Ingredience
- Masové koule:
- 450 g mletého hovězího masa (já použil mleté maso na burgery)
- 1 stroužek česneku
- 1 čajová lžička kajenského pepře
- 1 čajová lžička sušeného koriandru
- 1 čerstvé chilli (podle libosti)
- 1 červená cibule
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 2 čajové lžičky mletých semínek koriandru
- 5 lžic strouhanky
- 2 lžíce omáčky Teriyaki
- špetka sezamu
- mořská sůl
- hrubý pepř
- 50 g poloměkkého sýru Blue Stilon s modrou plísní
- trocha pažitky
- 2 vajíčka
- Rajčatová omáčka s koriandrem:
- ½ červené cibule
- 400 g loupaných rajčat
- 8 ks čerstvých rajčat Klementinek (cherry)
- 1 stroužek česneku
- 1,5 dcl růžového vína Chiaretto
- hrst čerstvého koriandru
- trocha čerstvého chilli
- sůl
- pepř
- olivový olej
- 100 g marinovaných a grilovaných artyčoků v pepři a citronu
- limeta
- řeřicha na ozdobení
Postup
- Wine pairing: Monferrato Chiaretto, DOC, 2016, Rosé
Mleté maso nepochybně patří k letnímu období. Já osobně si ho vařím poměrně často přes celý rok. Úpravu mletého masa miluji i proto, že vždy maso smíchám s kořením a ingrediencemi, na které mám zrovna chuť. Víno, které jsem k tomuto receptu vybral, je původem z oblasti Lago di Garda (sever Itálie), z oblasti kde se nachází jedno z největších italských jezer. Víno má nádhernou lososovou barvu a intenzivní aroma čerstvých jahod. Což mimochodem hezky chuťově ladí s rajčatovou omáčkou a koriandrem.
- Do mletého hovězího masa přidáme najemno nakrájenou červenou cibulku společně s protlačeným česnekem. Přidáme všechno koření a promícháme. Dále přidáme vejce a strouhanku a opět celou masovou směs důkladně rozmícháme. Můžeme ochutnat a přidat si vše podle libosti. Masovou směs necháme odpočinout v lednici cca 20 minut. Mezitím si předehřejeme troubu na 180 °C.
- V rozpáleném hrnci orestujeme na olivovém oleji červenou cibuli společně s česnekem a rajčaty nakrájenými na kostičky. Jakmile se nám začne směs trochu připalovat, přidáme plechovku rajčat a nalijeme 1,5 dcl růžového vína Chiaretta. Neustále mícháme a vaříme na mírném plamenu.
- Na plech položíme pečící papír a z masové směsi vytvoříme libovolně velké koule. Poté je dáme péct dozlatova do trouby.
- Mezitím, co se nám uvařila rajčatová omáčka, ji odstavíme a vložíme do hrnce podle libosti chilli a čerstvý koriandr, přidáme vymačkanou limetku, sůl a pepř a celou směs rozmixujeme tyčovým mixérem do hladké omáčky. Ochutnáme a poté, co máme omáčku dochucenou, vrátíme ji zpátky na plotnu.
- Na předehřáté pánvi zprudka orestujeme na olivovém oleji artyčoky dozlatova (ty už jsou předpřipravené od M&S). Na konci procesu můžeme zlehka zakápnout citronem.
- Během pečení masových kuliček kontrolujeme, jak vypadají. Pokud se nám už zdají být hotové, vypneme troubu a koule vytáhneme ven. Posypeme je libovolně modrým sýrem a sezamem a vložíme je zpět do vypnuté trouby.
- Po chvilce do hlubokého talíře vlijeme omáčku a libovolně naservírujeme masové koule a artyčoky. Celé to ozdobíme zbylým koriandrem, sezamem a pažitkou. Masové koule, které nejsou zapečené modrým sýrem, posypeme řeřichou. Jako přílohu k tomu můžete připravit spaghetti nebo jako já rozpéct ciabattu.
- Přeji Vám dobrou chuť a věřím, že si tento rychlý recept oblíbíte. Nezapomeňte si k němu otevřít typické růžové víno Chiaretto z odrůdy Barbera. Pak se Vám chuť a zážitek prohloubí, protože kombinace lehce pikantních a svěžích chutí s ovocnými tóny jahod z vína je naprosto letní a neodolatelná. Přeji Vám dobrou chuť.
- Tento recept pro Vás připravil z produktů M&S Milan Juřica. Fotografie nafotilo Crea Studio.