Ingredience
100 g uzeného lososa (plátky)
100 g dušené šunky
4 máslové muffiny M&S
4 vajíčka
50 g čerstvého zeleného chřestu M&S
velkou hrst čerstvého špenátu
sůl, pepř, olivový olej
čerstvou řeřicha nebo jiné klíčky na zdobení
Holandská omáčka:
3 žloutky
125 g slaného másla
citron 3 lžičky
sůl, hrubý pepř
Postup
- Nejprve si připravíme holandskou omáčku. Základem holandské omáčky jsou máslo a žloutky dochucené pepřem a citronovou šťávou. Navzdory názvu se omáčka uplatňuje především ve francouzské kuchyni. Tuto omáčku samozřejmě můžete použít i na ryby a drůbež. Máslo si rozpustíme zlehka a pak šleháme mixerem žlutky s máslem a přidáme cca 3 lžičky citronu nebo nějakého kvalitního octu, samozřejmě sůl pepř a šleháme do krémové, husté emulze, necháme omáčku lehce vychladnout v lednici.
- Máslové muffiny rozřízneme podélně a zakápneme je olivovým olejem a necháme je rozpéct v troubě, aby byly hezky teplé a vláčné. Mezitím si v horké vodě blanšírujeme chřest, který vaříme cca 2 min, pak jej zprudka zchladíme a opražíme na malé pánvi na olivovém oleji do zlatova.
- Ve středním hrnci vaříme vodu, jakmile nám projde varem stáhneme plamen na půlku přidáme pár lžic octu a pak uděláme lehký vír a pomalinku do víru vložíme vajíčko, které se postupně bude zatahovat, vaříme cca 2 minuty, poté vajíčko opatrně vylovíme pozor vytahování ztracených vajíček ať se nám roztrhnout, je dobré dát vajíčka na kuchyňskou roli osušit. Jakmile máme všechny vajíčka uvařené můžeme jít servírovat.
- Vytáhneme muffiny z trouby dva použijeme na vejce Benedikt a dvě na vejce Florentine. Chřest rozdělíme na dvě půlky, stejně tak dušenou šunku, položíme na muffiny a uděláme prostor i pro ztracené vejce zákapneme houlandskou omáčkou podle libosti, dozdobíme špenátem a omáčku opepříme hrubým peppřem a posypeme čerstvou řeřichou. Vejce Florentine se skládájí ze špenátu plátky lososa , ztraceného vejce a také holandskou omáčkou vše polijeme, opět nemůže chybět hrubý pepř a čerstvá řeřicha nebo jiné klíčky. Tak a máme to! Super snídaně nebo brunch je hotový! Doufáme že, jste to zvládli a že si takovou super snídaní užijete se svými blízkými.
- Wine pairing: Prosecco M&S Classics, Brut, DOC.
- Ke správnému brunchi patří samozřejmě Prosecco nebo Mimosa, která se skládá z Prosecca a čerstvého pomerančového džusu, samozřejmě selekce M&S má několik druhů kvalitních Prosecc a stejně mnoho skvělých čerstvých džusu a smoothie takže ať už si vyberete cokoliv kvalita a super chuť je vždy na správném místě. Za to se můžeme zaručit.
- Přejeme Vám dobrou chuť a krásné a veselé Vánoce!
- Tento recept pro vás z M&S potravin v rámci placeného partnerství připravil Milan Juřica. a Carolina Soldati // FoodMillBlog a Mill_Carol_