Krémové risotto se zeleným chřestem od FoodMILLBlog

Italské risotto je hned po těstovinách nejvíce typickým, italským pokrmem vůbec. Italové jej zkrátka milují. Jeho původ najdeme v severní Itálii, kolem Piemontu, v západní Lombardii a v Benátkách. Risotto je jedním z pilířů milánské kuchyně. Co se týká Italů, správně zhotovené risotto by mělo být připraveno dle stanoveného postupu, jinak se jedná o jídlo z rýže. My si spolu uvaříme krémové risotto se zeleným chřestem, do kterého dáme navíc rozmixovanou chřestovou emulzi. Tím docílíme větší krémovitosti a chřestové dochuti.

servings

Počet porcí

4 porce

preparation

Doba přípravy

40 minut

Ingredience

  • 400 g zeleného chřestu

    3 malé šalotky

    200 g rýže na italské risotto (Arborio nebo Carnaroli)

    120 g strouhaného parmazánu

    80 g másla

    1,5 dcl bílého suchého vína

    min. 0,5 l zeleninového vývaru

    sůl

    čerstvý hrubý pepř

    trochu čerstvé pažitky

Najít nejbližší obchod pro ingredience

Postup

  1. U očištěného chřestu “odlomíme” stonky (nekrájíme je nožem), ale pozor - stonky nevyhazujeme (části zhruba 4-5 cm od konce dáme stranou). Pokud si vaříte zeleninový vývar doma sami, konce chřestu můžete hodit do hrnce kde se vám vaří vývar. Chřest si nakrájíme na jemné kousky a cca 15 špiček chřestu si dáme stranou. Odlomené stonky necháme vyvařit společně s vývarem.
  2. Zhruba 100 g nakrájeného chřestu si dáme stranou. Nakrájíme si na jemno šalotku a necháme ji zesklovatět na másle. Přidáme cca 100 g chřestu, který opražíme a zalijeme zeleninovym vývarem, avšak ne moc, protože po 5 minutách vaření celou směs rozmixujeme do krému, který pak na konci přidáme do risotta.
  3. Na velké pánvi si na olivovém oleji necháme zesklovatět nakrájené dvě šalotky. Pak přidáme rýži, kterou také opražíme a podlejeme suchým, bílým vínem. Mícháme a jakmile se víno odpaří, začínáme pomalu podlévat zel. vývarem se kterým neustále rýži mícháme a podléváme. Cca po 10 minutách vaření nasypeme do pánve zbylý nakrájený chřest a zase podlejeme vývarem a mícháme.
  4. Na malé pánvi na olivovém oleji opražíme špičky chřestu, které budou na dekoraci. Restujeme do křupava a ke konci posypeme hrubou solí.
  5. Rýži musíme neustále míchat a zlehka podlévat vývarem. Po 13 minutách můžeme přidat rozmixovaný chřestový krém a opět znovu míchat. Pokud se nám směs zdá hustá zase podlijeme vývarem. Cca po 15 minutách, kdy by už měla být rýže měkká na skus, stáhneme pánev z ohně a vmícháme parmezán, po částech kostičky vychlazeného másla a poté 3 lžíce olivového oleje.
  6. Pokud se vám risotto zdá příliš husté, můžete jej rozředit trochou vývaru. Dochutíme pepřem a solí a necháme 2 minuty odpočinout.
  7. Risotto servírujeme na teplé, plytké talíře společně s restovanými špičkami chřestu a najemno nakrájenou pažitkou.
  8. Wine pairing: Falanghina, Beneventato, IGP, 2017 Pro souhru chutí jsem pro vás vybral veronské víno Garganega - Pinot Grigio, které bude jako třešnička na dortu ke krémovému risottu.
  9. Přeji vám dobrou chuť. Tento recept pro Vás připravil z produktů M&S Milan Juřica // FoodMILLBlog. Fotografie nafotilo Crea Studio.