Ingredience
120 g černé kapusty
200 g brambor
500 g pórku
3 stonky jarní cibulky
1,5 dcl bílého vína
80 g brokolice
0,5 silného zeleninového vývaru
80 g mladého hrášku
190g chlazených vyloupaných Hřebenatek labradorských
citronová kůra
150 ml smetany (British single cream )
sůl, pepř
Postup
- Kapustové listy si nasekáme na jednotlivé chipsy a rozdělíme na půlku. První půlku blanšírujeme ve vařící vodě cca minutu a poté velice důkladně chladíme v ledové vodě, necháme oschnout. Poté vložíme do pečícího plechu, zakápneme olivovým olejem, osolíme a pečeme do křupava v předehřáté troubě. Necháme vystydnout a můžeme začít křupat :-)
- Oloupané a nakrájené brambory společně s pórkem, jarní cibulkou a brokolicí, orestujeme na másle dozlatova, po chvilce přidáme suché bílé víno a stále mícháme, po vypaření vína přidáme vývar a stáhneme na střední plamen. Pozvolna vaříme do změknutí. Necháme vychladnout a poté celou směs rozmixujeme do hladkého krému. Nezapomeneme dochutit solí či případně zjemnit chuť krému smetanou a nechat ještě chvilinku pomalu povařit.
- Na pánvi si orestujeme na olivovém oleji hřebenatky (mušle), každou pěkně do zlatova, poté osolíme a nastrouháme citronovou kůru. Na dozdobení si můžeme orestovat ještě silná kolečka pórku.
- Jakmile máme vše připraveno, do hlubokého talíře servírujeme teplý krém a libovolně zdobíme restovaným pórkem, kapustovým chipsem a hřebenatkami. Můžeme ještě zakápnout smetanou, to už nechám na Vás. Pokud máte k polévce otevřený Sauvignon blanc z Marlborough, užijte si jeho typickou výraznou dochuť, kterou v dokonalé kombinaci doprovází silný pórkový krém.
- Wine pairing: CRAFT 3, Sauvignon Blanc, Marlborough, Nový Zéland, 2018, M&S Při párování s vínem není od věci ochutnat novozélandský Sauvignon Blanc, který pochází z vyhlášené oblasti Marlborough. Má svěží chuť s dozvuky angreštů a příjemně doplní silnou krémovou polévku s křupavým čerstvým hráškem a kapustou.
- Přeji vám dobrou chuť. Tento recept pro Vás připravil z produktů M&S Milan Juřica // FoodMILLBlog. Fotografie nafotilo Crea Studio.