Ingredience
250 g čerstvých (chlazených) vaječných špaget
6 bio slepičích vajec
40 g Parmigiano Reggiano (18 měs.)
40 g Pecorino Romano (vyzrálý ovčí sýr)
100 g uzené sušené slaniny – pancetty
3 silnější plátky vepřového guanciale (nasolený a sušený vepřový lalok)
extra vergine olivový olej
hrst čerstvé petrželky
hrubý černý pepř
sůl
Postup
- Do velkého hrnce s vařící a osolenou vodou dáme vařit čerstvé vaječné špagety. Vařte opravdu podle návodu na skus “all dente” !
- Guanciale a pancettu (slaninu) nakrájíme na libovolné plátky/kostičky. Stranou si necháme tři plátky slaniny vcelku. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky a bílky. Žloutky perfektně rozšleháme, přidáme trochu extra vergine oleje, sůl a hrubý černý pepř. Nastrouháme si na jemno a hrubo ovčí vyzrálý sýr Pecorino Romano a parmezán. Do lehce předehřáté trouby položíme talíře a necháme je zahřát.
- Na velké rozpálené pánvi nejprve smažíme pozvolna guanciale, po chvilce přidáme i nakrájenou pancettu a restujeme do křupava. Na malé vedlejší panvi si opražíme zachované plátky pancetty a orestujeme dozlatova.
- Jakmile jsou těstoviny “all dente”, scedíme je a vložíme do velké pánve a mícháme. Nezapomeňte si nechat hrneček horké vody z těstovin. Špagety neustále mícháme, ať se nám hezky omastí vyškvařeným Guancialem a Pancetou.
- Teď nastává nejdůležitější moment! Jakmile cítíme praskání, stáhneme pánev z plotny, chvilku počkáme a jakmile víme, že pánev není totálně rozpálená, vložíme nejprve trochu vody do těstovin a potom našlehané žloutky (trochu žloutku si ještě necháme na konec). A neustále a rychle mícháme všemi směry, snažíme se žloutkovým krémem obalit všechny místa špaget. Posypeme zlehka pecorinem a neustále mícháme. Pokud se nám zdá hmota hustá, můžeme jej ředit “lehce” horkou vodou z těstovin.
- Jakmile víme, že máme špagety důkladně promíchané, vytáhneme si předehřáté talíře (pozor, nespalte se) a servírujeme špagety Carbonara centrálně do středu. Zakápneme je zbylým žloutkem, posypeme směsí obou sýrů podle libosti, řádně opepříme čerstvým mletým černým pepřem, který hraje velice důležitou chuťovou roli a ozdobíme čerstvou nasekanou petrželkou. Navrch přidáme solo opraženou Pancettu na ozdobení. Zakápnutí extra vergine olivovým olejem jídlu vůbec neublíží, naopak…. Teplý talíř nám podrží teplotu těstovin a krémového žloutku.
- Wine pairing: Nezapomeňte si k této pastě otevřít láhev Valpolicelly. Myslím, že Vás zcela překvapí ohromující ovocná chuť čerstvých malin a třešní a zároveň celý tento tradiční a vydatný pokrm hezky chuťově vybalancuje.
- Tento recept pro Vás připravil z produktů M&S Milan Juřica. Fotografie nafotilo Crea Studio.