Carpaccio z hřebenatek s Romanescem, mořským chřestem a ginovým jogurtem od FoodMILLblog

Hřebenatky, nebo mušle sv. Jakuba opravdu miluju v jakékoliv úpravě. To jste si možná jistě všimli z minulých receptů, proto jsem pro vás připravil velice vyvážený recept, jak se dají tyto mořské plody jíst i zasyrova. Jsou lahodné a jemné a v kombinaci s jogurtovým ginem, mořským slaným chřestem a křupavým květákem Romanescem vás pohltí lahodná a jemná symbióza chutí. Celou tuto harmonii podtrhne víno Chardonnay Burra Brook z jihovýchodní Austrálie.

servings

Počet porcí

2-3 porce

preparation

Doba přípravy

30 minut + 15 minut marinování

Ingredience

  • 190 g Hřebenatky labradorské (chlazené)

    90 g Slanorožec mořský (mořský chřest )

    pár malých hlaviček květáku Romanesco

    slabou hrst vyloupaného granátového  jablka

    100 g řecký jogurt  0 – 5%

    malý panák Ginu ( max. 5 ml )

    hrubá, nebo krystalická  mořská sůl

    hrubý černý pepř

    čerstvé bylinky, klíčky  ( Řeřicha čerstvá, nebo Alfalfa )

  • Marináda:

    1 ks červený (krvavý)  pomeranč

    1  ks limetky

    1,5 čajové lžičky česnekového olivového oleje

    1,5 čajové lžičky rybí omáčky

    1 čajová lžička vody z kapar

    l čajová lžička naložených kapar

    sůl, pepř

Najít nejbližší obchod pro ingredience

Postup

  1. Nejprve si odšťavníme červený pomeranč, přidáme limetku, česnekový olivový olej, rybí omáčku, trochu kapar včetně nálevu a dochutíme solí a pepřem. Marinádu pořádně promícháme, popřípadě dochutíme a dáme do lednice vychladnout (je opravdu lepší když je studená). Do řeckého, hustého jogurtu dejte malý panák Ginu, promíchejte, přidejte trochu hrubého pepře, soli, opět promíchejte, ochutnejte, dochuťte dle vaší libosti a dejte také do lednice odpočinout.
  2. Květák Romanesco si nakrájíme na velice tenké plátky, které zprudka blanšírujeme maximálně 2 minuty v malém hrnci s vařící, osolenou vodou. Poté scedíme, zchladíme v ledové vodě a po chvilce plátky dobře usušíme.
  3. Slanorožec si zprudka orestujeme do křupava na olivovém oleji a necháme vychladnout.
  4. Kousky mušlí sv. Jakuba nakrájíme na tenké plátky a pokládáme na potravinářskou fólii, kterou doporučuji podložit pevnou plochou (třeba talířem). Jakmile máme plátky nakrájené, zakápneme je marinádou, kterou se snažíme rozetřít po celé ploše. Poté přikryjeme další vrstvou fólie a dáme do lednice na 15 minut marinovat. Pokud se vám zdá, že máte plátky tlusté, tak je před politím marinády lehce přes folii rozmělněte palicí na maso.
  5. Pokud máme všechno připravené, můžeme začít dle vaší fantazie skládat na mělký talíř hřebenatky, na které položíme křupavé plátky Romanesca. Libovolně poklademe křupavý, mořský chřest a granátové jablko. Následně ještě zakápneme řeckým jogurtem s Ginem a ozdobíme čerstvými klíčky. Zbylým dresinkem pak ke konci ještě lehce zakápneme mušle, nesmí chybět hrubá mořská sůl a trocha hrubého pepře.
  6. Wine pairing: Chardonnay, Burra Brook, Austrálie, 2017 M&S Pro lepší gurmánský zážitek vřele doporučuji šťavnaté víno Chardonnay Burra Brook z Austrálie, které svým osvěžujícím charakterem s chutí letního ovoce a poté vanilkovým koncem skvěle doplní souhru na talíři.
  7. Přeji vám dobrou chuť. Tento recept pro Vás připravil z produktů M&S Milan Juřica // FoodMILLBlog. Fotografie nafotilo Crea Studio.