Ingredience
Marinované kuřecí steaky:
300 g prsních kuřecích řízků
špetka sušeného chilli
špetka drceného koriandru
špetka kajenského pepře
3 polévkové lžíce omáčky Kecap manis
3 polévkové lžíce Teriyaky omáčky
sůl
pepř
Salát:
2 ks britské papriky
120 g rýžových nudlí Vermicelli
2 ks červeného chilli – středně pálivého
1 ks střední cukety
90 g Pak Choi – mladé čínské zelí
30 g mladých fazolových lusků
20 g hráškových lusků
2 stonky jarní cibulky
2 střední mrkve
hrst sojových mungo klíčků
hrst čerstvého koriandru
3 lžíce olivového oleje
1 limeta
trochu smažené cibulky na ozdobení
Marináda na salát:
6 ks limet
3 čajové lžičky rybí omáčky
1 polévková lžička palmového cukru (třtinového)
4 čajové lžičky omáčky Kecap manis
1 čerstvé chilli
sůl
pepř
Postup
- Vytvoříme si marinádu na kuřecí steaky. Umytá kuřecí prsa smícháme s kořením a omáčkami a necháme v dóze v lednici marinovat přibližně 2-3 hodiny. (Pro ty, co jsou vegetariáni, doporučuji koupit tofu a místo masa si připravit tofu).
- Podle návodu si uvaříme rýžové nudle. Poté je opláchneme ve studené vodě a po odkapání vložíme do větší mísy.
- Papriky, cukety a mrkve očistíme a nakrájíme si je na tenké delší nudličky. Pokud máte škrabku julienne, tak s její pomocí vytvoříte krásné jemné proužky.
- Limety si vytlačíme a uděláme z nich džus, který potom smícháme s rybí omáčkou a dalšími ingrediencemi. Marináda by hlavně měla chutnat Vám, takže pokud bude na Vás málo sladká, přidejte cukr a omáčku Kecap manis, nebo obráceně. Hlavně opatrně s čerstvým chilli. Hotovou marinádu dejte na chvíli odpočinout do lednice.
- Na rozpálené pánvi zprudka orestujeme cukety, mrkve, papriky, včetně fazolových a hráškových lusků. Restujeme do křupava max. 4 minuty. Směs vysypeme do mísy s nudlemi.
- Pak choi přepůlíme a na pánvi zprudka orestujeme z obou stran na olivovém oleji do zlatova. Poté necháme vychladnout a lehce osolíme.
- Kuřecí prsa, která máme namarinovaná, smažíme (grilujeme) z obou dvou stran podle libosti. Jakmile zjistíme, že jsou kuřecí steaky hotové, polijeme je na konci omáčkou Kecap manis a zprudka dorestujeme. Maso stáhneme z plotny a necháme odpočinout.
- Do mísy s nudlemi a zeleninou vlijeme limetkovou marinádu a přidáme lístky koriandru, hrst sojových mungo klíčků a nasekanou jarní cibulku. Směs důkladně promícháme a ochutnáme. Nudle se zeleninou si dochutíme dle libosti (sůl, omáčka Kecap manis, limeta, cukr). Pokud nespěcháte, dejte ještě na chvíli nudlový salát odležet do lednice (cca na 20 min.).
- Do misky pak vložíme libovolně salát a na něj dáme kuřecí steak. Přidáme orestovaný Pak choi, zakápneme limetou a posypeme smaženou cibulkou. Můžeme klidně přidat ještě koriandr.
- Tento recept pro Vás připravil z produktů M&S Milan Juřica. Fotografie nafotilo Crea Studio.