Ingredience
300 g vepřových, čerstvých klobásek s mletým fenyklem a česnekem (M&S)
nebo jakákoliv čerstvá salsiccia italského typu
80 g zelené čočky
250 g těstoviny Linguine
120 g řapíkatého celeru
200 ml rajčatové passaty
1,5 dcl červeného vína (může být Merlot)
1,5 dcl zeleninového vývaru
sůl, hrubý pepř
olivový olej
1 střední cibule
čerstvá bazalka a rukola na zdobení
trochu strouhaného parmazánu nebo pecorina
Postup
- Nejprve čočku několikrát za sebou propláchneme, nebo ji klidně můžeme na 10 min. nechat ve vodě. Cibuli si nakrájíme nadrobno a řapíkatý celer na kostičky. Klobásku vytlačíme ze střívka a rozmělníme nožem.
- Ve velkém hrnci v osolené vodě uvaříme Linguine tzv. “all dente” a poté scedíme.
- Na velké, hluboké pánvi si orestujeme na olivovém oleji cibuli a po chvilce přidáme nasekanou klobásku. Jakmile se nám klobáska začne zatahovat, přidáme čočku a vše podlejeme červeným vínem. Počkáme, až se nám víno trochu vydusí, a přidáme rajčatovou passatu. Opět chvíli dusíme a mícháme zhruba 6 minut. Pak přidáme na kostičky nakrájený řapíkatý celer. Pokud se vám zdá směs hustá, ředíme ji zeleninovým vývarem, nebo teplou vodou z těstovin.
- Teď už jen ochutnáme omáčku, kterou dle potřeby osolíme, opepříme a přidáme Linguine. Nakonec celou směs zlehka promícháme s těstovinami.
- Servírujeme do hlubokého talíře. Nezapomeňte všechny ingredience před podáváním stylově namotat. Zdobíme čerstvou bazalkou, lístky čerstvé rukoly a samozřejmě bohatě zakápneme olivovým olejem. Dle potřeby můžete zasypat strouhaným sýrem. Teď už zbývá si jen nalít skleničku skvělého Merlotu, který doplní všechny chutě.
- Wine pairing: La Fortezza - Merlot,Terre Siciliane, IGT, 2017
- Přeji vám dobrou chuť. Tento recept pro Vás připravil z produktů M&S Milan Juřica // FoodMILLBlog. Fotografie nafotilo Crea Studio.