Lilkový dortíček se dvěma druhy sýrů a rajčatovou salsou od FoodMILLblog

Dříve mi lilek nic moc neříkal, teprve při cestování po Itálii jsem se ho naučil pořádně ocenit. Připravíme si velice šťavnatý a neodolatelný grilovaný lilek v kombinaci s rajčaty a dvěma druhy sýrů.

servings

Počet porcí

4 porce

preparation

Doba přípravy

30 min (Lilek 45 min)

Ingredience

  • 1 středně velký lilek
  • 250 g kravská mozzarella DOP (M&S)
  • 250 g kravský sýr Taleggio DOP (M&S)
  • hrst čerstvé bazalky
  • 4 velká rajčata
  • 1 ks červené cibule Tropea
  • 2 ks stroužky česneku
  • hrubý pepř
  • mořská hrubá sůl
  • extra panenský olivový olej
  • olej na smažení
  • Rajčatová salsa:
  • 6 ks středně velkých rajčat
  • hrst bazalky
  • trochu čerstvého koriandru (podle chuti)
  • trochu čerstvého kopru (podle chuti)
  • extra panenský olivový olej
  • limetka
  • hrubý pepř
  • mořská hrubá sůl

Najít nejbližší obchod pro ingredience

Postup

  1. Lilky si nakrájíme na 1 cm tenké plátky. Plátky osolíme a necháme 45 minut vypotit. V průběhu je otáčíme a vypocenou vodu kuchyňskou utěrkou osušujeme.
  2. Mezitím, co se nám potí lilky, si připravíme rajčatovou salsu. Do tyčového mixéru vložíme 4 velká sladká rajčata, přidáme hrst bazalky společně s trochou koriandru a kopru (podle vaší chuti). Dále přidáme vymačkanou limetku a dvě lžíce extra panenského olivového oleje. Osolíme a mixujeme do hladka. Poté salsu dáme na odležení do lednice.
  3. Předehřejeme si troubu na 150 °C. Vysušené lilky zprudka smažíme ve velké pánvi na fritovacím oleji z obou dvou stran (nedávejte zbytečně moc oleje). Lilky musí chytnout tu správnou barvu. Poté lilky naskládáme na pečící papír na plech. Všechny lilky potřeme rozetřeným česnekem a olivovým extra panenským olejem a dáme grilovat do trouby na 10-13 minut.
  4. Mozzarellu si nakrájíme na pěkné pravidelné plátky, stejně jako 4 velká rajčata a kravský sýr Talleggio. Do zchlazené salsy přidáme ještě dvě nahrubo nakrájená rajčata.
  5. Jakmile jsou lilky z grilu pěkně dozlatova upečené, vytáhneme je ven. Připravíme si talíř a naběračkou opatrně dáme první vrstvu lilků. Na ně položíme plátek mozzarelly a pak plátek rajčete. Nezapomínáme prokládat vrstvy čerstvou bazalkou a zakapáváme vše olivovým olejem. Celý postup opakujeme tak, aby nám vznikl lilkový dortík. Další dortík připravte stejně, ale místo mozzarelly dejte kravský sýr Taleggio.
  6. Celou tuto kreaci doplníme rajčatovou salsou kolem dortíku. Na zdobení přidáme najemno nakrájenou červenou cibuli Tropea, pokapeme olivovým olejem a dochutíme hrubou solí a čerstvým hrubým pepřem. Otevřeme si vychlazené víno Gavi DOCG z Piemontu a můžeme jít ochutnávat.
  7. Wine pairing: Podávat jej můžeme s dobře vychlazeným bílým vínem GAVI - Quadro Sei 2016, které pochází z proslulé italské vinařské oblasti Piemonte. Pravda je, že se v této oblasti pěstují více královské a červené odrůdy (Barolo), ale bílá odrůda Cortese patří do kategorie jemných svěžích minerálních vín, které se perfektně hodí právě k sýrům a salátům a nepochybně i bílým rybám. Já ji vybral k tomuto receptu pro její nekompromisní svěžest a mineralitu v přímém kontrastu s krémovými a letními tóny rajčat a bazalky.
  8. Tento recept pro Vás připravil z produktů M&S Milan Juřica. Fotografie nafotilo Crea Studio.
Subscribe
Upozornit na

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments