Jehněčí Kofta s plackou a řeckým jogurtem od FoodMILLblog

Jehněčí maso mám rád a mleté grilované jehněčí maso mě totálně uchvátilo. S mátovo-jogurtovým dresinkem, pšeničnou plackou a hromadou čerstvého koriandru a limetek máme typický syrský recept KOFTA.

servings

Počet porcí

4 porce

preparation

Doba přípravy

30min (Marinování 1 den)

Ingredience

  • 400 g jehněčí kýty M&S
  • 200 g jehněčího plecka
  • 2 čaj. lžičky sušeného koriandru
  • 1 velká červená cibule
  • 2 stroužky česneku
  • hrst čerstvé petržele
  • směs “7” koření (mletý hřebíček, skořice, zázvor, muškátový oříšek)
  • hrubý čerstvý pepř
  • hrubá mořská sůl
  • extra panenský olivový olej
  • Dresink:
  • 250 g bio neslazený jogurt řeckého typu M&S
  • hrst čerstvé máty
  • 2 stroužky česneku
  • hrubý čerstvý pepř
  • hrubá mořská sůl
  • extra panenský olivový olej
  • 3 limetky
  • 6 pšeničných placek (tortily)
  • čerstvá máta a koriandr na zdobení

Najít nejbližší obchod pro ingredience

Postup

  1. Jehněčí maso si umeleme a přidáme směs “7” koření, protlačený česnek, olivový olej, najemno nakrájenou červenou cibuli a petržel. Dochutíme solí, pepřem a sušeným koriandrem. Vše důkladně promícháme a dáme na noc do lednice.
  2. Řecký jogurt důkladně rozmixujeme se stroužkem česneku, čerstvou mátou a přidáme extra panenský olivový olej. Dochutíme solí a pepřem a necháme také odležet v lednici. Můžete si už otevřít červené víno TEROLDEGO, Rotaliano, IGT, 2015, aby se nám hezky “vydýchalo”.
  3. Rozpálíme si gril (pokud jej nemáte, rozpalte si pánev). Z mleté jehněčí směsi si vytvoříme jednotlivé tenké válečky a napíchneme je na grilovací špejle.
  4. Grilujeme podle libosti dozlatova cca 6-8 minut. Pokud máte raději maso více propečenější, tak jednu koftu ochutnejte a popřípadě dogrilujte. Koftu ochutnáme, popřípadě osolíme, a zakápneme olivovým olejem. Rozetřeným česnekem s olivovým olejem potřeme pšeničné placky a necháme je zprudka opražit na grilu z obou dvou stran.
  5. Na talíř položíme připravenou placku a přidáme jehněčí Koftu, kterou zakápneme limetkou a mátovo-jogurtovým dresinkem. Ozdobíme to čerstvým koriandrem a můžeme jíst. Nezapomeňte si užívat jednotlivé chutě i s červeným vínem Teroldego, které hezky doplní a podpoří příjemně kořeněné jehněčí maso. Pokud je na Vás pšeničná placka málo, připravte si pikantní pečené brambory jako další přílohu.
  6. Wine pairing: Jelikož máme léto a grilujeme často, vybral jsem k tomuto receptu lehčí červené víno Teroldego z italského Trenta - víno velice charakteristické pro tuto oblast. Víno je výrazné na chuti lesního ovoce a bylin, které podtrhává i zrání na dubovém sudu. Ovšem jeho obsah alkoholu je nižší, čemuž dává dobrou pitelnost za jakéhokoliv letního počasí.
  7. Tento recept pro Vás připravil z produktů M&S Milan Juřica. Fotografie nafotilo Crea Studio.
Subscribe
Upozornit na

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments