Ingredience
400 g zeleného chřestu
3 malé šalotky
200 g rýže na italské risotto (Arborio nebo Carnaroli)
120 g strouhaného parmazánu
80 g másla
1,5 dcl bílého suchého vína
min. 0,5 l zeleninového vývaru
sůl
čerstvý hrubý pepř
trochu čerstvé pažitky
Postup
- U očištěného chřestu “odlomíme” stonky (nekrájíme je nožem), ale pozor - stonky nevyhazujeme (části zhruba 4-5 cm od konce dáme stranou). Pokud si vaříte zeleninový vývar doma sami, konce chřestu můžete hodit do hrnce kde se vám vaří vývar. Chřest si nakrájíme na jemné kousky a cca 15 špiček chřestu si dáme stranou. Odlomené stonky necháme vyvařit společně s vývarem.
- Zhruba 100 g nakrájeného chřestu si dáme stranou. Nakrájíme si na jemno šalotku a necháme ji zesklovatět na másle. Přidáme cca 100 g chřestu, který opražíme a zalijeme zeleninovym vývarem, avšak ne moc, protože po 5 minutách vaření celou směs rozmixujeme do krému, který pak na konci přidáme do risotta.
- Na velké pánvi si na olivovém oleji necháme zesklovatět nakrájené dvě šalotky. Pak přidáme rýži, kterou také opražíme a podlejeme suchým, bílým vínem. Mícháme a jakmile se víno odpaří, začínáme pomalu podlévat zel. vývarem se kterým neustále rýži mícháme a podléváme. Cca po 10 minutách vaření nasypeme do pánve zbylý nakrájený chřest a zase podlejeme vývarem a mícháme.
- Na malé pánvi na olivovém oleji opražíme špičky chřestu, které budou na dekoraci. Restujeme do křupava a ke konci posypeme hrubou solí.
- Rýži musíme neustále míchat a zlehka podlévat vývarem. Po 13 minutách můžeme přidat rozmixovaný chřestový krém a opět znovu míchat. Pokud se nám směs zdá hustá zase podlijeme vývarem. Cca po 15 minutách, kdy by už měla být rýže měkká na skus, stáhneme pánev z ohně a vmícháme parmezán, po částech kostičky vychlazeného másla a poté 3 lžíce olivového oleje.
- Pokud se vám risotto zdá příliš husté, můžete jej rozředit trochou vývaru. Dochutíme pepřem a solí a necháme 2 minuty odpočinout.
- Risotto servírujeme na teplé, plytké talíře společně s restovanými špičkami chřestu a najemno nakrájenou pažitkou.
- Wine pairing: Falanghina, Beneventato, IGP, 2017 Pro souhru chutí jsem pro vás vybral veronské víno Garganega - Pinot Grigio, které bude jako třešnička na dortu ke krémovému risottu.
- Přeji vám dobrou chuť. Tento recept pro Vás připravil z produktů M&S Milan Juřica // FoodMILLBlog. Fotografie nafotilo Crea Studio.