Novoroční čočková polévka s klobáskou a křupavým kadeřávkem podle FoodMILLBlog

Co by to bylo za Nový rok, kdybyste si zapomněli uvařit čočkovou polévku? Pro mnohé z nás představuje čočková polévka neodmyslitelnou novoroční tradici, která nám má zajistit spoustu peněz a blahobytu po celý nastávající rok. Proto jsme se i my rozhodli nevybočovat z těchto zajetých kolejí a dnes vám uvaříme naši verzi čočkové polévky s klobáskou M&S a kadeřávkem, který dodá tomu tradičnímu pokrmu svěžest, křupavost a působivý vzhled.

servings

Počet porcí

5-6 porcí

preparation

Doba přípravy

max. 60 minut

Ingredience

  • 400 g mix sušené čočky (černá, zelená, červená) 

    200 g mladé mrkve 

    3 hlízy řapíkatého celeru 

    1 střední cibule 

    2 plátky pancetty 

    2 stroužky česneku 

    1,5 l zeleninového vývaru 

    1,5 dcl bílého vína 

    3 pol. lžíce rajčatového protlaku 

    1 bal. čerstvého kadeřávku M&S

    1 bal. čerstvých vepřových klobásek (salsiccia) 

    čerstvý rozmarýn

    sůl, pepř, bobkový list  

    2 pol. lžíce jablečného octa 

     

Najít nejbližší obchod pro ingredience

Postup

  1. Nejprve si připravíme čočku. Některé druhy čočky je potřeba dopředu namočit, proto postupujeme podle návodu. My jsme čočku proplachovali ve vodě a nechali ji cca 15 min. ve vodě, poté jsme ji nechali usušit. Nakrájíme si najemno cibuli a česnek. Očištěnou mrkev nakrájíme na jemné kostičky, stejně tak řapíkatý celer. Pancettu nakrájíme na kostičky.
  2. Ve velkém hrnci si na olivovém oleji opražíme cibuli, česnek a po chvilce přidáme nakrájenou pancettu, která nám polévce dodá příjemný voňavý základ. Po chvilce restování přidáme nakrájenou mrkev a řapíkatý celer a dále restujeme. Jakmile máme orestováno přidáme 3 pol. lžíce protlaku a čočku kterou také orestujeme. Až se nám začne celá směs připalovat, podlijeme bílým vínem a mícháme, dokud se víno nevypaří a až poté podlijeme zeleninovým vývarem. Do směsi přidáme bobkový list, sůl, pepř, čerstvý rozmarýn (je lepší jej vložit do nějaké textilie či do sítka) a pozvolna vaříme cca 30-40 min.
  3. Mezitím si připravíme čerstvé klobásky, které si osmažíme na pánvi se zbylým rozmarýnem na olivovém oleji pěkně do zlatova a křupava a pak klobásky nakrájíme na kolečka. Do předehřáté trouby vložíme opláchnutý a osušený kadeřávek, který zlehka polijeme olivovým olejem a pečeme (120 °C) do křupava tak, aby neztratil zelenou barvu. Na závěr jej lehce osolíme.
  4. Polévku po cca 40 minutách odstavíme a dochutíme jablečným octem případně solí a pepřem. Pokud nám chuť vyhovuje, můžeme polévku servírovat s klobáskou a křupavým kadeřávkem. Připíjíme svěžím a elegantním M&S Classics Proseccem, které krásně podtrhne novoroční tradici a sváteční čas.
  5. Wine pairing: Prosecco M&S Classics, Brut, DOC.
  6. Ani za přípitkem nechceme jít moc daleko, a proto jsme vybrali z řady M&S Classics Prosecco, které si při této slavnostní příležitosti rád dopřeje snad úplně každý.
  7. Přejeme vám dobrou chuť, příjemnou novoroční hostinu a krásný a mnohem lepší a zajímavější rok 2021.
  8. Tento recept pro vás z M&S potravin v rámci placeného partnerství připravil Milan Juřica. a Carolina Soldati // FoodMillBlog a Mill_Carol_
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments