Pečená jehněčí plec s řeřichovým salátem, bylinkovým dresinkem a Chapatti chlebem od FoodMILLblog

Rychlá a přitom tak netradiční večeře pro dva, nebo pro jednoho? To nechám na Vás. Stačí si pouze vybrat skvělé marinované jehněčí z marinovaných polotovarů značky M&S, k tomu křupavý čerstvý řeřichový salát, pár bylinek a řecký jogurt. Doporučuji vzít s sebou dalšího večerního společníka jménem RIOJA a máte skvělý večer. Tento recept je rychlý a jednoduchý, takže klidně můžete strávit se svou polovičkou více času a nemusíte se namáhat s časem v kuchyni.

servings

Počet porcí

1-2 porce (podle hladu)

preparation

Doba přípravy

max. 35 minut pečení

Ingredience

  • 340 g britské vykostěné uzené jehněčí plece (M&S)

  • 150 g řeckého bílého jogurtu

  • 1 bal. Chapatti placek (chlebů)

  • 1 bal. čerstvé řeřichy – salátu (může být i jiná směs)

  • hrst čerstvého koriandru

  • 1 střední červená cibule

  • snítky čerstvých bylinek (estragon, máta, tymián)

  • olivový olej

  • špetka sušeného chilli

  • sůl a pepř

  • 1 limeta

Najít nejbližší obchod pro ingredience

Postup

  1. Do předehřáté trouby vložíme do alobalové misky marinovaný kus jehněčího plecka a pečeme zvolna podle návodu. Občas můžeme podlévat výpekem. Miska musí být zakrytá alobalem.
  2. Bílý jogurt rozmixujeme podle libosti s bylinkami. Jen opatrně s estragonem, toho dejte ze všeho nejméně, protože je hodně aromatický. Přidáme olivový olej, sůl, pepř, špetku sušeného chilli a zakápneme limetkou. Promícháme a ochutnáme, zda nám dresink vyhovuje. Poté dáme do lednice vychladit. Teď přišel i vhodný čas na to si otevřít láhev Rioja 2015 a začít relaxovat.
  3. Umytý salát řeřichy zbavíme silných stonků, poté nakrájíme na jemné tenké proužky červenou cibulku, připravíme si čerstvý koriandr a vše v jedné misce promícháme. Směs zakápneme olivovým olejem, opepříme, trochu osolíme hrubou solí a necháme v lednici odpočinout.
  4. Jehněčí maso po 25 minutách vytáhneme a vylijeme z misky veškerou šťávu. Jehněčí znovu přelijeme meruňkovou glazurou a pečeme ještě dalších 10 minut už nezakryté. Chleby Chapatti zlehka navlhčíme a pečeme na pečícím papíru v troubě max. 3 minuty.
  5. Jakmile máme maso upečené a glazura se hezky zatáhla, naservírujeme zbylý bylinkový dresink společně s jogurtovým dresinkem a salátem na talíř nebo prkénko. Doporučuji jednotlivé ingredience ochutnat zvlášť. Poté chléb Chapatti potřeme jogurtovým dresinkem, položíme salát, maso a zakápneme zeleným bylinkovým dipem. Dále už jen v klidu vychutnávejte chutě masa a různých koření a doplňte to nejlépe vínem Rioja.
  6. Wine pairing: Vybral jsem pro Vás typické španělské víno RIOJA 2015 (P. Burton), které se skládá ze dvou klasických odrůd Tempranillo a Garnacha, zraje ve francouzských sudech a výborně toto víno funguje s jehněčím masem. Ochutnejte sami, snad Vám vše bude chutnat.
  7. Tento recept pro Vás připravil z produktů M&S Milan Juřica. Fotografie nafotilo Crea Studio.