Ingredience
240 g směs celozrnné jasmínové červené a tmavé rýže
200 g vyloupané a předvařené honduraské krevety
2 pol. lžíce sezamového oleje
5 pol. lžíce mango-chilli omáčky M&S
150 g čerstvé hráškové lusky M&S
160 g manga M&S
dvě hrsti sójových klíčků a 2 natě jarní cibulky
1 limeta + 1 citron + 1 čerstvé chilli + 1 stroužek česneku
1 pol. lžíce rybí omáčky,
citronový olivový olej M&S
sůl, pepř, kousek čerstvého zázvoru
hrst čerstvého koriandru a smažené cibulky na dozdobení
Postup
- Rýži uvaříme dle návodu, ale pár minutek ubereme, ať je “all dente”. Poté ji scedíme a necháme vychladnout v míse.
- Krevety si osmažíme na rozpáleném sezamovém oleji, přidáme nasekaný stroužek česneku a zázvoru a na konci podlijeme rybí omáčkou. Kdo má rád pálivé chutě, může přidat i nasekané čerstvé chilli papričky. Jakmile se krevety zatáhnou, zakápneme limetou a necháme vychladnout.
- Lusky nakrájíme na čtvrtky a blanšírujeme v horké osolené vodě, poté je zprudka zchladíme v ledové vodě. Mango si nakrájíme na pravidelné kostky, nakrájíme si rovněž jarní cibulku.
- Do velké mísy vložíme rýži, smažené krevety, nakrájené mango, jarní cibulku, lusky a případně čerstvé chilli, poté začneme celou směs dochucovat omáčkou z manga a chilli, přidáme vymačkaný citron a citronový olej, sůl a pepř a na konec nasekaný čerstvý koriandr. Vše důkladně promícháme a poté dochucujeme až do požadované chuti. Kdo má rád výraznější dozvuk, může přidat více chilli a citronu. Nakonec přidáme hrst sójových klíčků.
- Jak už bylo zmíněno, salát se dá jíst hned, je ale lepší, když ho necháte alespoň chvilku odpočinout v lednici. Na druhý den bude chutnat nejlépe. Určitě doporučuji párovat s dobře vychlazeným KOHA Sauvignon Blanc, který se perfektně hodí k asijské kuchyni a salátům tohoto typu. Budete z něj opravdu nadšeni.
- Wine pairing: Dolphin Bay, Rosé, Jižní Afrika, 2018.
- Přeji vám dobrou chuť.
- Tento recept pro vás z M&S potravin v rámci placeného partnerství připravil Milan Juřica // FoodMILLBlog.