Ingredience
300 – 350 g hovězího steaku z vrchního šálu (British Ranch Steak 28 doba zrání)
80 g růžiček brokolice Tenderstem
kvalitní hrubá mořská sůl
hrubý černý pepř
cibulkové chutney (M&S)
pár snítků čerstvého rozmarýnu
lanýžová majonéza s kousky černých lanýžů (M&S)Květákové pyré:
150 g čerstvého květáku
trochu zeleninového vývaru
sůl
pepř
2 – 4 čajové lžičky lanýžového pesta (M&S)
1 čajová lžička mascarpone
špetka strouhaného parmazánuBramborový fondant se šalvějí:
4 střední brambory (kvalitní, varný typ A)
4 plátky soleného másla
250 ml zeleninového vývaru
čerstvá šalvěj
čerstvý rozmarýn
sůl
Postup
- Nejprve si otevřeme víno Colomé a necháme ho vydýchat. Pokud máte dekanter, víno dekantujeme.
- Brokolici si zprudka uvaříme v horké vodě a pak následně scedíme a položíme do ledové vody.
- Velké brambory oloupeme, očistíme a oba dva konce rovně seřízneme tak, abychom měli rovnoměrné a stejně vysoké ovály. Brambory důkladně osolíme ze všech stran. Ve střední pánvi si zpěníme máslo a brambory opečeme dozlatova cca 5-7 minut na mírném plameni. V polovině času přidáme podle libosti šalvěj. Jakmile máme brambory opečené z jedné strany, otočíme je a zalijeme je zeleninovým vývarem. Přiklopíme je poklicí a dáme do předehřáté trouby na 160 °C a pomalu dusíme cca 30 minut.
- Předem vytažený hovězí steak opepříme hrubým pepřem a zakápneme olivovým olejem. Maso “promasírujeme” a necháme odpočinout.
- Květák vaříme v malém hlubokém hrnci se zeleninovým vývarem do změknutí a poté ho scedíme. Necháme si kdyžtak trochu vývaru stranou a přidáme lžičku mascarpone, podle libosti lanýžové pesto, trochu soli a trochu parmazánu. Vše důkladně rozmixujeme a vytvoříme lahodné květákové pyré a necháme pod pokličkou.
- Mezitím vyndáme brambory z trouby a zkontrolujeme je. Pokud se nám zdají hotové, vyndáme je z vývaru a opět na rozpuštěném másle je tentokrát zprudka opečeme se šalvějí z obou dvou stran.
- Na pánvi si rozehřejeme nejlépe fritovací olej a steaky smažíme 4-5 minut (dle libosti propečenosti). Nezapomeňte přidat snítky čerstvého tymiánu, ať maso pěkně provoní. Poté steaky vyndáme a necháme je odpočinout v předehřáté troubě a osolíme hrubou solí.
- Na stejnou pánev přidáme 3 velké lžíce cibulového chutney, lžíci červeného vína a trochu másla a chutney promícháme do lahodného krému. Můžeme klidně přidat i trochu másla.
- Spařenou brokolici si zprudka orestujeme na pánvi na olivovém oleji, osolíme až na konci.
- Wine pairing: COLOMÉ, Malbec, Valle Calchaquí, Salta, Argentina, 2015
- Tento recept pro Vás připravil z produktů M&S Milan Juřica // FoodMillBlog. Fotografie nafotilo Crea Studio.