Jemný česnekový krém s parmazánem, pancettou a restovaným květákem od FoodMillBlog

Co jiného vás v zimních měsících nejlépe zahřeje na těle i na duši, než vydatná polévka? Zkuste si se mnou připravit tento česnekový krém, který není náročný na přípravu a svou jemnou delikátní chutí zaručeně osloví každého člena rodiny.

servings

Počet porcí

4 porce

preparation

Doba přípravy

20 minut

Ingredience

  • 4 střední brambory

    2 lžíce másla

    1 velká cibule 

    2 hlavičky česneku 

    3 snítky čerstvého tymiánu

    550 ml zeleninového vývaru 

    150 ml plnotučného mléka 

    parmazánové hobliny na zdobení 

    čerstvá řeřicha setá na zdobení 

    několik růžiček květáku Romanesco, nebo brokolice

    plátky pražené pancetty na zdobení 

    sůl, pepř

    olivový olej

Najít nejbližší obchod pro ingredience

Postup

  1. Dvě hlavičky česneku oloupeme a z každé vytáhneme klíček. Cibuli nakrájíme najemno a spolu s nasekaným česnekem pomalu opékáme na rozpuštěném másle, necháme pouze zesklovatět. Přidáme čerstvý tymián a oloupané brambory nakrájené najemno, které chvilku zlehka orestujeme, nakonec vše zalijeme zeleninovým vývarem. Pozvolna vaříme cca 15 minut.
  2. Mezitím si nakrájíme a očistíme květák Romanesco, nebo brokolici. Blanšírujeme v horké, osolené vodě cca 2 minuty, poté ihned zchladíme v ledové vodě a necháme okapat. Růžičky květáku, nebo brokolice orestujeme na olivovém oleji do křupava. Pro výraznější chuť pancetty ji doporučuji krátce osmažit na pánvi z obou stran.
  3. Jakmile máme brambory do měkka uvařené, vyndáme snítky tymiánu a začneme mixovat tyčovým mixérem do hladkého krému a postupně přidáváme plnotučné mléko. Dochutíme solí a hrubým čerstvě mletým pepřem.
  4. Polévku servírujeme do hlubokého talíře, doprostřed libovolně servírujeme restovaný květák a plátky parmezánu, či pancetty podle libosti. Nezapomeňte nakonec osvěžit svůj talíř i něčím zeleným například řeřichou setou, která je bohatá na vitamín C, tudíž je v zimních měsících naprosto ideální.
  5. Tento recept pro Vás připravil z produktů M&S Milan Juřica // FoodMILLBlog. Fotografie nafotilo Crea Studio.