Ranch steak s květákovým pyré a bramborovým fondantem od FoodMILLblog

Kvalitní hovězí steak a červené víno Colomé, to jsou minimálně dvě věci, které dobře fungují dohromady. S pomocí těchto surovin a produktů z řady M&S máte nejen romantickou večeři. Připravil jsem pro Vás kvalitní hovězí ranch steak s nevšední úpravou brambor a přidal jsem pár kulinářských vychytávek z neobyčejných produktů řady M&S. Zároveň si nezapomeňte k romantickému okamžiku otevřít tu správnou láhev červeného vína. Vybral jsem pro Vás COLOMÉ, Malbec, Valle Calchaquí, Salta, Argentina, 2015. Víno, které Vás doslova zaujme elegantním tělem s dlouhotrvající chutí třešní, rybízu a poté vanilky.

servings

Počet porcí

2 porce

preparation

Doba přípravy

60 minut

Ingredience

  • 300 – 350 g hovězího steaku z vrchního šálu (British Ranch Steak 28 doba zrání)
    80 g růžiček brokolice Tenderstem
    kvalitní hrubá mořská sůl
    hrubý černý pepř
    cibulkové chutney (M&S)
    pár snítků čerstvého rozmarýnu
    lanýžová majonéza s kousky černých lanýžů (M&S)

    Květákové pyré:
    150 g čerstvého květáku
    trochu zeleninového vývaru
    sůl
    pepř
    2 – 4 čajové lžičky lanýžového pesta (M&S)
    1 čajová lžička mascarpone
    špetka strouhaného parmazánu

    Bramborový fondant se šalvějí:
    4 střední brambory (kvalitní, varný typ A)
    4 plátky soleného másla
    250 ml zeleninového vývaru
    čerstvá šalvěj
    čerstvý rozmarýn
    sůl

Najít nejbližší obchod pro ingredience

Postup

  1. Nejprve si otevřeme víno Colomé a necháme ho vydýchat. Pokud máte dekanter, víno dekantujeme.
  2. Brokolici si zprudka uvaříme v horké vodě a pak následně scedíme a položíme do ledové vody.
  3. Velké brambory oloupeme, očistíme a oba dva konce rovně seřízneme tak, abychom měli rovnoměrné a stejně vysoké ovály. Brambory důkladně osolíme ze všech stran. Ve střední pánvi si zpěníme máslo a brambory opečeme dozlatova cca 5-7 minut na mírném plameni. V polovině času přidáme podle libosti šalvěj. Jakmile máme brambory opečené z jedné strany, otočíme je a zalijeme je zeleninovým vývarem. Přiklopíme je poklicí a dáme do předehřáté trouby na 160 °C a pomalu dusíme cca 30 minut.
  4. Předem vytažený hovězí steak opepříme hrubým pepřem a zakápneme olivovým olejem. Maso “promasírujeme” a necháme odpočinout.
  5. Květák vaříme v malém hlubokém hrnci se zeleninovým vývarem do změknutí a poté ho scedíme. Necháme si kdyžtak trochu vývaru stranou a přidáme lžičku mascarpone, podle libosti lanýžové pesto, trochu soli a trochu parmazánu. Vše důkladně rozmixujeme a vytvoříme lahodné květákové pyré a necháme pod pokličkou.
  6. Mezitím vyndáme brambory z trouby a zkontrolujeme je. Pokud se nám zdají hotové, vyndáme je z vývaru a opět na rozpuštěném másle je tentokrát zprudka opečeme se šalvějí z obou dvou stran.
  7. Na pánvi si rozehřejeme nejlépe fritovací olej a steaky smažíme 4-5 minut (dle libosti propečenosti). Nezapomeňte přidat snítky čerstvého tymiánu, ať maso pěkně provoní. Poté steaky vyndáme a necháme je odpočinout v předehřáté troubě a osolíme hrubou solí.
  8. Na stejnou pánev přidáme 3 velké lžíce cibulového chutney, lžíci červeného vína a trochu másla a chutney promícháme do lahodného krému. Můžeme klidně přidat i trochu másla.
  9. Spařenou brokolici si zprudka orestujeme na pánvi na olivovém oleji, osolíme až na konci.
  10. Wine pairing: COLOMÉ, Malbec, Valle Calchaquí, Salta, Argentina, 2015
  11. Tento recept pro Vás připravil z produktů M&S Milan Juřica // FoodMillBlog. Fotografie nafotilo Crea Studio.