Podzimní pórkový krém s křupavou kapustou, hráškem a mušlemi sv. Jakuba od FoodMillBlog

Krémové polévky jsou nepostradatelnou součástí každého podzimního jídelníčku. Nejen že nás zahřejí, zasytí, ale dodají nám i potřebné živiny a vitamíny. Pro dnešní recept jsem zvolil – pro někoho možná – „obyčejný“ pórek. Ale v tom je jeho kouzlo. Dá se s ním doslova čarovat. Obsahuje mnoho účinných vitamínů, které povzbuzují mozek a léčí další různé neduhy. K této krémové verzi jsem přidal křupavou černou kapustu a pokud máte rádi polévky jako hlavní chod, můžete ji vyšperkovat ještě restovanými hřebenatkami (mušle sv. Jakuba). Ty dodají polévce nový chuťový rozměr. Užijte si tento jednoduchý recept!

servings

Počet porcí

6 porcí

preparation

Doba přípravy

30 minut

Ingredience

  • 120 g černé kapusty

     

    200 g brambor

     

    500 g pórku

     

    3 stonky jarní cibulky

     

    1,5 dcl bílého vína

     

    80 g brokolice

     

    0,5 silného zeleninového vývaru

     

    80 g mladého hrášku

     

    190g chlazených vyloupaných Hřebenatek labradorských

     

    citronová kůra

     

    150 ml smetany (British single cream )

     

    sůl, pepř

     

Najít nejbližší obchod pro ingredience

Postup

  1. Kapustové listy si nasekáme na jednotlivé chipsy a rozdělíme na půlku. První půlku blanšírujeme ve vařící vodě cca minutu a poté velice důkladně chladíme v ledové vodě, necháme oschnout. Poté vložíme do pečícího plechu, zakápneme olivovým olejem, osolíme a pečeme do křupava v předehřáté troubě. Necháme vystydnout a můžeme začít křupat :-)
  2. Oloupané a nakrájené brambory společně s pórkem, jarní cibulkou a brokolicí, orestujeme na másle dozlatova, po chvilce přidáme suché bílé víno a stále mícháme, po vypaření vína přidáme vývar a stáhneme na střední plamen. Pozvolna vaříme do změknutí. Necháme vychladnout a poté celou směs rozmixujeme do hladkého krému. Nezapomeneme dochutit solí či případně zjemnit chuť krému smetanou a nechat ještě chvilinku pomalu povařit.
  3. Na pánvi si orestujeme na olivovém oleji hřebenatky (mušle), každou pěkně do zlatova, poté osolíme a nastrouháme citronovou kůru. Na dozdobení si můžeme orestovat ještě silná kolečka pórku.
  4. Jakmile máme vše připraveno, do hlubokého talíře servírujeme teplý krém a libovolně zdobíme restovaným pórkem, kapustovým chipsem a hřebenatkami. Můžeme ještě zakápnout smetanou, to už nechám na Vás. Pokud máte k polévce otevřený Sauvignon blanc z Marlborough, užijte si jeho typickou výraznou dochuť, kterou v dokonalé kombinaci doprovází silný pórkový krém.
  5. Wine pairing: CRAFT 3, Sauvignon Blanc, Marlborough, Nový Zéland, 2018, M&S Při párování s vínem není od věci ochutnat novozélandský Sauvignon Blanc, který pochází z vyhlášené oblasti Marlborough. Má svěží chuť s dozvuky angreštů a příjemně doplní silnou krémovou polévku s křupavým čerstvým hráškem a kapustou.
  6. Přeji vám dobrou chuť. Tento recept pro Vás připravil z produktů M&S Milan Juřica // FoodMILLBlog. Fotografie nafotilo Crea Studio.