Podzimní pórkovo-brokolicová polévka s mušlemi svatého Jakuba od FoodMILLblog

Husté krémové polévky nepochybně patří k podzimnímu období. Já jsem si pro Vás připravil moji oblíbenou “zelenou polévku” z pórku a brokolice.

servings

Počet porcí

6 porcí

preparation

Doba přípravy

45 minut

Ingredience

  • 400 g pórku
  • 1 kus petržele
  • 1 střední brokolice
  • 125 g růžiček brokolice
  • 2 ks větší šalotky Echalion
  • 3 stroužky česneku
  • 2 malé brambory
  • 80 g mladého hrášku
  • 190 g chlazené vyloupané hřebenatky labradorské (mušle sv. Jakuba)
  • 1,5 l silného zeleninového vývaru
  • 80 ml pasterizované britské smetany
  • muškátový oříšek
  • mořská sůl
  • hrubý pepř
  • hrst čerstvého koriandru
  • špetka kajenského pepře
  • 1,5 dcl suchého bílého vína
  • olivový olej
  • plátky bagetky (na bruschettu)

Najít nejbližší obchod pro ingredience

Postup

  1. Šalotku, brambory, petržel a pórek si nakrájíme na jemno. Brokolici zbavíme košťálu a rozkrájíme na kousky. Ve větším hrnci rozehřejeme olivový olej a orestujeme nejprve zprudka šalotku, petržel a brambory, až pak přidáme pórek. Směs neustále mícháme, ať se nám důkladně orestuje. Poté přidáme kousky brokolice a rozkrojeného česneku. Jakmile se začne směs lehce připalovat, zalijeme zeleninu suchým bílým vínem a zamícháme. Po vypaření vína směs podlijeme cca litrem silného zeleninového vývaru a pozvolna vaříme.
  2. Růžičky brokolice zprudka uvaříme v horké osolené vodě max. 2 minuty a pak je scedíme a propláchneme ledovou vodou. To samé uděláme i s hráškem.
  3. Polévku po cca 15 min. vaření a míchání stáhneme z plotny a po chvilce celou směs důkladně rozmixujeme do hladkého nebo hrubšího krému (podle libosti). Pokud se nám zdá polévka extrémně hustá, přidáme zbytek vývaru a promícháme. Poté přidáme sůl, hrubý pepř, muškátový oříšek a podle libosti čerstvý koriandr. Já mám koriandr moc rád, tak jsem v polévce rozmixoval celou hrst. Nakonec přidáme smetanu na vaření, promícháme na mírném plameni a necháme odpočinout.
  4. V troubě si pečeme do křupava pár bruschette na olivovém oleji s pepřem a solí.
  5. Na malé pánvi si zprudka orestujeme na olivovém oleji růžičky brokolice a dáme stranou. Na stejné pánvi si opět rozehřejeme olivový olej a vhodíme tam dva stroužky česneku a po chvilce mušle sv. Jakuba. Mušle orestujeme důkladně do zlatova z obou dvou stran, na konci osolíme a dáme stranou.
  6. Pokud máme vše připravené a ochutnané, tak do středně hlubokého talíře naservírujeme krémovou “zelenou” polévku. Doprostřed položíme restované mušle sv. Jakuba, ozdobíme křupavou restovanou brokolicí a pohodíme kolem hrášek. Zakápneme olivovým olejem a kolem dokola lehce posypeme kajenským pepřem.
  7. K tomu si otevřete vychlazené víno Pecorino - Terre di Chieti a užijte si naprostou souhru chutí a barev.
  8. Wine pairing: Pecorino, Terre di Chieti, Unami Ronchi, IGT, 2016. Pro gurmány jsem vybral bílé víno Pecorino z italského města Pescary z oblasti Abruzzo. Víno Pecorino je bílá odrůda se světle slámově žlutou barvou se zelenými odlesky. Víno je elegantní a svěží a chutná po bílých broskvích. Mě zcela nadchlo.
  9. Tento recept pro Vás připravil z produktů M&S Milan Juřica. Fotografie nafotilo Crea Studio.
Subscribe
Upozornit na

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments