Ingredience
340 g britské vykostěné uzené jehněčí plece (M&S)
150 g řeckého bílého jogurtu
1 bal. Chapatti placek (chlebů)
1 bal. čerstvé řeřichy – salátu (může být i jiná směs)
hrst čerstvého koriandru
1 střední červená cibule
snítky čerstvých bylinek (estragon, máta, tymián)
olivový olej
špetka sušeného chilli
sůl a pepř
1 limeta
Postup
- Do předehřáté trouby vložíme do alobalové misky marinovaný kus jehněčího plecka a pečeme zvolna podle návodu. Občas můžeme podlévat výpekem. Miska musí být zakrytá alobalem.
- Bílý jogurt rozmixujeme podle libosti s bylinkami. Jen opatrně s estragonem, toho dejte ze všeho nejméně, protože je hodně aromatický. Přidáme olivový olej, sůl, pepř, špetku sušeného chilli a zakápneme limetkou. Promícháme a ochutnáme, zda nám dresink vyhovuje. Poté dáme do lednice vychladit. Teď přišel i vhodný čas na to si otevřít láhev Rioja 2015 a začít relaxovat.
- Umytý salát řeřichy zbavíme silných stonků, poté nakrájíme na jemné tenké proužky červenou cibulku, připravíme si čerstvý koriandr a vše v jedné misce promícháme. Směs zakápneme olivovým olejem, opepříme, trochu osolíme hrubou solí a necháme v lednici odpočinout.
- Jehněčí maso po 25 minutách vytáhneme a vylijeme z misky veškerou šťávu. Jehněčí znovu přelijeme meruňkovou glazurou a pečeme ještě dalších 10 minut už nezakryté. Chleby Chapatti zlehka navlhčíme a pečeme na pečícím papíru v troubě max. 3 minuty.
- Jakmile máme maso upečené a glazura se hezky zatáhla, naservírujeme zbylý bylinkový dresink společně s jogurtovým dresinkem a salátem na talíř nebo prkénko. Doporučuji jednotlivé ingredience ochutnat zvlášť. Poté chléb Chapatti potřeme jogurtovým dresinkem, položíme salát, maso a zakápneme zeleným bylinkovým dipem. Dále už jen v klidu vychutnávejte chutě masa a různých koření a doplňte to nejlépe vínem Rioja.
- Wine pairing: Vybral jsem pro Vás typické španělské víno RIOJA 2015 (P. Burton), které se skládá ze dvou klasických odrůd Tempranillo a Garnacha, zraje ve francouzských sudech a výborně toto víno funguje s jehněčím masem. Ochutnejte sami, snad Vám vše bude chutnat.
- Tento recept pro Vás připravil z produktů M&S Milan Juřica. Fotografie nafotilo Crea Studio.