Rýžový salát s krevetami, mangem a hráškovými lusky podle FoodMillBlog

Rýžový salát s krevetami a mangem je skvělý svěží letní salát, který můžete jíst i na druhý den a zcela popravdě vám bude rozleželý chutnat ještě o malinko více. Skládá se z velice oblíbených asijských ingrediencí jako jsou mango, krevety, sójové klíčky, chilli, limetka a samozřejmě také křupavé hráškové lusky. K takto chuťově nabytému salátu nemůžete rozhodně zapomenout koupit víno. Vybral jsem svůj oblíbený KOHA Sauvignon Blanc z novozélandského Marlborough’s, který svou silnou osvěžující chutí angreštu zcela ohromí a letní svěžest ukrytá v tomto salátu vystoupí do popředí o to více. Ochutnejte sami, určitě nebudete litovat.

servings

Počet porcí

3 - 4 porce

preparation

Doba přípravy

cca 35 minut (nejlépe nechat 2 – 4 hod. odležet v lednici)

Ingredience

  • 240 g směs celozrnné jasmínové červené a tmavé rýže
    200 g vyloupané a předvařené honduraské krevety
    2 pol. lžíce sezamového oleje
    5 pol. lžíce mango-chilli omáčky M&S
    150 g čerstvé hráškové lusky M&S
    160 g manga M&S
    dvě hrsti sójových klíčků a 2 natě jarní cibulky
    1 limeta + 1 citron + 1 čerstvé chilli + 1 stroužek česneku
    1 pol. lžíce rybí omáčky,
    citronový olivový olej M&S
    sůl, pepř, kousek čerstvého zázvoru
    hrst čerstvého koriandru a smažené cibulky na dozdobení

Najít nejbližší obchod pro ingredience

Postup

  1. Rýži uvaříme dle návodu, ale pár minutek ubereme, ať je “all dente”. Poté ji scedíme a necháme vychladnout v míse.
  2. Krevety si osmažíme na rozpáleném sezamovém oleji, přidáme nasekaný stroužek česneku a zázvoru a na konci podlijeme rybí omáčkou. Kdo má rád pálivé chutě, může přidat i nasekané čerstvé chilli papričky. Jakmile se krevety zatáhnou, zakápneme limetou a necháme vychladnout.
  3. Lusky nakrájíme na čtvrtky a blanšírujeme v horké osolené vodě, poté je zprudka zchladíme v ledové vodě. Mango si nakrájíme na pravidelné kostky, nakrájíme si rovněž jarní cibulku.
  4. Do velké mísy vložíme rýži, smažené krevety, nakrájené mango, jarní cibulku, lusky a případně čerstvé chilli, poté začneme celou směs dochucovat omáčkou z manga a chilli, přidáme vymačkaný citron a citronový olej, sůl a pepř a na konec nasekaný čerstvý koriandr. Vše důkladně promícháme a poté dochucujeme až do požadované chuti. Kdo má rád výraznější dozvuk, může přidat více chilli a citronu. Nakonec přidáme hrst sójových klíčků.
  5. Jak už bylo zmíněno, salát se dá jíst hned, je ale lepší, když ho necháte alespoň chvilku odpočinout v lednici. Na druhý den bude chutnat nejlépe. Určitě doporučuji párovat s dobře vychlazeným KOHA Sauvignon Blanc, který se perfektně hodí k asijské kuchyni a salátům tohoto typu. Budete z něj opravdu nadšeni.
  6. Wine pairing: Dolphin Bay, Rosé, Jižní Afrika, 2018.
  7. Přeji vám dobrou chuť.
  8. Tento recept pro vás z M&S potravin v rámci placeného partnerství připravil Milan Juřica // FoodMILLBlog.
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments