Ingredience
400 g vařené červené řepy
180 g řepy se sladkokyselou zálivkou a vinným octem a chilli (M&S)
100 g nových malých brambor
2 šalotky
1 stroužek česneku
2 plátky zázvoru
min. 500 ml hovězího nebo zeleninového vývaru
160 ml kokosového krému (smetany) (M&S)
malá lžička koření 5 chinese spices
špetka drceného římského kmínu
malá lžička mleté kurkumy
špetka mleté skořice
hrst čerstvého koriandru nebo kopru
50 g cizrny
směs pražených semínek (dýňových + slunečnicových)
1 limeta
koření Tandoori masala
mořská sůl
pepř
Postup
- Přes noc namočenou cizrnu důkladně osušíme a fritujeme ji ve slunečnicovém oleji. Pokud se Vám nechce fritovat, můžete ji upéct v troubě. V zásadě by měla být cizrna dozlatova křupavá. Poté ji osušíme od oleje, osolíme mořskou solí a dochutíme mletým kořením Tandoori masala.
- Ve středním hrnci si na olivovém oleji orestujeme na jemno nakrájenou šalotku, zázvor a česnek. Po chvilce přidáme nakrájené kousky řepy a za stálého míchání orestujeme. Postupně přidáváme veškeré sušené koření a jakmile máme směs koření zarestovanou s řepou, podlijeme vývarem dle Vaší volby (já určitě doporučuji hovězí vývar). Celé to vaříme zlehka cca 10 minut.
- V malém hrnci vaříme neoloupané nové brambory. Nezapomeňte přidat sůl.
- Polévku odstavíme a začneme ji mixovat tyčovým mixérem do hladkého krému. Přidáme ještě kokosový krém. Pokud se nám polévka zdá moc hustá, podlijeme ji dalším vývarem. Polévku dochutíme solí a pepřem, dle Vaší chuti.
- Krém servírujeme do velkého hlubokého talíře. Posypeme ho křupavou cizrnou a praženými semínky a ozdobíme koriandrem nebo koprem, záleží na Vás. Polévku můžete ještě zlehka zakápnout kokosovou smetanou a limetkou.
- Tento recept pro Vás připravil z produktů M&S Milan Juřica // FoodMILLBlog. Fotografie nafotilo Crea Studio.