Pečené M&S kuře s nádivkou a omáčkou z hub od FoodMillBlog

Všichni to známe – slíbili jsme, že uvaříme víkendový oběd, celá rodina se sejde u jednoho stolu a my máme za úkol nasytit všechny hladové strávníky a zároveň si sami pochutnat. Jak bez újmy přežít tuto zkoušku ohněm? Vsaďte na pečené kuře s omáčkou a nádivkou z hub. Na konci prázdnin začíná houbová sezóna, a byla by škoda z nich něco neuvařit pro celou rodinu. Existuje spousta druhů hub, a proto nechám výběr na každém z vás, ale věřte mi, že pokud máte houby čerstvé či sušené, nemůžete šlápnout vedle. Stačí naslouchat svým chuťovým buňkám. Celý pokrm bude samozřejmě ještě o to lepší, když vyberete kvalitní kuře – já vřele doporučuji vyzkoušet britské kuře Oakham. Kuřata Oakham pocházejí z volného chovu a běžně je seženete v potravinovém oddělení M&S. Při pečení zůstává kuře krásně šťavnaté a jeho specifická chuť je v tomto receptu dokreslena vláčnou nádivkou z hub a čerstvými klobáskami. A když k němu ještě otevřete to správné víno, bude váš úspěch na rodinném obědě zaručen!

servings

Počet porcí

5 porcí

preparation

Doba přípravy

120 minut

Ingredience

  • Houbová nádivka:
    250 g čerstvých lesních hub nebo žampionů
    150 g čerstvých klobásek s karamelizovanou cibulí M&S
    150 ml mléka
    1 suchá houska
    hrst čerstvé hladkolisté petržele
    1 vajíčko
    40 g strouhaného Parmazánu
    špetka strouhaného muškátového oříšku
    sůl, pepř

    Pečené kuře:
    2 kg chlazeného kuřete bez drobů Oakham
    150 g čerstvých hub (dle libosti můžou být i sušené)
    150 ml suchého bílého vína
    100 ml extra husté smetany
    1,5 l kuřecího nebo zeleninového vývaru na podlévání
    čerstvé bylinky: tymián, rozmarýn,

    Bramborová kaše:
    750 kg brambor
    200 g mladé mrkve
    hrst hladkolisté petržele
    dvě kostky másla
    100 ml mléka
    muškátový oříšek

Najít nejbližší obchod pro ingredience

Postup

  1. Nejprve si připravíme směs na houbovou nádivku. Starou housku nakrájíme na drobné kusy a zalijeme mlékem. Směs hub řádně očistíme, opláchneme v horké vodě a nakrájíme na střední plátky. Jaký typ hub si vyberete nechám na vás; určitě bude záležet jaké houby zrovna v lese rostou, případně si můžete v oddělení potravin M&S koupit jiné běžně dostupné houby jako jsou žampiony, hlíva či shiitake.
  2. Očištěné houby restujeme na olivovém oleji do změknutí. Pokud máte rádi česnek, můžete přidat najemno nasekaný česnek. Poté ve velké míse smícháme směs hub s čerstvou klobáskou, kterou zbavíme střívka a rozmělníme. Přidáme nasekanou petrželovou nať, vajíčko, sůl, pepř a strouhaný muškátový oříšek. Vše důkladně promícháme a ochutnáme. Pokud chcete chuť nádivky ještě vylepšit, můžete přidat slabou hrst strouhaného parmazánu.
  3. Jakmile máme připravenou nádivku, necháme ji lehce uležet. Mezitím si připravíme marinádu na kuře. V malé misce smícháme nasekaný čerstvý tymián, rozmarýn, hrubou sůl a olivový olej. Takto připravenou marinádou potřeme celé kuře. Poté napěchujeme břišní dutinu nádivkou. Kuře svážeme krátkým provázkem z přírodního vlákna. Svažte k sobě konce stehýnek – nejlépe to jde, když je před tím překřížíme přes sebe. Neberte tento úkon pouze jako samoúčelné vylepšení tvaru – konce stehen se zbytečně nevysuší a v mase zůstane víc šťávy. Ostatní otvory, kterými by mohla utíkat nádivka spíchneme párátkem nebo jehlami na španělské ptáčky. Pak kuře potřeme máslem. Pokud máte máslo opravdu rádi, můžete na povrchu libovolně rozmístit kostky másla navíc.
  4. V troubě předehřáté na 200 °C se zapnutou funkcí gril necháme kuře zprudka zatáhnout na cca 8-10 minut, aby se nám vytvořila kůrka. Pak jej vytáhneme z trouby, podlijeme vínem a vrátíme do trouby péct na 160 °C, už bez grilu. Jakmile se nám víno začne vypařovat, vytáhneme pekáč a podlijeme kuře kuřecím vývarem a přidáme další směs očištěných hub a bylinek, které nám zbyly od přípravy (houby mohou být i sušené) a vrátíme kuře do trouby. Kuře průběžně podléváme šťávou z pekáče. Pokud máte šťávy málo, můžete k podlévání použít zbytek vývaru nebo teplou vodou.
  5. Mezitím co se nám peče kuře si připravíme bramborovou kaši. Oloupané brambory nakrájíme společně s očistěnou mrkví a povaříme v osolené vodě do změknutí, poté scedíme a rozmixujeme do požadované konzistence. Nezapomeňte přidat nasekanou petržel nebo pažitku, mléko a dva plátky másla. Podle přání můžete přidat i strouhaný parmazán a špetku muškátového oříšku. Výsledkem bude dokonale ochucená kaše! Konzistenci nechám na vašich preferencích.
  6. Kuře pečeme cca 60 minut. Pokud si nejsme jistí, zdali je kuře hotové, zkusíme zapíchnout dlouhý tenký nůž do nejsilnějšího stehna nebo prsa. Když nůž vytáhnete, začne z místa vpichu po chvíli vytékat šťáva. Pokud je čirá, je kuře dobře propečené. Jestliže je však ještě trochu růžová, pokračujte v pečení dalších 15 minut. Když je kuře upečené, opatrně ho vyndáme z trouby a necháme ho odpočinout – bude se pak lépe krájet. Zbylou šťávu (výpek) a houby mezitím přendáme do menšího hrnce a směs rozmixujeme. Omáčku můžeme podle chuti zahustit smetanou, naředit vývarem, zjemnit máslem, nebo dále ochutit bylinkami.
  7. Kuře rozpůlíme a rozčtvrtíme. Nakrájíme i houbovou nádivku, která je díky čerstvé vepřové klobásce šťavnatá a vláčná – ta vůně rozhodně stojí za to! Podáváme s bramborovou kaší či s kousky restovaných hub (pokud se vám v lese zadařilo). Pokud se vám nevešla celá směs na nádivku do břišní dutiny, rozhodně stojí za to udělat ze zbytku karbanátky – přidáte jen chlebovou nebo kukuřičnou strouhanku a vytvarujete malé placky, které rozhodně nezůstanou stranou. Sami uvidíte, jak rychle se po nich zapráší!
  8. Wine pairing: Chardonnay, Burra Brook, Austrálie, 2019. Těm z vás, kteří mají rádi víno a zajímají se o wine pairing bych rád k tomuto receptu doporučil australské Chardonnay Burra Brook 2019. Toto stylové a elegantní Chardonnay je vyrobeno z prémiových hroznů z teplých a chladných vinařských oblastí z různých částí Austrálie. V chuti převládá kombinace vyzrálých tropických tónů s osvěžující kyselinkou a zjemňující nádech dubu, který je výsledkem krátkého zrání v dubových sudech, ale který zároveň nijak nezastiňuje příjemně citrusovou chuť. Chardonnay Burra Brook se tak výborně hodí ke kuřecímu masu a skvěle doplňuje i šťavnatou houbovou nádivku a omáčku. Podávejte lehce chlazené. Kromě skvělé chuti určitě potěší i cenová dostupnost tohoto nevšedního vína z daleké Austrálie.
  9. Přeji vám dobrou chuť.
  10. Tento recept pro vás z M&S potravin v rámci placeného partnerství připravil Milan Juřica. a Carolina Soldati // FoodMillBlog a Mill_Carol_ Fotky nafotil: 360co
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments