Mrkvová krémová polévka s kurkumou, kokosovým mlékem a semínky od FoodMILLblog

Tato super zdravá a krémová polévka Vás určitě na podzim zahřeje. Kurkuma dodá mrkvové polévce nádhernou barvu, chuť a přidá dost vitamínů. Navíc Vám společně s batáty polévku krásně zahustí a zázvor přidá svou typickou pikantní dochuť. Pokud si chcete polévku užít ještě o trochu víc, orestujte si směs Vašich libovolných semínek, opečte bagetu a otevřete si k tomu Sauvignon Blanc z francouzské Loiry a udělejte si pravou podzimní pohodu.

servings

Počet porcí

5 porcí

preparation

Doba přípravy

30 minut

Ingredience

  • 850 g mrkve

  • 4 ks větší šalotky Echalion

  • 3 střední batáty

  • 30 g čerstvé kurkumy

  • 20 g zázvoru

  • 3 ks limetkových listů

  • 1 ks čerstvého chilli

  • 1,2 l zeleninového nebo kuřecího vývaru

  • 400 ml kokosového mléka

  • 2 ks limetky

  • olivový olej

  • mořská sůl

  • hrubý černý pepř

  • Ingredience na zdobení:

  • 100 g mladé mrkve odrůdy Rainbow

  • hrst čerstvého koriandru

  • celozrnná bageta

  • směs semen na pražení (dýňových + slunečnicových + jader kešu)

Najít nejbližší obchod pro ingredience

Postup

  1. Šalotku nakrájíme nadrobno a očištěnou mrkev a batáty nakrájíme na kostičky. Ve velkém hrnci na olivovém oleji restujeme šalotku a po chvilce přidáme batáty a mrkev. Zprudka stále restujeme a mícháme, poté přidáme nakrájený zázvor, kurkumu, chilli a limetkové listy. Celé to zalijeme vývarem.
  2. Směs vaříme pod pokličkou cca 15 min. do změknutí batátů a mrkve, poté necháme chvilku vychladnout a začneme polévku mixovat. Mixujeme do hladkého krému, do kterého postupně lijeme kokosové mléko a pořád mixujeme do super hladkého super krému.
  3. Dochutíme solí, pepřem, limetkou, trochou extra vergine oleje a necháme na minimálním plameni lehce prohřát.
  4. Mezitím do rozehřáté trouby vložíme libovolně nakrájenou bagetu. Na pánvi si orestujeme na troše olivového oleje směs sušených semen (podle libosti) a za neustálého míchání semínka opražíme. (Pozor, hlavně je nespalte!) Opražená semínka poté odložíme stranou a necháme je vychladnout. Tip navíc: Pro milovníky vyšperkovaných polévek doporučuji škrabkou nebo nožem nakrájet jemné nudličky čerstvé mrkve Rainbow a také ji zprudka orestovat na olivovém oleji.
  5. Do hlubokého talíře nalijeme polévku. Ozdobíme ji praženými semínky a restovanou mrkví. Doplníme to ještě plátky limetky, čerstvým koriandrem a hrubým pepřem a celé to lehce zakápneme olivovým olejem. Podáváme s křupavou bagetkou a vychlazeným Sauvignonem.
  6. Wine pairing: TOURAINE, Sauvignon Blanc, Domaine Jacky Marteau, 2017
  7. Tento recept pro Vás připravil z produktů M&S Milan Juřica. Fotografie nafotilo Crea Studio.