Křenová omáčka s hovězím masem M&S a s domácími bramboro-špenátovými šiškami od FoodMillBlog

Když se řekne křenová omáčka, většina z nás si vybaví nasládlou, bílou, po křenu vonící omáčku ze školní jídelny, která však mnohdy s křenem neměla nic společného. Já se však domnívám, že tento recept si zaslouží nový život! Křenová omáčka je v podstatě poměrně jednoduchá na přípravu, ale vyžaduje pořádný kus kulinářského cítění a výborný čerstvý křen. Už moje babička říkala, že nejlepší křen je čerstvý, ze zahrádky vykopaný a ten den uvařený. Pamatujte však, že všeho moc škodí. Proto je třeba při nakládání s křenem dávat pozor. Když to přeženete, vaše omáčka bude tak ostrá, že si ji možná jen tak hned nedopřejete. Bohužel, ne vždy máme možnost zakoupit čerstvý křen. Naštěstí jsou ve food sekcích M&S k dispozici výborné křenové omáčky, a to hned ve dvou variantách. Tento recept je vzpomínkou na mé dětství a školní jídelnu a zároveň vzdáním pocty mojí babičce a tomuto polozapomenutému moravskému receptu. Klasici snad prominou, že jsem k tomuto receptu neuvařil domácí knedlík. Zkusil jsem k němu připravit bramborovo-špenátové šišky a výsledek byl dokonalý, stejně tak to maso, které bylo šťavnaté a plné chuti.

servings

Počet porcí

4 porce

preparation

Doba přípravy

2 hodina (1 hodina pečení + 1 hodina přípravy)

Ingredience

  • Omáčka a pečeně:

    1 kg hovězí maso (na pečení) plemene Aberdeen Agnus M&S

    2 x 160 g křenová omáčka M&S

    80 g hladké mouky

    80 g másla

    1 l plnotučného mléka

    čerstvý křen

    sůl, muškátový oříšek, citron

     

    Bramboro-špenátové šišky:

    1,5 kg brambory Chopin (vhodné k mixování)

    350 g čerstvého špenátu

    200 g hladké mouky

    sůl

     

Najít nejbližší obchod pro ingredience

Postup

  1. V hrnci rozpustíme máslo, které zasypeme hladkou moukou. Promícháme a chvilku necháme opražit. Vznikne nám jemná a světlá máslová jíška, kterou zalijeme plnotučným mlékem a vymícháme do dokonalosti, aby vše bylo hladké a bez hrudek.
  2. Poté přidáme křenovou omáčku M&S (pozor, existují dvě varianty – jedna krémová a druhá pikantnější). Těm z vás, kteří se křenu nemohou nabažit doporučuji přidat najemno nastrouhaný křen. Necháme cca 15 minut povařit, ovšem za stálého míchání, neboť omáčka má tendenci se připalovat.
  3. Nakonec omáčku dochutíme podle vlastní chuti – okyselíme citronem a nastrouháme muškátový oříšek, osolíme, opepříme, případně přidáme i čerstvě namletý křen a necháme na plotně chvilku odležet.
  4. K přípravě domácích šišek potřebujeme brambory, které se dají dobře mixovat. Vhodná je například odrůda Chopin. Oloupané a nakrájené brambory vaříme do změknutí a poté je rozmixujeme, dokud nebudou mít krásně jemnou konzistenci. Pak je necháme vychladnout.
  5. Špenát zprudka blanšírujeme v horké osolené vodě a poté jej zchladíme ve studené vodě a řádně z něj vyždímáme všechnu tekutinu. Následně ho nasekáme najemno a přidáme do rozmačkaných brambor. Přisypeme mouku a vše řádně promícháme a osolíme. Na dřevěné desce si ručně vyválíme válečky, které pak vytvarujeme do pravidelných šišek. Jakmile máme šišky připravené, vaříme je ve vroucí osolené vodě tak dlouho, než vyplavou nahoru.
  6. Maso opepříme a zakápneme olivovým olejem a pečeme cca 35 - 40 min. Pamatujte, že méně znamená více – chceme, aby maso zůstalo šťavnaté. Po vytažení z trouby maso nechte 10 min odležet, poté jej nakrájejte na plátky a až pak osolte.
  7. Jakmile máme všechny části pokrmu hotové, můžeme servírovat na sváteční talíře. Nezapomeňte zlehka opepřit a navrch nastrouhat ještě trochu čerstvého křenu. Napadá vás něco ještě více českého?
  8. Wine pairing: Grüner Veltliner, Kamptal DAC, RABL, 2018.
  9. K tomuto vydatnému, zemitému receptu vám doporučuji Veltlínské zelené (Grüner Veltliner), které v poslední době patří mezi má oblíbená vína. V M&S můžete zakoupit zajímavé víno značky RABL – Grüner Veltliner 2018, které pochází z oblasti podél chladné řeky Kamp v Dolním Rakousku, která je levým přítokem Dunaje. Oblast, kde se toto víno pěstuje není tak dobře známá jako více populární Wachau, to mu však neubírá na chuti a charakteru. RABL – Grüner Veltliner je osvěžující, křupavé a suché víno, které chutí připomíná zelená jablka a bezinky, což je ostatně pro všechna rakouská Veltlínská dost specifický rys. Perfektně vychlazené se hodí jako aperitiv, ale mně se osvědčilo i k dnešní křenové omáčce.
  10. Přejeme dobrou chuť!
  11. Tento recept pro vás z M&S potravin v rámci placeného partnerství připravil Milan Juřica. a Carolina Soldati // FoodMillBlog a Mill_Carol_ Fotky nafotil: 360co
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments