Ingredience
600 g čerstvých jahod M&S
500 g mascarpone
4 čerstvá vajíčka
50 g vanilkového cukru
hrst čerstvé máty
600 g balení dlouhých cukrářských piškotů (savoiardi)
200 ml sicilského dezertního vína Marsala M&S
Postup
- Očistěné jahody si nakrájíme na plátky, část si schováme na ozdobení a čtvrtinu si ponecháme na omáčku. Omáčku z čerstvých jahod si připravíme tak, že jahody rozmixujeme tyčovým mixérem společně se špetkou vanilkového cukru a máty.
- Oddělíme žloutky od bílků, očištěné žloutky pak rozmixujeme s vanilkovým cukrem do lahodné pěny. Mascarpone si promícháme ve velké míse, kdo chce, může si přidat malého panáčka Marsaly, a po chvilce přidáme vyšlehané žloutky. Zkontrolujeme si, zda nám vyhovuje výsledná sladkost. Bílky si vyšleháme dotuha a opatrně ručně vmícháme k mascarpone. Pak už si připravíme nádobu, misky nebo skleničky, do kterých budeme vrstvit jednotlivé komponenty. Nezapomeňte piškoty poctivě namáčet do Marsaly. ☺
- Začínáme s vrstvením jednotlivých částí, nejprve klademe namočené piškoty, střídáme s nakrájenými jahodami a krémem. Občas můžeme dle libosti zakápnout i jahodovou omáčku s mátou. Kolik vrstev uděláte záleží na tvaru misek a skleniček, každopádně vrstvení doporučuji zakončit krémem. Zbylé jahody a jahodovou omáčku si uschováme na další dekorování. Tiramisu necháme nejlépe přes noc vychladit.
- Zbylé jahody si nakrájíme na plátky či čtvrtky. Po vychlazení zalijeme pohárky zbytkem jahodové omáčky s mátou a dekorujeme libovolnými kousky zbylých jahod. Zdobíme čerstvou mátou.
- Pro milovníky dezertních vín jsme vybral sicilskou Marsalu, v níž můžete objevovat bohatou chuť fíků a ořechů s příjemnou a intenzivní dochutí medu. Jelikož Marsala patří mezi nejlepší italská dezertní vína, skvěle se hodí k exotickému ovoci. Pokud rádi experimentujte, pamatujte si, že s ní můžete vyšperkovat jakýkoliv krém na bázi mascarpone. A až si budete vychutnávat tuto svěží tiramisu variaci, dopřejte si k ní i skleničku Marsaly.
- Wine pairing: Marsala Superiore Riserva, Martinez, DOC.
- Přeji vám dobrou chuť.
- Tento recept pro Vás připravil z produktů M&S Milan Juřica // FoodMILLBlog. Fotografie nafotilo Crea Studio.