Ingredience
700 g kachních, chlazených prsních řízků s kůží M&S
2 ks srdíček římského salátu Little Gem
1 svazek jarní cibulky
hrst čerstvého koriandru
hrst čerstvého kopru
hrst vyloupaného granátového jablka
50 g tenkých rýžových nudlí Vermicelli
Hoisin omáčka
3 lžíce sezamového oleje
Marináda:
150 ml sójové omáčky
3 ks sušeného badyánu
100 ml čerstvého pomerančového džusu
2 lžíce medu nebo melasy
Postup
- Sójovou omáčku svaříme společně s pomerančovým džusem, přidáme badyán, promícháme a necháme vychladnout. Marináda by měla být lehce kyselá a slaná. Očištěná kachní prsa si lehce nařízneme – na kůži vytvoříme jemnými řezy mřížku. Jakmile máme marinádu zchlazenou, vlijeme ji do plastové nádoby a ponoříme do ní kachní prsa, která necháme minimálně dvě hodiny marinovat. Nicméně však platí, že čím déle, tím lépe.
- Očištěný salát si rozdělíme na jednotlivé listy, jarní cibulku nakrájíme na jemné proužky a připravíme si kopr a koriandr.
- V malém hrnci si uvaříme podle návodu tenké rýžové nudle. Jakmile jsou uvařené, necháme je důkladně okapat.
- Troubu si předehřejeme na 150 °C a připravíme si pánev na restování. Do ní vlijeme sezamový olej a pomalinku začneme zahřívat. Prsa vyndáme z marinády a necháme je od marinády okapat. Jakmile máme dostatečně předehřátou pánev začneme prsa restovat, nejprve stranou s kůží dolů cca 2-3 minuty. Poté je otočíme a restujeme další 3 minuty. Nakonec prsa vytáhneme a vložíme do předehřáté trouby kde je necháme hezky dopéct – to bude trvat cca 5 minut. Pak prsa vytáhneme a necháme je odležet. Po odpočinutí krájíme maso na plátky. Velikost plátků necháme na vás, ale za nás jsou mnohem lepší tenčí plátky.
- Na celé listy římského salátu naservírujeme nejprve rýžové nudle a poté plátky kachny, libovolně vše posypeme nakrájenou jarní cibulkou, vyloupanými granátovými jablky, snítky koriandru a čerstvého kopru. Nakonec vše zakápneme hoisin omáčkou.
- Jakmile máme všechno naservírováno, zbývá si už jen nalít skleničku vína Côtes du Rhône Villages a pustit se do toho! Doufáme, že vám bude chutnat.
- Wine pairing: Côtes du Rhône Villages, M&S Classics, 2019.
- Oblast Côtes du Rhône („údolí řeky Rhôny“) se nachází podél řeky Rhôny mezi městy Vienne a Avignon. Podle tradičních odrůd se region dělí na dvě části: severní Rhôna s víny odrůdy Syrah a jižní Rhôna s víny odrůdy Grenache. Nejznámější regiony v oblasti Côtes du Rhône jsou Hermitage a Chateauneuf-du-Pape, dalšími pak Lirac, Gigondas a další. Côtes du Rhône bývá často mylně zaměňováno za celou vinařskou oblast údolí Rhôny. Není se čemu divit, když tato obrovská apelace zabírá drtivou většinu celé oblasti. Díky značné rozloze vinice patří apelace Côtes du Rhône a Côtes du Rhône Villages mezi ty typy francouzského vína, kde se obzvláště vyplatí rozlišovat mezi konkrétními vinaři. M&S pro vás vybral variantu „Classics“, která je cenově dostupná a skvěle se hodí k našemu dnešnímu receptu. Je to hlavně díky jejímu osvěžujícímu ovocnému tělu. Víno chutná po třešních a má krásný kořeněný závěr. Jedná se o kombinaci odrůd Syrah a Grenache, které jsou pro tuto oblast typické. Věříme, že vám bude chutnat!
- Tento recept pro vás z M&S potravin v rámci placeného partnerství připravil Milan Juřica. a Carolina Soldati // FoodMillBlog a Mill_Carol_ Fotky nafotil: 360co