Řepový krém s křupavou cizrnou, restovanými semínky a vařeným bramborem od FoodMILLBlog

Řepu mám rád v salátu, ve freshi, ale i v kombinaci s kozím sýrem. Ani kvalitní ukrajinský boršč mi nevadí. Ale řepový krém jsem snad nikdy neměl, tudíž jsem ho pro Vás vyzkoušel. Výsledek je na můj vkus moc povedený a těch vitamínů a ta neuvěřitelná božská svěží chuť! Zkuste ho taky :-)

servings

Počet porcí

4 porce

preparation

Doba přípravy

35 minut

Ingredience

  • 400 g vařené červené řepy
    180 g řepy se sladkokyselou zálivkou a vinným octem a chilli (M&S)
    100 g nových malých brambor
    2 šalotky
    1 stroužek česneku
    2 plátky zázvoru
    min. 500 ml hovězího nebo zeleninového vývaru
    160 ml kokosového krému (smetany) (M&S)
    malá lžička koření 5 chinese spices
    špetka drceného římského kmínu
    malá lžička mleté kurkumy
    špetka mleté skořice
    hrst čerstvého koriandru nebo kopru
    50 g cizrny
    směs pražených semínek (dýňových + slunečnicových)
    1 limeta
    koření Tandoori masala
    mořská sůl
    pepř

Najít nejbližší obchod pro ingredience

Postup

  1. Přes noc namočenou cizrnu důkladně osušíme a fritujeme ji ve slunečnicovém oleji. Pokud se Vám nechce fritovat, můžete ji upéct v troubě. V zásadě by měla být cizrna dozlatova křupavá. Poté ji osušíme od oleje, osolíme mořskou solí a dochutíme mletým kořením Tandoori masala.
  2. Ve středním hrnci si na olivovém oleji orestujeme na jemno nakrájenou šalotku, zázvor a česnek. Po chvilce přidáme nakrájené kousky řepy a za stálého míchání orestujeme. Postupně přidáváme veškeré sušené koření a jakmile máme směs koření zarestovanou s řepou, podlijeme vývarem dle Vaší volby (já určitě doporučuji hovězí vývar). Celé to vaříme zlehka cca 10 minut.
  3. V malém hrnci vaříme neoloupané nové brambory. Nezapomeňte přidat sůl.
  4. Polévku odstavíme a začneme ji mixovat tyčovým mixérem do hladkého krému. Přidáme ještě kokosový krém. Pokud se nám polévka zdá moc hustá, podlijeme ji dalším vývarem. Polévku dochutíme solí a pepřem, dle Vaší chuti.
  5. Krém servírujeme do velkého hlubokého talíře. Posypeme ho křupavou cizrnou a praženými semínky a ozdobíme koriandrem nebo koprem, záleží na Vás. Polévku můžete ještě zlehka zakápnout kokosovou smetanou a limetkou.
  6. Tento recept pro Vás připravil z produktů M&S Milan Juřica // FoodMILLBlog. Fotografie nafotilo Crea Studio.