Ingredience
Na těsto:
280 g hladké mouky
140 g nesoleného másla
1 dcl vody
špetka soli
Náplň:
1 cibule nakrájená na jemno
250 g chřestu
250 g brokolice
100 g syrového červeného zelí nakrájeného na nudličky
100 g nastrouhaného parmazánu + 10 g na závěrečný posyp
100 g najemno nakrájených pistácií
2 snítky čerstvého tymiánu
2 snítky čerstvé kadeřavé petržele
1 dcl bílého suchého vína – v našem případě Chardonnay
150 ml smetany
Sůl, pepř
3 rozšlehaná vejce
Postup
- Nejprve si připravíme těsto, které necháme zhruba 15 minut odpočívat v lednici. Do mouky přidáme nakrájené máslo a hněteme do konzistence drobenky. Přidáme špetku soli a hněteme dál, až vznikne lepší konzistence těsta. Poté postupně přidáváme vodu.
- Je důležité myslet na to, že 1 dcl je přibližná dávka, jelikož každá mouka saje vodu jinak. Proto ji přidáváme do té doby, dokud nevznikne hladké těsto, které zabalíme do potravinové fólie a necháme ho odpočinout v lednici.
- Nyní si připravíme náplň. Cibulku osmažíme na oleji, přidáme nakrájenou brokolici, chřest, zelí a ke konci čerstvé bylinky tymiánu a petržele. Zeleninu podlijeme 1 dcl suchým vínem, osolíme a opepříme. V momentě, kdy se nám začne vypařovat víno, si můžeme předehřát troubu na 180 C.
- Formu vymažeme máslem, vysypeme moukou a vytvarujeme do ní odleželé těsto z lednice. Na spodní část koláče nasypeme parmazán a pistácie. Poté přidáme restovanou směs, kterou nakonec zalijeme rozšlehaným vejcem se smetanou, solí a pepřem.
- Quiche pečeme zhruba 35 - 45 minut. Po upečení ho můžeme posypat ještě trochou parmazánu.
- Wine pairing: Sauvignon Blanc 9,5 %, Marlborough, Nový Zéland. Ke koláči vřele doporučuji svěží Sauvignon Blanc, který má jen 9,5% alkoholu. Víno je lehké a specifické svou chutí po angreštu a citrusech. V kombinaci s dobrým jídlem hrozí, že rozhodně nezůstanete jen u jedné skleničky.
- Přeji vám dobrou chuť. Tento recept pro Vás připravil z produktů M&S Milan Juřica // FoodMILLBlog. Fotografie nafotilo Crea Studio.