Ingredience
400 g mix sušené čočky (černá, zelená, červená)
200 g mladé mrkve
3 hlízy řapíkatého celeru
1 střední cibule
2 plátky pancetty
2 stroužky česneku
1,5 l zeleninového vývaru
1,5 dcl bílého vína
3 pol. lžíce rajčatového protlaku
1 bal. čerstvého kadeřávku M&S
1 bal. čerstvých vepřových klobásek (salsiccia)
čerstvý rozmarýn
sůl, pepř, bobkový list
2 pol. lžíce jablečného octa
Postup
- Nejprve si připravíme čočku. Některé druhy čočky je potřeba dopředu namočit, proto postupujeme podle návodu. My jsme čočku proplachovali ve vodě a nechali ji cca 15 min. ve vodě, poté jsme ji nechali usušit. Nakrájíme si najemno cibuli a česnek. Očištěnou mrkev nakrájíme na jemné kostičky, stejně tak řapíkatý celer. Pancettu nakrájíme na kostičky.
- Ve velkém hrnci si na olivovém oleji opražíme cibuli, česnek a po chvilce přidáme nakrájenou pancettu, která nám polévce dodá příjemný voňavý základ. Po chvilce restování přidáme nakrájenou mrkev a řapíkatý celer a dále restujeme. Jakmile máme orestováno přidáme 3 pol. lžíce protlaku a čočku kterou také orestujeme. Až se nám začne celá směs připalovat, podlijeme bílým vínem a mícháme, dokud se víno nevypaří a až poté podlijeme zeleninovým vývarem. Do směsi přidáme bobkový list, sůl, pepř, čerstvý rozmarýn (je lepší jej vložit do nějaké textilie či do sítka) a pozvolna vaříme cca 30-40 min.
- Mezitím si připravíme čerstvé klobásky, které si osmažíme na pánvi se zbylým rozmarýnem na olivovém oleji pěkně do zlatova a křupava a pak klobásky nakrájíme na kolečka. Do předehřáté trouby vložíme opláchnutý a osušený kadeřávek, který zlehka polijeme olivovým olejem a pečeme (120 °C) do křupava tak, aby neztratil zelenou barvu. Na závěr jej lehce osolíme.
- Polévku po cca 40 minutách odstavíme a dochutíme jablečným octem případně solí a pepřem. Pokud nám chuť vyhovuje, můžeme polévku servírovat s klobáskou a křupavým kadeřávkem. Připíjíme svěžím a elegantním M&S Classics Proseccem, které krásně podtrhne novoroční tradici a sváteční čas.
- Wine pairing: Prosecco M&S Classics, Brut, DOC.
- Ani za přípitkem nechceme jít moc daleko, a proto jsme vybrali z řady M&S Classics Prosecco, které si při této slavnostní příležitosti rád dopřeje snad úplně každý.
- Přejeme vám dobrou chuť, příjemnou novoroční hostinu a krásný a mnohem lepší a zajímavější rok 2021.
- Tento recept pro vás z M&S potravin v rámci placeného partnerství připravil Milan Juřica. a Carolina Soldati // FoodMillBlog a Mill_Carol_