Lososový tatarák s avokádem a mučenkovým dresinkem (valentýnská edice) od FoodMillBlog

Pokud hledáte rychlý a ne moc náročný valentýnský recept na rybí tatarák, vsaďte na opravdu delikátní kombinaci čerstvého lososa z řady M&S a avokáda. Příprava této delikatesy je opravdu snadná. Soustřeďte se přitom především na čerstvost lososa a kvalitu avokáda! S kvalitními ingrediencemi nemůžete nic pokazit. Specialitou tohoto receptu je dochucení výsledné kompozice lahodným mučenkovým džusem, který obě vrstvy krásně propojí. A jelikož k Valentýnu patří víno, rozhodně nemůže chybět ani u tohoto předkrmu. Vybral jsem si pro Vás Sauvignon Blanc z Chile, které chutná perfektně a navíc nezruinuje Vaši peněženku. Samotná chuť mučenky a citrusů z chilských kopců Casablanca skvěle podpoří finální chuť lososovo-avokádového tataráčku.

servings

Počet porcí

2 porce

preparation

Doba přípravy

20 minut

Ingredience

  • 220 g čerstvého, chlazeného lososa, bez kůže (Keta – M&S)

    90 g dužiny mučenky (Passion fruit) M&S

    1 šalotka

    2 limetky

    2 avokáda “ready to eat”

    čerstvý kopr + čerstvá máta + špetka čerstvého chilli

    kvalitní extra virgin olivový olej

    hrubá mořská sůl + hrubý černý pepř

    2 čaj. lžičky omáčky z dijonské hořčice s koprem

    toustový chléb M&S

    vykrajovátka ve tvaru kruhu a srdce

     

Najít nejbližší obchod pro ingredience

Postup

  1. Dužinu mučenky si přecedíme přes drobné sítko a šťávu lehce ochutíme solí, limetkou a olivovým olejem. Poté si nakrájíme na drobné kostičky očištěného lososa, k němu přidáme najemno nakrájenou šalotku a dle libosti i čerstvý kopr. Osolíme, zakápneme džusem z mučenky a olivovým olejem. V lednici necháme směs chvilku marinovat, trochu džusu si ale schováme ještě na servírování. Mezitím si vykrajovátkem ve tvaru srdce či kruhu (to nechám na Vás) vykrojíme toustový chleba a necháme jej rozpéct v troubě do křupava. Pokud ovšem nemáte vykrajovátka, vůbec nic se neděje… Věřím, že si pochutnáte i bez nich. ☺
  2. Mezitím si avokádo nakrájíme na drobné kostičky, přidáme dle libosti najemno nasekanou mátu a špetku čerstvého chilli, přidáme dvě lžičky dijonské hořčice s koprem a zakápneme limetkou s olivovým olejem. Osolíme, opepříme, pořádně promícháme a dáme opět na chvíli do lednice uležet.
  3. Jakmile máme tousty opečené, servírujeme tataráček! Na mělký talíř naservíruje vrstvu avokáda a poté vrstvu lososa. Opět se nebojte použít vykrajovátko či formičku, ve tvaru srdce ideálně. ☺ Tatarák si poté dozdobíme čerstvým koprem a zakápneme zbylým mučenkovým džusem a olivovým olejem. Nezapomeňte si vychladit chilský Sauvignon Blanc, který Vám tento pokrm příjemně doladí. Ať už vyzkoušíte tento recept na svátek sv. Valentýna nebo kdykoliv jindy, věřím, že Vám bude chutnat. Je totiž vážně skvěle lahodný!
  4. Wine pairing: Sauvignon Blanc, Tierra Y Hombre, Chile, 2019.
  5. Přeji vám dobrou chuť.
  6. Tento recept pro Vás připravil z produktů M&S Milan Juřica // FoodMILLBlog. Fotografie nafotilo Crea Studio.