Ingredience
6 filet mořského vlka (Mořčák obecný)
250 g rajčat cherry
100 g černých oliv s peckou
120 g řapíkatého celeru
1 velká cibule, česnek
citron , limetka
extra vergine olivový olej
čerstvé bylinky ( mix oregano, tymián, rozmarýn)
mořská hrubá sůl
pečící papír
250 g malých nových brambor se slupkou
Na pyré:
2 hlavy fenyklu
6 malých brambor
citron
Postup
- Nejprve si připravíme pyré. Oloupané a nakrájené brambory s nakrájeným a očištěným fenyklem vaříme v horké, osolené vodě do změknutí. Poté rozmixujeme tyčovým mixérem do libovolné konzistence, kterou dochutíme citronovou šťávou, solí, olivovým olejem a necháme přikryté pokličkou.
- Horkovzdušnou troubu si předehřejeme na 180 °C. Nové, neloupané brambory si rozkrojíme podélně na půlky a vaříme v horké, osolené vodě. Brambory nemusíme vařit úplně do měkka, jelikož se pečením dodělají. Poté je scedíme a necháme okapat.
- Očištěná rajčata překrojíme na půlky, řapíkatý celer nakrájíme na proužky a cibuli nakrájíme na hrubo. Jakmile máme vše připraveno, očistíme si filety mořského vlka.
- Rozložte si jeden arch papíru na pečení. Do středu umístíme přepůlené (předvařené ) brambory, mezi ně cibuli a trochu řapíkatého celeru. Na to pokládáme filet ryby, který po stranách doplníme čerstvými bylinkami, olivami, plátky česneku a rozpůlená rajčata. Celou směs zakápneme olivovým olejem, osolíme a opepříme. Kdo chce může přidat i trochu bylinkového másla. Teď už jen stáhneme papír a vytvoříme pevně utažený balíček, který bude neprodyšně uzavřený. Tento stejný postup opakujeme i u ostatních filet.
- Pečeme při teplotě 180-200°C max. 12 minut. Uvnitř balíčku se vytváří pára, tím pádem bude mořský vlk se zeleninou v podstatě vařený v páře za účasti všech bylinek, které se krásně uvolní a přenesou na ostatní ingredience.
- Po upečení vytáhneme z trouby, balíček otevřeme a podáváme s fenyklovým pyré. Nezapomeneme vše zakápnout extra vergine olivovým olejem a citronem.
- Wine pairing: Fiano, Sannio, Itálie, DOP, 2018 Ideální víno, které se bude skvěle doplňovat s naším mořským vlkem a fenyklovým pyré je Fiano 2018 z jihoitalské Kampánie, které je typické svou chutí po hrušce a citrusech.
- Přeji vám dobrou chuť. Tento recept pro Vás připravil z produktů M&S Milan Juřica // FoodMILLBlog. Fotografie nafotilo Crea Studio.