Hovězí pečeně s hořčičnou omáčkou s kapustou, houbami a bramborami od FoodMillBlog

Hovězí pečeně neboli roastbeef miluje snad každý, neznám nikoho kdo by řekl: „Ne to si nedám.“ Tento recept si klidně můžete upéct před Silvestrem nebo mezi svátky vlastně kdykoliv. Kombinace šťavnaté hovězí pečeně se spoustou pestré sezónní zeleniny a k tomu domácí hořčičné omáčky každého jedlíka pohladí na duši.

Pokud k tomu rádi i pijete červené víno, vybral jsem pro Vás francouzský 100% Malbec z velice významného vinařského regionu Bordeaux.

servings

Počet porcí

4 porce

preparation

Doba přípravy

50 minut (+ 1-2 dny marinování)

Ingredience

  • 1,5 kg hovězí pečeně 

    500 g malé nové brambory

    120 g černé kapusty M&S

    300 g růžičkové kapusty M&S

    100 g granátového jablka

    150 g houby shiitake M&S

    100 g hlívy 

    sůl, hrubý pepř, 

    olivový olej

    čerstvý tymián nebo rozmarýn

    stroužek česneku 

    čerstvá petržel 

    lanýžová majonéza M&S

     

    Marináda na maso:

    1 pol. lžíce sezamového oleje

    1 pol. lžíce anglické hořčice M&S

    2 stroužky česneku 

    2 pol. lžíce worcestrové omáčky

    sůl, pepř

     

    Hořčičná omáčka

    2 žloutky

    bílý vinný ocet M&S

    rostlinný olej

    1 lžíce anglické hořčice M&S

    sůl, čerstvý hrubý pepř

    lžíce zakysané smetany nebo 33% smetany

Najít nejbližší obchod pro ingredience

Postup

  1. Maso si nejprve očistíme a zbavíme jej tuhé svrchní blány. Poté je ze všech stran opepříme a osolíme a potřeme připravenou marinádou. Směs marinády důkladně vmasírujte do masa. Pomocí potravinářského provázku maso svážeme a zpevníme jeho celek na pravidelný váleček. Při vázání masa můžete ze všech stran přidat snítky čerstvého tymiánu a rozmarýnu. Maso zabalíme do potravinářské folie a necháme marinovat. U marinování platí čím déle tím lépe, výsledná chuť je o to silnější. Klidně můžeme marinovat i dva dny.
  2. Nejprve si předehřejeme troubu na 160°C. Maso musí být před tepelnou úpravou min. 30 min. v pokojové teplotě. Na Velké grilovací pánvi si ho zprudka z každé strany orestujeme, tak aby se zatáhlo a pak jej zhruba cca max. 30 minut pečeme. V polovině pečení stáhneme teplotu na 110 °C, zhruba po 30- 35 minutách (záleží na tvaru a velikosti masa) maso vytáhneme ven a necháme odpočinout.
  3. Očištěné brambory ve slupce vaříme v osolené vodě. Přepůlené a očištěné kapustičky zprudka povaříme max. 3-4 minuty v osolené vodě a poté je ihned zchladíme ve studené vodě a necháme okapat. Listy černé kapusty blanšírujeme rovněž v horké osolené vodě, necháme okapat a dáme ji péct do trouby tak, aby z ní byly křupavé chipsy.
  4. Houby, které jsou očištěné, opláchnuté, přepůlené na různé tvary si orestujeme dozlatova a do křupava na olivovém oleji s česnekem a bylinkami. Po dokončení houby smícháme s nakrájenou petrželkou. Poté na pánvi orestujeme dozlatova přepůlené kapustičky, které jsme před chvilkou zprudka vařili.
  5. Omáčku si připravíme tak, že prošleháme dva žloutky s kapkou bílého vinného octa, osolíme a opepříme a pomalu přiléváme rostlinný olej a šleháme až do krémovité konzistence. Na závěr přidáme kapku olivového oleje a neustále šleháme. Do této majonézy přidáme kapku worcesteru a polévkovou lžíci anglické hořčice a lžíci zakysané smetany nebo hořčice. Ochutnáme a na konec vše zamícháme a dáme odpočinout do lednice.
  6. Pokud máme všechno připravené, můžeme jít servírovat. Na velký plytký talíř servíruje maso, které krájíme dle libosti na tenké nebo silnější plátky a vedle toho aranžujeme brambory, směs hub, kapusty a křupavých chipsů z černé kapusty. Můžeme libovolně ozdobit vyloupaným granátovým jablkem a luxusní lanýžovou majonézou M&S. Hořčičnou omáčkou zalijeme dle chuti plátky roastbeefu. Osolíme a opepříme. Zbylou pečeni můžeme využít na tradiční silvestrovské chlebíčky nebo jednohubky.
  7. Wine pairing: Château Les Rambauds, Bordeaux, Malbec, Francie, 2017.
    Doporučuji si tento recept užít společně s francouzským Malbec, který tuto dokonalou souhru chutí zcela podpoří. Okouzlí Vás velice vyvážená čerstvost lesních plodů s příjemným středním tělem a pikantní tříslovou dochutí.
  8. Přeji Vám Všem krásné a pohodové Vánoce a všechno nejlepší do nového roku 2020, hodně zdraví, dobré nálady, úsměvů ve tváři a v neposlední řadě kvalitní požitek z jídla a pití. Dobrou chuť!

    Tento recept pro Vás připravil z produktů M&S Milan Juřica // FoodMILLBlog. Fotografie nafotilo Crea Studio.
Subscribe
Upozornit na

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments