Kuřecí vývar s kokosovým mlékem, citronem, trhaným kuřecím masem a čerstvou zeleninou, bazalkou a křupavým kadeřávkem od FoodMILLBlog

Musím říct, že tento recept mě moc překvapil svou lehce kyselou chutí spojenou s vůní bazalky a atypických ingrediencí a křupavé čerstvé zeleniny se silným kuřecím vývarem. Určitě je dobré připravit si velice kvalitní kuřecí vývar den dopředu, aby se řádně uležel, a na druhý den polévku zkompletovat. Polévku velice hezky doplnilo chilské víno Cascara z Casablanky, kde místní pěstují velice elegantní a na chuť bohatou odrůdu Chardonnay. Myslím si, že toto víno a jeho příjemná ananasová dochuť zcela perfektně doplnila chuť citronovo-kokosové polévky s trhaným kuřecím masem. Zkuste ji taky, určitě Vám bude chutnat.

servings

Počet porcí

4-6 porcí

preparation

Doba přípravy

30 minut (Doba přípravy kuřecího vývaru: cca 3 hodiny)

Ingredience

  • Kuře na polévku: (kuřecí droby – kosti, kuřecí křídla, kuřecí kýta) doporučuji koupit celé kuře z řad M&S
    2 mrkve
    kousek tuřínu
    kousek celeru
    2 velké cibule
    tři stroužky česneku
    pár plátků zázvoru
    limetkové listy
    stonek citronové trávy
    sůl
    lžička mleté kurkumy

  • Ingredience na polévku:
    250 g směsi zeleného hrášku, černých fazolí, chřestu (M&S)
    100 g čerstvých listů kadeřávku
    200 g kuřecího prsa
    3 citrony
    hrst čerstvé bazalky
    250 ml kokosového mléka
    40 g zeleného chřestu
    mořská sůl
    olivový olej

Najít nejbližší obchod pro ingredience

Postup

  1. Do velkého hrnce s vodou dáme vařit kuřecí maso a kosti. Přidáme tuřín, celer, mrkev, sůl, limetkové listy a citronovou trávu a hlavně sůl a vaříme pomalu a zlehka (cca 3 hodiny nejlépe). V půlce vaření přidáme cibuli, která nám vývar hezky vyčistí. Nebojte se podle chuti přidat i kurkumu. Poté polévku scedíme a necháme do druhého dne odležet.
  2. Polévku znovu uvedeme do varu a vaříme v ní kuřecí prso.
  3. Kadeřávek si zblanšírujeme v horké vodě a hned ho zchladíme v ledové vodě a osušíme. Dáme ho na pečící papír na plech, zakápneme olivovým olejem a pečeme v troubě do křupava. Poté jej zlehka osolíme.
  4. Směs zeleného hrášku, fazolí a chřestu opět blanšírujeme v horké vodě a následně zchladíme v ledové vodě.
  5. Prso vytáhneme z polévky a necháme vychladnout. Zatímco chladíme zeleninu a vařené kuřecí maso, přidáme do polévky kokosové mléko, čerstvou bazalku a jeden až dva vymačkané citrony. Necháme to všechno lehce provařit.
  6. Na rozpálené pánvi si na olivovém oleji orestujeme dozlatova a dokřupava zbylý chřest.
  7. Jakmile máme všechny komponenty připravené, můžeme servírovat. Do hluboké misky nalijeme horkou polévku, přidáme do ní ručně natrhané kousky kuřecího prsa, přidáme podle libosti blanšírovanou směs a restovaný chřest. Navrch ozdobíme plátky citronu, čerstvé bazalky a křupavého kadeřávku.
  8. Wine pairing: Podáváme s ne moc vychlazeným CASCARA, Chardonnay, Chile, 2017.
  9. Tento recept pro Vás připravil z produktů M&S Milan Juřica // FoodMILLBlog. Fotografie nafotilo Crea Studio.