Indonéská polévka Soto Ayam od FoodMILLblog

Silný kuřecí vývar se spoustou čerstvé zeleniny, nudlemi a kuřecím masem, to je typická indonéská polévka SOTO AYAM. Když budete cestovat po Indonésii, určitě na ni narazíte na každém rohu.

servings

Počet porcí

6 porcí

preparation

Doba přípravy

Kuřecí vývar: 1,5 hodiny, kompletace: 20 minut

Ingredience

  • Kuřecí vývar:
  • 500 g kuřecí polévkové směsi
  • 200 g kuřecích prsou (kuřecích stehen)
  • 200 g mrkve
  • 2 cibule
  • hrst celeru a petržele
  • 2 stroužky česneku
  • 4 stonky citronové trávy
  • 5 ks limetkových listů
  • 3 ks čerstvého zázvoru
  • 5 ks čerstvého galangalu
  • 1,5 čajové lžičky sušené kurkumy
  • sůl
  • pepř
  • 3 pol. lžíce rybí omáčky na dochucení
  • Kompletace polévky:
  • 100 g skleněných nudlí
  • 6 ks cherry rajčat
  • 1 ks řapíkatého celeru
  • 50 g mrkve
  • hrst sojových mungo klíčků
  • 3 natě jarní cibulky
  • 4 vejce
  • hrst koriandru na ozdobení
  • 2-3 ks čerstvého chilli na ozdobení
  • 2 limety
  • hrst smažené cibulky na ozdobení

Najít nejbližší obchod pro ingredience

Postup

  1. Do středně velkého hrnce vložíme kuřecí polévkovou směs společně s kuřecími prsy, dále pak kořenovou zeleninu, zázvor, galangal, citronovou trávu a limetkové listy, sůl, pepř a zalijeme studenou vodou. Vaříme pomalu a zlehka. Polévka se musí pomalu táhnout. Pokud se Vám během vaření objeví pěna, tak ji sítkem nebo lžičkou dáme stranou. Čím déle vaříme vývar (nejlépe tak 1,5 hodiny), tím je silnější a lahodnější. V půlce vaření přidáme 1,5 lžičky sušené kurkumy. Pokud se Vám polévka zdá uvařená, přecedíme ji a maso dáme stranou.
  2. Přecezenou polévku vrátíme na mírný oheň a ochutnáme, popřípadě dochutíme solí nebo rybí omáčkou. Můžete přidat i trochu palmového cukru. Maso obereme od kostí (natrháme rukou na libovolné kousky).
  3. V dalším hrnci vaříme vajíčka natvrdo 8 minut. Poté je zchladíme a oloupeme.
  4. V dalším hrnci s vařící vodou vaříme podle návodu skleněné nudle. Poté je propláchneme v chladné vodě, lehce rozmělníme a necháme je stranou.
  5. Řapíkatý celer společně s mrkví a jarní cibulkou nakrájíme na libovolně malé kousky.
  6. Do hluboké misky vložíme podle libosti skleněné nudle a nakrájenou čerstvou zeleninu. Po krajích vložíme půlky vejce, cherry rajčata a kuřecí kousky. Vše zalijeme horkým kuřecím vývarem.
  7. Dozdobíme dle libosti čerstvým koriandrem, mungo klíčky, které nesmí chybět, chilli a smaženou cibulkou.
  8. Celou tuto poctivou barevnou kuřecí polévku Soto Ayam nezapomeňte zakápnout limetou.
  9. Nejlepší na této polévce je, že je plná exotických chutí a spousty čerstvé zeleniny, kterou si můžete i podle Vaší libosti určit sami. Nezbývá mi nic jiného než Vám popřát dobrou chuť.
  10. Tento recept pro Vás připravil z produktů M&S Milan Juřica. Fotografie nafotilo Crea Studio.
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments