Křupavá kachna s granátovým jablkem a Hoisin omáčkou od FoodMillBlog

Kachna nesmí chybět na žádné české oslavě či rodinné sešlosti. Každý jistě zná onu pomalu konfitovanou, křupavou kachnu politou výpekem, podávanou s červeným zelím a knedlíkem. A všichni také známe onen blažený pocit, kdy se po takovém vydatném jídle půl dne nezmůžeme vůbec na nic. Tito opeřenci se však těší velké oblibě také v čínské kuchyni, a zpravidla nebývají připravováni tak těžkopádným způsobem. Proto jsme si pro vás dnes připravili trochu jiný, a ne tak kalorický recept, díky kterému si kachnu budete moct pořádně vychutnat, aniž byste si museli na druhou půlku dne brát volno. Příprava je jednoduchá. Nejvíce času vám zabere marinování kachních prsou, samotné restování je pak otázkou pár chvilek. Inspirací nám byly čínské street food recepty, ve kterých vždy figuruje velké množství čerstvých bylinek a nevšedních kombinací chutí. Vřele tento recept doporučujeme milovníkům vyvážených a pestrých chutí. Pokud jste příznivci čerstvého koriandru, kopru a hoisin omáčky, tak si tento recept zcela jistě zamilujete.

servings

Počet porcí

2 porce

preparation

Doba přípravy

do 30 minut (plus cca 140 minut marinování masa)

Ingredience

  • 700 g kachních, chlazených prsních řízků s kůží M&S

    2 ks srdíček římského salátu Little Gem 

    1 svazek jarní cibulky

    hrst čerstvého koriandru

    hrst čerstvého kopru 

    hrst vyloupaného granátového jablka

    50 g tenkých rýžových nudlí Vermicelli 

    Hoisin omáčka 

    3 lžíce sezamového oleje 

     

    Marináda: 

    150 ml sójové omáčky

    3 ks sušeného badyánu

    100 ml čerstvého pomerančového džusu 

    2 lžíce medu nebo melasy 

     

Najít nejbližší obchod pro ingredience

Postup

  1. Sójovou omáčku svaříme společně s pomerančovým džusem, přidáme badyán, promícháme a necháme vychladnout. Marináda by měla být lehce kyselá a slaná. Očištěná kachní prsa si lehce nařízneme – na kůži vytvoříme jemnými řezy mřížku. Jakmile máme marinádu zchlazenou, vlijeme ji do plastové nádoby a ponoříme do ní kachní prsa, která necháme minimálně dvě hodiny marinovat. Nicméně však platí, že čím déle, tím lépe.
  2. Očištěný salát si rozdělíme na jednotlivé listy, jarní cibulku nakrájíme na jemné proužky a připravíme si kopr a koriandr.
  3. V malém hrnci si uvaříme podle návodu tenké rýžové nudle. Jakmile jsou uvařené, necháme je důkladně okapat.
  4. Troubu si předehřejeme na 150 °C a připravíme si pánev na restování. Do ní vlijeme sezamový olej a pomalinku začneme zahřívat. Prsa vyndáme z marinády a necháme je od marinády okapat. Jakmile máme dostatečně předehřátou pánev začneme prsa restovat, nejprve stranou s kůží dolů cca 2-3 minuty. Poté je otočíme a restujeme další 3 minuty. Nakonec prsa vytáhneme a vložíme do předehřáté trouby kde je necháme hezky dopéct – to bude trvat cca 5 minut. Pak prsa vytáhneme a necháme je odležet. Po odpočinutí krájíme maso na plátky. Velikost plátků necháme na vás, ale za nás jsou mnohem lepší tenčí plátky.
  5. Na celé listy římského salátu naservírujeme nejprve rýžové nudle a poté plátky kachny, libovolně vše posypeme nakrájenou jarní cibulkou, vyloupanými granátovými jablky, snítky koriandru a čerstvého kopru. Nakonec vše zakápneme hoisin omáčkou.
  6. Jakmile máme všechno naservírováno, zbývá si už jen nalít skleničku vína Côtes du Rhône Villages a pustit se do toho! Doufáme, že vám bude chutnat.
  7. Wine pairing: Côtes du Rhône Villages, M&S Classics, 2019.
  8. Oblast Côtes du Rhône („údolí řeky Rhôny“) se nachází podél řeky Rhôny mezi městy Vienne a Avignon. Podle tradičních odrůd se region dělí na dvě části: severní Rhôna s víny odrůdy Syrah a jižní Rhôna s víny odrůdy Grenache. Nejznámější regiony v oblasti Côtes du Rhône jsou Hermitage a Chateauneuf-du-Pape, dalšími pak Lirac, Gigondas a další. Côtes du Rhône bývá často mylně zaměňováno za celou vinařskou oblast údolí Rhôny. Není se čemu divit, když tato obrovská apelace zabírá drtivou většinu celé oblasti. Díky značné rozloze vinice patří apelace Côtes du Rhône a Côtes du Rhône Villages mezi ty typy francouzského vína, kde se obzvláště vyplatí rozlišovat mezi konkrétními vinaři. M&S pro vás vybral variantu „Classics“, která je cenově dostupná a skvěle se hodí k našemu dnešnímu receptu. Je to hlavně díky jejímu osvěžujícímu ovocnému tělu. Víno chutná po třešních a má krásný kořeněný závěr. Jedná se o kombinaci odrůd Syrah a Grenache, které jsou pro tuto oblast typické. Věříme, že vám bude chutnat!
  9. Tento recept pro vás z M&S potravin v rámci placeného partnerství připravil Milan Juřica. a Carolina Soldati // FoodMillBlog a Mill_Carol_ Fotky nafotil: 360co
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments