Jahodové tiramisu s marsalou podle FoodMillBlog

Tiramisu patří k mým nejoblíbenějším dezertům. Rád si na něm pochutnám takřka kdykoliv. A to i přesto, že dortíky a sladkosti nejsou v mém jídelníčku na prvním místě. Klasický recept jsem tentokráte upravil a připravil pro Vás valentýnskou jahodovou variaci v kombinaci se sicilským dezertním vínem Marsala. Toto romantické spojení Vás určitě překvapí i rozněžní. A nejen Vás! ☺ Ostatně, kdy jindy než na Valentýna překvapit naše milované něčím naprosto božským? :-)

servings

Počet porcí

4 porce

preparation

Doba přípravy

30 minut (+24 hodin chlazení)

Ingredience

  • 600 g čerstvých jahod M&S

    500 g mascarpone

    4 čerstvá vajíčka

    50 g vanilkového cukru

    hrst čerstvé máty

    600 g balení dlouhých cukrářských piškotů (savoiardi)

    200 ml sicilského dezertního vína Marsala M&S

     

Najít nejbližší obchod pro ingredience

Postup

  1. Očistěné jahody si nakrájíme na plátky, část si schováme na ozdobení a čtvrtinu si ponecháme na omáčku. Omáčku z čerstvých jahod si připravíme tak, že jahody rozmixujeme tyčovým mixérem společně se špetkou vanilkového cukru a máty.
  2. Oddělíme žloutky od bílků, očištěné žloutky pak rozmixujeme s vanilkovým cukrem do lahodné pěny. Mascarpone si promícháme ve velké míse, kdo chce, může si přidat malého panáčka Marsaly, a po chvilce přidáme vyšlehané žloutky. Zkontrolujeme si, zda nám vyhovuje výsledná sladkost. Bílky si vyšleháme dotuha a opatrně ručně vmícháme k mascarpone. Pak už si připravíme nádobu, misky nebo skleničky, do kterých budeme vrstvit jednotlivé komponenty. Nezapomeňte piškoty poctivě namáčet do Marsaly. ☺
  3. Začínáme s vrstvením jednotlivých částí, nejprve klademe namočené piškoty, střídáme s nakrájenými jahodami a krémem. Občas můžeme dle libosti zakápnout i jahodovou omáčku s mátou. Kolik vrstev uděláte záleží na tvaru misek a skleniček, každopádně vrstvení doporučuji zakončit krémem. Zbylé jahody a jahodovou omáčku si uschováme na další dekorování. Tiramisu necháme nejlépe přes noc vychladit.
  4. Zbylé jahody si nakrájíme na plátky či čtvrtky. Po vychlazení zalijeme pohárky zbytkem jahodové omáčky s mátou a dekorujeme libovolnými kousky zbylých jahod. Zdobíme čerstvou mátou.
  5. Pro milovníky dezertních vín jsme vybral sicilskou Marsalu, v níž můžete objevovat bohatou chuť fíků a ořechů s příjemnou a intenzivní dochutí medu. Jelikož Marsala patří mezi nejlepší italská dezertní vína, skvěle se hodí k exotickému ovoci. Pokud rádi experimentujte, pamatujte si, že s ní můžete vyšperkovat jakýkoliv krém na bázi mascarpone. A až si budete vychutnávat tuto svěží tiramisu variaci, dopřejte si k ní i skleničku Marsaly.
  6. Wine pairing: Marsala Superiore Riserva, Martinez, DOC.
  7. Přeji vám dobrou chuť.
  8. Tento recept pro Vás připravil z produktů M&S Milan Juřica // FoodMILLBlog. Fotografie nafotilo Crea Studio.