu na skus “all dente” !
  2. Guanciale a pancettu (slaninu) nakrájíme na libovolné plátky/kostičky. Stranou si necháme tři plátky slaniny vcelku. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky a bílky. Žloutky perfektně rozšleháme, přidáme trochu extra vergine oleje, sůl a hrubý černý pepř. Nastrouháme si na jemno a hrubo ovčí vyzrálý sýr Pecorino Romano a parmezán. Do lehce předehřáté trouby položíme talíře a necháme je zahřát.
  3. Na velké rozpálené pánvi nejprve smažíme pozvolna guanciale, po chvilce přidáme i nakrájenou pancettu a restujeme do křupava. Na malé vedlejší panvi si opražíme zachované plátky pancetty a orestujeme dozlatova.
  4. Jakmile jsou těstoviny “all dente”, scedíme je a vložíme do velké pánve a mícháme. Nezapomeňte si nechat hrneček horké vody z těstovin. Špagety neustále mícháme, ať se nám hezky omastí vyškvařeným Guancialem a Pancetou.
  5. Teď nastává nejdůležitější moment! Jakmile cítíme praskání, stáhneme pánev z plotny, chvilku počkáme a jakmile víme, že pánev není totálně rozpálená, vložíme nejprve trochu vody do těstovin a potom našlehané žloutky (trochu žloutku si ještě necháme na konec). A neustále a rychle mícháme všemi směry, snažíme se žloutkovým krémem obalit všechny místa špaget. Posypeme zlehka pecorinem a neustále mícháme. Pokud se nám zdá hmota hustá, můžeme jej ředit “lehce” horkou vodou z těstovin.
  6. Jakmile víme, že máme špagety důkladně promíchané, vytáhneme si předehřáté talíře (pozor, nespalte se) a servírujeme špagety Carbonara centrálně do středu. Zakápneme je zbylým žloutkem, posypeme směsí obou sýrů podle libosti, řádně opepříme čerstvým mletým černým pepřem, který hraje velice důležitou chuťovou roli a ozdobíme čerstvou nasekanou petrželkou. Navrch přidáme solo opraženou Pancettu na ozdobení. Zakápnutí extra vergine olivovým olejem jídlu vůbec neublíží, naopak…. Teplý talíř nám podrží teplotu těstovin a krémového žloutku.
  7. Wine pairing: Nezapomeňte si k této pastě otevřít láhev Valpolicelly. Myslím, že Vás zcela překvapí ohromující ovocná chuť čerstvých malin a třešní a zároveň celý tento tradiční a vydatný pokrm hezky chuťově vybalancuje.
  8. Tento recept pro Vás připravil z produktů M&S Milan Juřica. Fotografie nafotilo Crea Studio.