Ingredience
- Kuřecí vývar:
- 500 g kuřecí polévkové směsi
- 200 g kuřecích prsou (kuřecích stehen)
- 200 g mrkve
- 2 cibule
- hrst celeru a petržele
- 2 stroužky česneku
- 4 stonky citronové trávy
- 5 ks limetkových listů
- 3 ks čerstvého zázvoru
- 5 ks čerstvého galangalu
- 1,5 čajové lžičky sušené kurkumy
- sůl
- pepř
- 3 pol. lžíce rybí omáčky na dochucení
- Kompletace polévky:
- 100 g skleněných nudlí
- 6 ks cherry rajčat
- 1 ks řapíkatého celeru
- 50 g mrkve
- hrst sojových mungo klíčků
- 3 natě jarní cibulky
- 4 vejce
- hrst koriandru na ozdobení
- 2-3 ks čerstvého chilli na ozdobení
- 2 limety
- hrst smažené cibulky na ozdobení
Postup
- Do středně velkého hrnce vložíme kuřecí polévkovou směs společně s kuřecími prsy, dále pak kořenovou zeleninu, zázvor, galangal, citronovou trávu a limetkové listy, sůl, pepř a zalijeme studenou vodou. Vaříme pomalu a zlehka. Polévka se musí pomalu táhnout. Pokud se Vám během vaření objeví pěna, tak ji sítkem nebo lžičkou dáme stranou. Čím déle vaříme vývar (nejlépe tak 1,5 hodiny), tím je silnější a lahodnější. V půlce vaření přidáme 1,5 lžičky sušené kurkumy. Pokud se Vám polévka zdá uvařená, přecedíme ji a maso dáme stranou.
- Přecezenou polévku vrátíme na mírný oheň a ochutnáme, popřípadě dochutíme solí nebo rybí omáčkou. Můžete přidat i trochu palmového cukru. Maso obereme od kostí (natrháme rukou na libovolné kousky).
- V dalším hrnci vaříme vajíčka natvrdo 8 minut. Poté je zchladíme a oloupeme.
- V dalším hrnci s vařící vodou vaříme podle návodu skleněné nudle. Poté je propláchneme v chladné vodě, lehce rozmělníme a necháme je stranou.
- Řapíkatý celer společně s mrkví a jarní cibulkou nakrájíme na libovolně malé kousky.
- Do hluboké misky vložíme podle libosti skleněné nudle a nakrájenou čerstvou zeleninu. Po krajích vložíme půlky vejce, cherry rajčata a kuřecí kousky. Vše zalijeme horkým kuřecím vývarem.
- Dozdobíme dle libosti čerstvým koriandrem, mungo klíčky, které nesmí chybět, chilli a smaženou cibulkou.
- Celou tuto poctivou barevnou kuřecí polévku Soto Ayam nezapomeňte zakápnout limetou.
- Nejlepší na této polévce je, že je plná exotických chutí a spousty čerstvé zeleniny, kterou si můžete i podle Vaší libosti určit sami. Nezbývá mi nic jiného než Vám popřát dobrou chuť.
- Tento recept pro Vás připravil z produktů M&S Milan Juřica. Fotografie nafotilo Crea Studio.