Sopa Azteca: mexická polévka s tortilla chipsy podle FoodMillBlog

Když se dostaví podzim a s ním i první studené dny, je potřeba se zahřát něčím vydatným. Proto vám dnes přinášíme recept na polévku, která vás svou chutí doslova obejme zevnitř. Tato receptura pochází ze Střední Ameriky, kde se připravuje už po staletí – vařili ji už dávní Tlaskalové, jeden z původních kmenů předkolumbovského Mexika. Tento recept se vyznačuje výraznými chutěmi: pálivé papričky a mexická pasta od M&S mu propůjčují ten správný říz (který ovšem můžete přizpůsobit svým chutím), zatímco tortillové chipsy dodávají polévce příjemně křupavou konzistenci. Avokádo, limeta a zakysaná smetana zaručují pronikavou svěžest, která spolu s koriandrem vytváří skutečnou explozi chutí. My jsme si však dovolili recept trošičku ozvláštnit a přidali jsme karamelizovanou dýni a salsu chipotle, abychom naší polévce dodali trochu sezónního charakteru. Představujeme vám naší verzi „sopa azteca“ – aztécké polévky; hutnou, barevnou, a plnou výrazných chutí. Vychutnat si ji můžete s přáteli třeba při příležitosti Día de los muertos, a dopřát si tak doma trochu mexického tepla.

servings

Počet porcí

4 porce

preparation

Doba přípravy

45 minut

Ingredience

  • Ingredience:

    1 (nebo 2, pokud máte rádi pikantní jídlo) Ancho Chilli M&S 

    400 g konzervovaných rajčat M&S

    800 ml kuřecího vývaru M&S

    210 g Mexican paste M&S

    300 g kuřecí prsní řízky Okham M&S

    3 stroužky česneku

    2 bílé cibule

    300 g dýně Hokkaido

    1 lžička Chipotle Sauce M&S

    1 lžička hnědého cukru

    1 lžička rostlinného oleje

    60 g sýra Mature Cheddar M&S 

    1-2 avokáda

    1 balení lupínků Tortilla chips M&S

    zakysaná smetana na ozdobu

    hrst čerstvého koriandru

    čerstvé chilli papričky

    3 limety

    sůl

    pepř

     

Najít nejbližší obchod pro ingredience

Postup

  1. Ve vroucí vodě nechte provařit Ancho Chilli. Jelikož je sušené, je potřeba aby získalo potřebnou strukturu a rozvinulo svou chuť. Mělo by stačit 10 minut. Mezitím si najemno nakrájejte cibuli a česnek a osmahněte je v kastrolu na trošce oleje dozlatova. Až se krásně zbarví, přidejte pastu Mexican Paste M&S, rajčata z konzervy a několik minut vařte na prudkém ohni. Zatímco se vaří základ na polévku, odstraňte z namočených chilli papriček stopku a semínka, nakrájejte je na plátky a ty přidejte do kastrolu spolu s kuřecími prsy a vývarem. Oheň stáhněte a nechte polévku bublat zhruba půl hodiny.
  2. Nyní si můžete připravit karamelizovanou dýni. Dýni nejprve očistěte a nakrájejte na kostičky. V pánvičce si rozehřejte olej a pak na něm dýni zprudka osmahněte. Jakmile dýně získá barvu, přidejte třtinový cukr a trochu vody a nechte ji zkaramelizovat. Nakonec ke směsi přidejte salsu Chipotle od M&S, která dodá zajímavou dochuť.
  3. Je načase si připravit ostatní dekorace – nakrájejte avokádo na kostičky a zakápněte ho několika kapkami limetové šťávy, aby neztratilo barvu. Limetu nakrájejte na jemné plátky a rukama rozdrobte tortillové lupínky. Ty pak rozložte na dno misek, ve kterých budete polévku podávat.
  4. Z kastrolu vyjměte kuřecí prsa a nechte je vychladnout. Mezitím si rozmixujte polévku – měla by mít příjemně krémovou konzistenci. Ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem. Kuřecí maso natrhejte rukama na malé kousky. Je čas na poslední krok!
  5. Do misek, do kterých jste si předtím rozdrobili tortillové chipsy přidejte naběračkou polévku. Navrch přidejte trhané kuře, avokádo, nastrouhaný čedar, smetanu, lístky koriandru a čerstvé chilli papričky. Všemu pak nasaďte korunu v podobě plátků limety. Vaše aztécká polévka je na světě. Buen provecho!
  6. Přejeme vám dobrou chuť!
  7. Tento recept pro vás z M&S potravin v rámci placeného partnerství připravil Milan Juřica. a Carolina Soldati // FoodMillBlog a Mill_Carol_ Fotky nafotil: 360co
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments