Krémové risotto s hříbky, telecím steakem a křupavou kapustičkou od FoodMILLblog

Risotto a houby jdou vždycky k sobě. Pravé krémové risotto je jeden z receptů, který mě vždy dobře zasytí a zahřeje. Ovšem tento recept je vylepšený a je více víkendový a sváteční. Přidáním telecího steaku a restovaných kapustiček společně s hříbky dodáme risottu charakter bohaté chuti. K tomuto receptu jsem pro Vás vybral velice oblíbené sicilské červené víno Nero d’Avola, které je plné a robustní a hezky se doplňuje s krémovým risottem a telecím steakem.

servings

Počet porcí

4 porce

preparation

Doba přípravy

45 minut

Ingredience

  • 100 g mladých žampionů (dvouvýtrusové) M&S

  • 160 g mladých žampionů odrůdy “Woodland Gold” M&S

  • 50g sušených domácích hříbků

  • 240 g rýže na risotto (Carnaroli/Arborio)

  • 400 g nízkého telecího roštěnce

  • 40 g lanýžového pesta M&S

  • 1,5 dcl suchého bílého vína

  • 0,5 l silného zeleninového vývaru

  • 200 g mladé růžičkové kapusty

  • 6 ks šalotky

  • hrst čerstvých bylinek na marinování a zdobení (pažitka, petržel, tymián, rozmarýn)

  • 3 pol. lžíce mascarpone

  • 2 kostky másla

  • hrst parmezánu

  • sůl

  • hrubý pepř

  • olivový olej

  • pár kapek lanýžového oleje

Najít nejbližší obchod pro ingredience

Postup

  1. Před konzumací vína Nero d’Avola je dobré otevřít láhev dopředu a nechat víno “vydýchat”.
  2. Maso očistíme, potřeme olivovým olejem z obou stran a opepříme. Steaky z obou dvou stran promasírujeme. Můžeme přidat čerstvé bylinky a necháme venku v pokojové teplotě marinovat. Směs sušených hub zalijeme horkou vodou a necháme nabobtnat.
  3. Šalotku nakrájíme na jemno. Žampiony a kapustičky očistíme v teplé vodě. První část žampionů nakrájíme na středně drobné kousky. Druhou část žampionů různě rozčtvrtíme (necháme si některé i vcelku). Směs kapustiček přepůlíme. Poté do vařící a osolené vody vložíme kapustičky a vaříme je zprudka max. 3 minuty. Poté je zprudka zchladíme a necháme okapat.
  4. Na velké pánvi nebo ve větším hrnci rozpálíme olej a zprudka osmahneme šalotku a první směs žampionů spolu se scezenými sušenými hříbky. Restujeme a po chvilce přidáme rýži na risotto a podlijeme bílým suchým vínem. Neustále promícháváme a jakmile se víno vypaří, podlijeme rýži s houbami zeleninovým vývarem a stáhneme na střední plamen. Za neustálého míchání a podlévání vývarem směs mícháme.
  5. Okapané a osušené kapustičky zprudka orestujeme na olivovém oleji dozlatova a na konci zlehka osolíme. Očištěnou druhou směs žampionů také orestujeme na olivovém oleji dozlatova, na konci přidáme trochu soli a posypeme najemno nakrájenou petrželkou.
  6. Risotto by mělo být po 18 minutách měkké. Zkuste jej, jak Vám sedne na skus. Pokud je na Vás stále dost tvrdé, zase ho podlijeme vývarem a neustále mícháme. Na konci do něj přidáme mascarpone, lanýžové pesto podle libosti, trochu másla a strouhaného parmezánu, osolíme, opepříme. Risotto neustále mícháme, musí být vláčné a krémové. Pokud se Vám zdá být směs rýže hustá, podlijeme si ji zase trochou vývaru, necháme pod pokličkou odpočívat a občas promícháme. Můžeme přidat trochu čerstvé pažitky.
  7. Na rozpálené pánvi osmažíme telecí steaky podle chuti. Já doporučuji u mladého masa medium - rare, což asi odpovídá 3 minutám z každé strany. Poté je odložíme na prkénko, osolíme a potřeme čerstvými bylinkami a máslem. Maso pustí šťávu, kterou osušíme a steaky nafilírujeme na libovolné plátky.
  8. Na teplé talíře servírujeme krémové hříbkové risotto. Kolem risotta libovolně rozmístíme křupavé kapustičky a žampiony. Doprostřed naservírujeme telecí nízký roštěnec, opepříme ho a pohodíme na něj pár hoblin parmezánu. Hotové jídlo zakápneme lanýžovým olejem.
  9. Wine pairing: Ovšem nezapomeňte si k risottu nalít červené víno Nero D ‘Avola - Corte Ibla, které chutná po švestkách a ostružinách a které zrálo 12 měsíců na sudu, což z něj dělá velice plné a strukturované víno. V kombinaci s telecím a hříbkovo-lanýžovým risottem je neodolatelné, jako celá Sicílie.
  10. Tento recept pro Vás připravil z produktů M&S Milan Juřica. Fotografie nafotilo Crea Studio.