Ingredience
850 g mrkve
4 ks větší šalotky Echalion
3 střední batáty
30 g čerstvé kurkumy
20 g zázvoru
3 ks limetkových listů
1 ks čerstvého chilli
1,2 l zeleninového nebo kuřecího vývaru
400 ml kokosového mléka
2 ks limetky
olivový olej
mořská sůl
hrubý černý pepř
Ingredience na zdobení:
100 g mladé mrkve odrůdy Rainbow
hrst čerstvého koriandru
celozrnná bageta
směs semen na pražení (dýňových + slunečnicových + jader kešu)
Postup
- Šalotku nakrájíme nadrobno a očištěnou mrkev a batáty nakrájíme na kostičky. Ve velkém hrnci na olivovém oleji restujeme šalotku a po chvilce přidáme batáty a mrkev. Zprudka stále restujeme a mícháme, poté přidáme nakrájený zázvor, kurkumu, chilli a limetkové listy. Celé to zalijeme vývarem.
- Směs vaříme pod pokličkou cca 15 min. do změknutí batátů a mrkve, poté necháme chvilku vychladnout a začneme polévku mixovat. Mixujeme do hladkého krému, do kterého postupně lijeme kokosové mléko a pořád mixujeme do super hladkého super krému.
- Dochutíme solí, pepřem, limetkou, trochou extra vergine oleje a necháme na minimálním plameni lehce prohřát.
- Mezitím do rozehřáté trouby vložíme libovolně nakrájenou bagetu. Na pánvi si orestujeme na troše olivového oleje směs sušených semen (podle libosti) a za neustálého míchání semínka opražíme. (Pozor, hlavně je nespalte!) Opražená semínka poté odložíme stranou a necháme je vychladnout. Tip navíc: Pro milovníky vyšperkovaných polévek doporučuji škrabkou nebo nožem nakrájet jemné nudličky čerstvé mrkve Rainbow a také ji zprudka orestovat na olivovém oleji.
- Do hlubokého talíře nalijeme polévku. Ozdobíme ji praženými semínky a restovanou mrkví. Doplníme to ještě plátky limetky, čerstvým koriandrem a hrubým pepřem a celé to lehce zakápneme olivovým olejem. Podáváme s křupavou bagetkou a vychlazeným Sauvignonem.
- Wine pairing: TOURAINE, Sauvignon Blanc, Domaine Jacky Marteau, 2017
- Tento recept pro Vás připravil z produktů M&S Milan Juřica. Fotografie nafotilo Crea Studio.