Masové koule v rajčatové omáčce s koriandrem a artyčoky od FoodMILLblog

Mleté maso nepochybně patří k letnímu období. Úpravu mletého masa miluji i proto, že vždy maso smíchám s kořením a ingrediencemi, na které mám zrovna chuť.

servings

Počet porcí

2 porce

preparation

Doba přípravy

45 minut

Ingredience

  • Masové koule:
  • 450 g mletého hovězího masa (já použil mleté maso na burgery)
  • 1 stroužek česneku
  • 1 čajová lžička kajenského pepře
  • 1 čajová lžička sušeného koriandru
  • 1 čerstvé chilli (podle libosti)
  • 1 červená cibule
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 2 čajové lžičky mletých semínek koriandru
  • 5 lžic strouhanky
  • 2 lžíce omáčky Teriyaki
  • špetka sezamu
  • mořská sůl
  • hrubý pepř
  • 50 g poloměkkého sýru Blue Stilon s modrou plísní
  • trocha pažitky
  • 2 vajíčka
  • Rajčatová omáčka s koriandrem:
  • ½ červené cibule
  • 400 g loupaných rajčat
  • 8 ks čerstvých rajčat Klementinek (cherry)
  • 1 stroužek česneku
  • 1,5 dcl růžového vína Chiaretto
  • hrst čerstvého koriandru
  • trocha čerstvého chilli
  • sůl
  • pepř
  • olivový olej
  • 100 g marinovaných a grilovaných artyčoků v pepři a citronu
  • limeta
  • řeřicha na ozdobení

Najít nejbližší obchod pro ingredience

Postup

  1. Wine pairing: Monferrato Chiaretto, DOC, 2016, Rosé

    Mleté maso nepochybně patří k letnímu období. Já osobně si ho vařím poměrně často přes celý rok. Úpravu mletého masa miluji i proto, že vždy maso smíchám s kořením a ingrediencemi, na které mám zrovna chuť. Víno, které jsem k tomuto receptu vybral, je původem z oblasti Lago di Garda (sever Itálie), z oblasti kde se nachází jedno z největších italských jezer. Víno má nádhernou lososovou barvu a intenzivní aroma čerstvých jahod. Což mimochodem hezky chuťově ladí s rajčatovou omáčkou a koriandrem.

  2. Do mletého hovězího masa přidáme najemno nakrájenou červenou cibulku společně s protlačeným česnekem. Přidáme všechno koření a promícháme. Dále přidáme vejce a strouhanku a opět celou masovou směs důkladně rozmícháme. Můžeme ochutnat a přidat si vše podle libosti. Masovou směs necháme odpočinout v lednici cca 20 minut. Mezitím si předehřejeme troubu na 180 °C.
  3. V rozpáleném hrnci orestujeme na olivovém oleji červenou cibuli společně s česnekem a rajčaty nakrájenými na kostičky. Jakmile se nám začne směs trochu připalovat, přidáme plechovku rajčat a nalijeme 1,5 dcl růžového vína Chiaretta. Neustále mícháme a vaříme na mírném plamenu.
  4. Na plech položíme pečící papír a z masové směsi vytvoříme libovolně velké koule. Poté je dáme péct dozlatova do trouby.
  5. Mezitím, co se nám uvařila rajčatová omáčka, ji odstavíme a vložíme do hrnce podle libosti chilli a čerstvý koriandr, přidáme vymačkanou limetku, sůl a pepř a celou směs rozmixujeme tyčovým mixérem do hladké omáčky. Ochutnáme a poté, co máme omáčku dochucenou, vrátíme ji zpátky na plotnu.
  6. Na předehřáté pánvi zprudka orestujeme na olivovém oleji artyčoky dozlatova (ty už jsou předpřipravené od M&S). Na konci procesu můžeme zlehka zakápnout citronem.
  7. Během pečení masových kuliček kontrolujeme, jak vypadají. Pokud se nám už zdají být hotové, vypneme troubu a koule vytáhneme ven. Posypeme je libovolně modrým sýrem a sezamem a vložíme je zpět do vypnuté trouby.
  8. Po chvilce do hlubokého talíře vlijeme omáčku a libovolně naservírujeme masové koule a artyčoky. Celé to ozdobíme zbylým koriandrem, sezamem a pažitkou. Masové koule, které nejsou zapečené modrým sýrem, posypeme řeřichou. Jako přílohu k tomu můžete připravit spaghetti nebo jako já rozpéct ciabattu.
  9. Přeji Vám dobrou chuť a věřím, že si tento rychlý recept oblíbíte. Nezapomeňte si k němu otevřít typické růžové víno Chiaretto z odrůdy Barbera. Pak se Vám chuť a zážitek prohloubí, protože kombinace lehce pikantních a svěžích chutí s ovocnými tóny jahod z vína je naprosto letní a neodolatelná. Přeji Vám dobrou chuť.
  10. Tento recept pro Vás připravil z produktů M&S Milan Juřica. Fotografie nafotilo Crea Studio.
Subscribe
Upozornit na

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments