Ingredience
1,5 kg hovězí pečeně
500 g malé nové brambory
120 g černé kapusty M&S
300 g růžičkové kapusty M&S
100 g granátového jablka
150 g houby shiitake M&S
100 g hlívy
sůl, hrubý pepř,
olivový olej
čerstvý tymián nebo rozmarýn
stroužek česneku
čerstvá petržel
lanýžová majonéza M&S
Marináda na maso:
1 pol. lžíce sezamového oleje
1 pol. lžíce anglické hořčice M&S
2 stroužky česneku
2 pol. lžíce worcestrové omáčky
sůl, pepř
Hořčičná omáčka
2 žloutky
bílý vinný ocet M&S
rostlinný olej
1 lžíce anglické hořčice M&S
sůl, čerstvý hrubý pepř
lžíce zakysané smetany nebo 33% smetany
Postup
- Maso si nejprve očistíme a zbavíme jej tuhé svrchní blány. Poté je ze všech stran opepříme a osolíme a potřeme připravenou marinádou. Směs marinády důkladně vmasírujte do masa. Pomocí potravinářského provázku maso svážeme a zpevníme jeho celek na pravidelný váleček. Při vázání masa můžete ze všech stran přidat snítky čerstvého tymiánu a rozmarýnu. Maso zabalíme do potravinářské folie a necháme marinovat. U marinování platí čím déle tím lépe, výsledná chuť je o to silnější. Klidně můžeme marinovat i dva dny.
- Nejprve si předehřejeme troubu na 160°C. Maso musí být před tepelnou úpravou min. 30 min. v pokojové teplotě. Na Velké grilovací pánvi si ho zprudka z každé strany orestujeme, tak aby se zatáhlo a pak jej zhruba cca max. 30 minut pečeme. V polovině pečení stáhneme teplotu na 110 °C, zhruba po 30- 35 minutách (záleží na tvaru a velikosti masa) maso vytáhneme ven a necháme odpočinout.
- Očištěné brambory ve slupce vaříme v osolené vodě. Přepůlené a očištěné kapustičky zprudka povaříme max. 3-4 minuty v osolené vodě a poté je ihned zchladíme ve studené vodě a necháme okapat. Listy černé kapusty blanšírujeme rovněž v horké osolené vodě, necháme okapat a dáme ji péct do trouby tak, aby z ní byly křupavé chipsy.
- Houby, které jsou očištěné, opláchnuté, přepůlené na různé tvary si orestujeme dozlatova a do křupava na olivovém oleji s česnekem a bylinkami. Po dokončení houby smícháme s nakrájenou petrželkou. Poté na pánvi orestujeme dozlatova přepůlené kapustičky, které jsme před chvilkou zprudka vařili.
- Omáčku si připravíme tak, že prošleháme dva žloutky s kapkou bílého vinného octa, osolíme a opepříme a pomalu přiléváme rostlinný olej a šleháme až do krémovité konzistence. Na závěr přidáme kapku olivového oleje a neustále šleháme. Do této majonézy přidáme kapku worcesteru a polévkovou lžíci anglické hořčice a lžíci zakysané smetany nebo hořčice. Ochutnáme a na konec vše zamícháme a dáme odpočinout do lednice.
- Pokud máme všechno připravené, můžeme jít servírovat. Na velký plytký talíř servíruje maso, které krájíme dle libosti na tenké nebo silnější plátky a vedle toho aranžujeme brambory, směs hub, kapusty a křupavých chipsů z černé kapusty. Můžeme libovolně ozdobit vyloupaným granátovým jablkem a luxusní lanýžovou majonézou M&S. Hořčičnou omáčkou zalijeme dle chuti plátky roastbeefu. Osolíme a opepříme. Zbylou pečeni můžeme využít na tradiční silvestrovské chlebíčky nebo jednohubky.
- Wine pairing: Château Les Rambauds, Bordeaux, Malbec, Francie, 2017.
Doporučuji si tento recept užít společně s francouzským Malbec, který tuto dokonalou souhru chutí zcela podpoří. Okouzlí Vás velice vyvážená čerstvost lesních plodů s příjemným středním tělem a pikantní tříslovou dochutí. - Přeji Vám Všem krásné a pohodové Vánoce a všechno nejlepší do nového roku 2020, hodně zdraví, dobré nálady, úsměvů ve tváři a v neposlední řadě kvalitní požitek z jídla a pití. Dobrou chuť!
Tento recept pro Vás připravil z produktů M&S Milan Juřica // FoodMILLBlog. Fotografie nafotilo Crea Studio.